Anunț important pentru milioane de români. Ce este radonul, gazul radioactiv, care se poate acumula în locuințe. Nu-l poți vedea, nu-l poți mirosi sau gusta

Anunț important pentru milioane de români. Ce este radonul, gazul radioactiv, care se poate acumula în locuințe. Nu-l poți vedea, nu-l poți mirosi sau gusta

Românii primesc o informare extrem de importantă de la Guvern care privește radonul, un gaz radioactiv care se poate acumula în locuințe. Vorbim, din păcate, de o substanță care este greu de depistat.

Guvernul, măsură importantă privind radonul, gazul radioactiv care se poate acumula în locuințe

Conform specialiștilor, radonul reprezintă un gaz natural radioactiv care se găsește în scoarța terestră. Acesta face parte dintr-un lanț lung de descompunere radioactivă care începe cu uraniul. Este prezent în roci și în sol de când s-a format Pământul.

Îngrijorător este faptul că radonul nu poate fi perceput de oameni. Este incolor și inodor. Așadar, nu se poate vedea, mirosi sau gusta. El poate fi doar măsurat datorită radioactivității sale. De cele mai multe ori, acest gaz radioactiv este absorbit în interiorul locuințelor din sol.

De regulă, concentrații mari de radon sunt raportate în special în zonele cu o cantitate mai mare de uraniu natural în sol și în roci. Radonul se mai găsește în materialele de construcții și în apa potabilă.

Recent, Ministerul Sănătății a anunțat un proiect de hotărâre cu ajutorul căruia să se stabilească o strategie de informare, educare şi comunicare pentru sensibilizarea populaţiei şi informarea factorilor locali de decizie, a angajatorilor şi a angajaţilor cu privire la riscurile prezentate de radon.

Radonul este definit prin acest proiect de HG ca fiind ”un gaz radioactiv natural care se formează continuu prin dezintegrarea uraniului şi toriului prezent în sol, roci și apă”.

De asemenea, în document se arată că ”radonul pătrunde uşor prin fisurile din pereţi şi fundaţie, prin podele şi prin tubulatura utilizată pentru instalaţii în interiorul clădirilor, acumulându-se treptat în aerul de interior, în special în spațiile ventilate insuficient sau neaerisite”.

Radonul, principala cauză de cancer pulmonar, după fumat

Guvernații consideră că o strategie națională de comunicare în legătură cu radonul este cu atât mai importantă cu cât acest gaz este principala cauză de cancer pulmonar, după fumat. Statistic, între 8 și 15% din totalul cazurilor de cancer pulmonar vin pe fondul radonului acumulat în case.

Riscul de a dezvolta cancer pulmonar în urma expunerii pe termen lung la concentrații mari de radon depinde de o serie de factori. E vorba de concentraţia de radon din clădire, intervalul de timp în care persoana este expusă şi expunerea la unul sau mai mulți factori de risc pentru cancerul pulmonar, cum ar fi expunerea la azbest și la alți agenți cancerigeni, care pot fi inhalați (praf de lemn, arsenic, metale industriale, nichel, beriliu și crom), poluarea aerului în mediul urban sau industrial ori fumatul”, se mai arată în proiectul Ministerul Sănătății, notează Avocatnet.

Putem scăpa de acumularea de radon în locuință? Răspunsul este afirmativ, însă presupune o serie de ”sacrificii”. Cea mai ușoară metodă e aerisirea la fiecare 3 ore, timp de 5 minute.

Ziua nu este o problemă, însă în cursul nopții, este mai puțin probabil că vom aerisi. Iarna, de regulă aerisim rar, pentru a nu pierde căldura din casă. În contrapondere, în sezonul de vară nu o facem ca să nu intre căldura de afară.

Specialiștii spun că o metodă sigură pentru a evita acumularea radonului este aerisirea mecanică controlată. Putem instala un sistem de ventilație centralizat sau descentralizat.

Please follow and like us:
Pin Share