Animalul rar care a fost văzut pe teritoriul României. Este o specie tăcută și stă departe de oameni, dar e și un răpitor prin excelență

Animalul rar care a fost văzut pe teritoriul României. Este o specie tăcută și stă departe de oameni, dar e și un răpitor prin excelență

De la începutul primăverii și până în prezent, câțiva români se pot considera cu adevărat norocoși. Pe teritoriul țării noastre a fost zărit un animal rar care și-a făcut apariția în București, dar și în alte zone, precum Cluj, Sibiu sau Mureș.

Animalul rar care și-a făcut apariția pe teritoriul României

De la începutul primăverii și până în prezent, pe teritoriul României și-a făcut apariția un animal rar. Românii au observat zeci de astfel de exemplare care, spre bucuria lor, au ajuns în mai multe județe din țară.

Este vorba despre șerpar, o pasăre care se produce în perioada aprilie – iunie. Șerparul preferă să își facă de fiecare dată un alt cuib și, de obicei, alege arborii înalți.

Spre deosebire de alte specii de păsări, șerparul poate fi reperat cu ușurință. Partea superioară a corpului este de culoare brună, iar partea ventrală este albă cu unele dungi longitudinale.

Populația de șerpari este în scădere, spun specialiștii. Totul este cauzat de obiceiul pe care îl au aceste păsări și anume, acela de a depune un singur ou.

Șerparii depun un singur ou pe an

Oul depus de șerpar are forma ovală și este alb. Rareori, acesta ajunge să fie pătat din cauza materialelor din care este făcut cuibul. Puii de șerpar ating maturitatea sexuală abia după 3-4 ani.

De obicei, șerparii preferă să stea în locurile înalte, precum arborii. Nu doar că îi protejează de pericole, dar îi ajută să vadă și prada. Șerparii se hrănesc, de regulă, cu amfibieni și reptile.

Pe teritoriul Europei, șerparii pot fi zăriți din Danemarca până în Italia, dar există exemplare și în Africa și Asia de Sud-Vest. În România, prezența șerparului este destul de rară, de aceea a început să fie un real fenomen atunci când ajunge la noi în țară.

În România, cele mai multe exemplare de șerpari au fost văzute în Valea Ardelenilor. Aici, precum și în zona Vinga-Valea Viilor, șerparii au fost observați survolând în căutarea hranei.

Șeparii zboară la înălțimi destul de mari și, tocmai de aceea, uneori sunt greu de observat. Sunt o specie de păsări destul de longevivă, unele exemplare ajungând să trăiască până la 17 ani.

Please follow and like us:
Pin Share