Anunț important pentru toți românii care reciclează ambalaje SGR. Este obligatoriu începând cu luna iulie

Anunț important pentru toți românii care reciclează ambalaje SGR. Este obligatoriu începând cu luna iulie

Anunț important pentru cei care reciclează ambalaje SGR. Începând din luna iulie, toți românii trebuie să fie conștienți de această schimbare.

Anunț important pentru toți românii care reciclează ambalaje SGR. Este obligatoriu începând cu luna iulie

Începând cu 3 iulie, a fost introdusă o nouă regulă având în vedere ambalajele SGR. Mai exact, se referă la toate produsele cu dopuri și capace din plastic care ajung de acum pe piață. Dopurile trebuie să rămână atașate de recipiente în timpul utilizării produselor.

Conform noilor reglementări europene şi naţionale, dopurile și capacele de plastic trebuie să rămână atașate de PET-uri. Dacă un produs din plastic de unică folosință nu respectă această regulă, comercianții nu îl pot introduce pe piață

Prin urmare, PET-urile duse la reciclat vor include și dopul atașat, pe viitor. Recipientele din sticlă, metal sau cele folosite în scopuri medicale sunt exceptate de la această regulă.

De asemenea, se face o excepție temporară pentru a permite vânzarea sau utilizarea stocurilor actuale de sticle care au dopuri detașabile, spun reprezentanţii unei firme româneşti de avocatură.

„Noua regulă se aplică recipientelor pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri, inclusiv ambalajelor de băuturi compozite utilizate pentru a conţine lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile şi capacele acestora (PET). Excepţii de la aceasta sunt recipientele din sticlă sau metal pentru băuturi cu dopuri şi capace din plastic şi recipientele pentru băuturi destinate şi utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale”, au precizat ei într-un comunicat, potrivit wall-street.ro.

Producătorii de băuturi au început să implementeze noile reguli. Mulți au cheltuit sume mari pentru a face modificări în linia de producție a băuturilor, astfel încât dopurile să rămână atașate de PET-uri.

Administratorul Sistemului Garanție Returnare (SGR) asigură că toate aparatele automate de colectare (RVM) sunt programate să accepte sticle și alte recipiente, indiferent dacă au dop sau nu. Aceeași flexibilitate se aplică și în cazul colectării manuale a ambalajelor.

Dopurile trebuie să rămână atașate de PET-uri. De ce s-a luat această măsură

Această măsură luptă împotriva poluării mediului înconjurător prin plastic și îmbunătățește reciclarea. Inițiativa contribuie la un mediu mai curat pentru generațiile viitoare.

Se estimează că anual milioane de capace de plastic ajung în oceane. Păstrarea dopurilor și capacelor de plastic atașate la PET-uri face reciclarea mai ușoară și mai eficientă, reducând deșeurile care ajung în oceane. Astfel, se protejează viața marină și ecosistemele marine.

“Capacele din plastic sunt fabricate din alt tip de plastic decât cel al sticlelor, ceea ce le face dificil de reciclat separat. Prin menţinerea lor ataşate, se va facilita procesul de sortare şi reciclare, contribuind la creşterea gradului de reciclare a ambalajelor din plastic. Cu toate acestea, întrebarea deschisă care rămâne în acest moment este: Ce se va întâmpla cu stocurile de sticle cu dop detaşabil aflate deja la comercianţi?, raportat la faptul că legea nu prevede, până acum, o derogare în acest sens.

Cert este că s-ar impune o derogare pentru lichidarea stocurilor de produse deja formate anterior intrării în vigoare, dar în lipsa de dispoziţii exprese în acest sens regula ar trebui să se aplice direct, iar operatorii economici care comercializează PET-uri cu capac detaşabil după data de 3 iulie riscă sancţiuni”, susţin avocații de la această firmă, potrivit sursei citate.