Animalul pe care românii îl cresc mai mult pentru export. Statul îți dă bani mulți pentru fiecare exemplar în parte, dar carnea ajunge pe mesele străinilor

Animalul pe care românii îl cresc mai mult pentru export. Statul îți dă bani mulți pentru fiecare exemplar în parte, dar carnea ajunge pe mesele străinilor

România este din ce în ce mai prezentă pe harta exporturilor de carne. Multe animale pe care fermierii le cresc la noi în țară ajung, în fiecare an, pe mesele străinilor. Pentru creșterea unora dintre ele, statul oferă subvenții generoase.

România exportă anual milioane de capete de ovine

Fără doar și poate, schimbările climatice din ultima vreme au pus amprenta asupra tuturor sectoare, inclusiv pe cel al creșterii și exportului de animale. În ultimii ani, multe țări din Europa și nu numai s-au confruntat cu secetă accentuată, iar asta a făcut imposibilă creșterea unor animale.

În România, în schimb, situația nu a fost atât de drastică, ba chiar din contră. Țara noastră a ajuns să exporte mai mult ca niciodată ovine către țările afectate. Seceta din zonele respective a fost valorificată la maxim de către fermierii români.

Anul acesta, prețul unui kilogram de oaie ”în viu” s-a majorat cu 40% față de anii precedenți. Fermierii români au profitat din plin de asta și au început să se axeze pe creșterea de ovine.

Anul 2024 a fost unul prolific pentru România, țara noastră reușind să pătrundă cu carne de ovine în alte trei țări, pe lângă cele deja existente. Mai exact, din 2024, carnea de oaie din România ajunge și în Maroc, Algeria și Turcia.

România exportă de ani buni carne de oaie către Arabia Saudită, Liban, Israel, Libia sau Kuweit. Potrivit stirileprotv.ro, numai în primăvara anului acesta peste 4 milioane de capete de ovine urmau să fie trimise către export.

Fermierii care dețin ovine primesc subvenții substanțiale

Fermierii care au ales să crească ovine primesc subvenții generoase din partea statului. Oierii pot solicita, încă de anul trecut, mai multe forme de subvenții. Și anume, plata de bază pe cap de oaie, Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ) 9 – ovine, plată decuplată de producție și Sprijinul cuplat pentru venit.

În ceea ce privește plata pe bază de cap de oaie oferită de APIA, valoarea sa este de 20.24 euro/ cap animal. Cuantumul minim este de 12.54 euro/ cap animal, iar cuantumul maxim ajunge la 24 de euro/cap animal.

Pentru a beneficia de aceste subvenții, fermierii trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Cea mai importantă dintre ele este să desfășoare activitate agricolă pe teritoriul țării noastre. De asemenea, este esențial ca fermierii să depună o cerere la APIA pentru acordarea subvențiilor.

Pe lângă aceste două condiții, fermierii mai trebuie și să dețină un efectiv de 150-500 de ovine, iar acesta să fie identificat și înregistrat în Registrul Național al Exploatației. Fermierii care dețin mai mult de 500 de ovine, vor beneficia de o subvenție calculată la numărul maxim de 500 de capete.

Please follow and like us:
Pin Share