Aparatul din bucătărie care este plin de bacterii. Nu le omoară nici radiațiile

Aparatul din bucătărie care este plin de bacterii. Nu le omoară nici radiațiile

Aparatul din bucătărie care e plin de bacterii. Nici măcar radiațiile nu le pot elimina, potrivit unui studiu efectuat recent. Unele dintre ele pot fi periculoase pentru oameni.

Aparatul din bucătărie care este plin de bacterii. Nici radiațiile nu le omoară. Rezultatele unui studiu

Dintre toate aparatele electrocasnice din bucătărie, unul este foarte plin de bacterii. Acestea sunt rezistente și la radiații, după cum arată un studiu realizat de către o echipă de cercetători de la Darwin Bioprospecting Excellence SL din Paterna, Spania.

Unele dintre aceste bacterii pot reprezenta un pericol pentru sănătatea umană. Studiul publicat în jurnalul Frontiers in Microbiology a analizat microbiomul prezent în microundele din case, birouri și laboratoare.

Oamenii de știință au descoperit că o comunitate vastă de bacterii este adăpostită de microundele din bucătăriile aflate mai ales în locuințele comune. Unele dintre acestea rezistă foarte bine la condițiile dure, aici fiind incluse și radiațiile pe care le emit cuptoarele cu microunde.

În total, în microundele studiate, echipa a identificat 747 de grupuri diferite de bacterii. Cuptoarele cu microunde de casă au un microbiom “mai antropizat”, potrivit lui Daniel Torrent, unul dintre autorii studiului publicat pe site-ul de specialitate Frontiersin.org.

Acest lucru înseamnă că aparatul electrocasnic este mai influențat de activitatea umană, asemănător cu cele de pe suprafețele aflate în bucătărie. Pe de altă parte, s-a descoperit că bacteriile găzduite de microundele din laboratoare sunt mult mai rezistente la radiații.

Microbiomul care a fost găsit în microundele analizate a avut asemănări cu cel care e întâlnit pe panourile solare. Bacteriile pot, astfel, să dezvolte mecaniste complexe de adaptare la condiții extreme, precum radiațiile și căldura intensă.

Studiul respectiv a mai făcut precizări și despre riscurile pe care unele bacterii le pot avea pentru sănătatea oamenilor. Printre aceste bacterii au fost identificate specii din genurile Klebsiella, Enterococcus și Aeromonas. Acestea sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a provoca infecții.

Cum trebuie curățate cuptoarele cu microunde

Autorii studiului au menționat, însă, că bacteriile descoperite nu prezintă un risc mai mare decât cele care sunt întâlnite deja pe alte suprafețe comune din bucătărie, precum chiuveta sau blaturile.

“Deși există unele specii care pot prezenta un risc pentru sănătate, este important de menționat că populația microbiană din microunde nu reprezintă un pericol unic sau crescut față de alte suprafețe obișnuite din bucătărie”, a mai spus Torrent.

Studiul realizat a atras atenția asupra importanței curățării și întreținerii cuptoarelor cu microunde. Dacă acestea nu sunt curățate în mod regulat, atunci pot atrage bacterii, care se vor înmulți în interiorul aparatelor.

Cercetătorii recomandă măsuri regulate de curățare și dezinfectare. Există câteva metode simple pentru a curăța cuptoarele cu microunde. Printre acestea se numără și ștergerea lor după fiecare utilizare.

“Recomandăm dezinfectarea regulată a cuptoarelor cu microunde cu o soluție diluată de înălbitor sau cu un spray dezinfectant disponibil în comerț.

De asemenea, este important să ștergeți suprafețele interioare cu o cârpă umedă după fiecare utilizare pentru a îndepărta orice reziduu și să curățați imediat scurgerile pentru a preveni creșterea bacteriilor”, a explicat Daniel Torrent.

Please follow and like us:
Pin Share