Anunț oficial pentru toți românii, indiferent de locul în care se află. Se aplică în toate aeroporturile din UE. Nu mai poți lua deloc așa ceva în bagajul de mână

Anunț oficial pentru toți românii, indiferent de locul în care se află. Se aplică în toate aeroporturile din UE. Nu mai poți lua deloc așa ceva în bagajul de mână

Uniunea Europeană a anunțat noi reguli valabile în cazul bagajelor de mână. Acestea vor intra în vigoare de pe data de 1 septembrie. Revine obligativitatea transportului de lichide în recipiente de maximum 100 de mililitri.

Ce trebuie să știe călătorii

S-au anunțat noi reguli privind bagajele de mână. Începând de duminică, 1 septembrie, revine obligativitatea transportului de lichide în recipiente de maximum 100 de mililitri. Motivul este cel al unor probleme tehnice.

Problemele tehnice identificate la cel mai recent și mai performat model de scaner cu raze X, care se află în mai multe aeroporturi din Uniunea Europeana, a adus revenirea la vechile reguli.

Scanerele sunt denumite și „sisteme de detecție a explozibililor în bagajele de mână (EDSCB) de standard C3”. Acestea au fost introduse în patru aeroporturi din România, adică în Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Sibiu.

Aeroporturile care au reușit să implementeze acest sistem, au avut un timp de așteptare la porțile de securitate mai scăzut. Aparaturile aveau capacitatea de a scana atât produsele cosmetice de orice cantitate, cât și dispozitivele electronice fără a mai fi nevoie de despachetarea bagajului.

Bruxelles-ul a cerut revenirea la regulile anterioare, adică la cele care permiteau trecerea lichidelor în recipiente de doar 100 de mililitri. Comisia descrie măsura ca fiind un „temporară”, însă nu s-a comunicat și o dată exactă la care se va încheia. Excepție de la aceste reguli fac medicamentele și mâncarea lichidă pentru bebeluși.

Comisia Europeană a decis ca restricțiile să fie reintroduse „pe baza unor informații care indică faptul că performanța acestora (a echipamentelor, n.r.) nu corespundea standardului pentru care au fost aprobate”, se arată într-un document publicat.

Tehnologia C3 EDSCB sunt, de fapt, niște scanere avansate care afișează imagini tridimensionale de înaltă rezoluție ale conținutului bagajelor. Deci, operatorul poate vedea cu exactitate ce conține bagajul și poate detecta cu ușurință componente explozive, lichide sau dispozitive electronice.

În România, aeroportul Avram Iancu din Cluj-Napoca a fost primul care a implementat acest sistem și a eliminat, în anul 2022, restricțiile pentru cantitatea de lichid din bagajul de mână. A urmat aeroportul din Timișoara, apoi cel din Craiova și, recent, cel din Sibiu.

Please follow and like us:
Pin Share