Aplicațiile de pe telefoanele Android care te pot lăsa imediat fără bani. Șterge-le neapărat dacă le ai în telefon

Aplicațiile de pe telefoanele Android care te pot lăsa imediat fără bani. Șterge-le neapărat dacă le ai în telefon

Aplicațiile de pe telefoanele Android care te pot lăsa imediat fără bani. Șterge-le neapărat dacă le ai în telefon. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) îi avertizează pe românii care folosesc aceste programe.

Aplicațiile de pe mobilele Android care îți iau banii din conturi. Elimină-le imediat dacă sunt instalate în aparatul tău

Aplicațiile de pe mobilele Android care îți iau banii din conturi. Elimină-le imediat dacă sunt instalate în aparatul tău pentru că sunt o mare amenințare. DNSC susține că este vorba de un tip de malware, denumit Rafel Remote Access Tool (RAT).

Acesta este conceput pentru sistemele Android și oferă atacatorilor acces complet la dispozitivele infectate. Hackerii gestionează aparatele de la distanță fără ca utilizatorii să fie conștienți de prezența lor.

Malware-ul poate evita detecția pentru perioade extinse, fapt care îi sporește eficiența în cadrul atacurilor. În urmă cu puțină vreme a fost semnalat și pe teritoriul țării noastre, motiv pentru care oamenii trebuie să fie atenți atunci când descarcă o aplicație.

În afară de România, ultima campanie, desfășurată în 2024, a avut drept ținte entități de rang înalt, pe o arie geografică destul de largă, care cuprinde Australia, China, Franța, Germania, Italia, Pakistan și Statele Unite ale Americii.

Ce aplicații de pe telefoanele Android trebuie evitate

În unele atacuri, victimele au fost convinse să instaleze RAT-ul prin intermediul unor aplicații foarte cunoscute, printre care se numără Black WhatsApp și Story Saver for Instagram. De asemenea, utilizatorii s-au trezit urmăriți atunci când au descărcat aplicații de suport sau soluții antivirus.

De asemenea, cei care folosec telefoane cu sisteme Android trebuie să fie extrem de atenți la atacurile care au loc prin email-uri. Acestea e-mailuri folosesc, de obicei, tehnici de inginerie socială pentru a convinge destinatarii să deschidă documente atașate.

Mai mult decât atât, destinatarii sunt convinși să acceseze site-uri web infectate, instalând astfel malware-ul pe dispozitivele proprii. Din păcate, niciunul dintre aceste atacuri cibernetice nu necesită acces cu drept de administrator (root).

Așa se face că hackerii reușesc să opereze cu succes pe dispozitive cu sisteme de operare nemodificate. Rafel RAT funcționează foarte bine pe Android 12 și versiunile anterioare, însă au fost înregistrate atacuri reușite și asupra dispozitivelor cu Android versiunea 13.

Totodată, utilizatorii de Android trebuie să fie atenți la mesajele text sau platformele de social media care răspândesc link-uri către aplicații sau site-uri web infectate. Aplicațiile false care sunt distribuite prin magazine de aplicații neoficiale sau link-uri de descărcare directă trebuie ignorate complet.

Oamenii pot fi înșelați să viziteze site-uri web compromise sau false care exploatează vulnerabilități în sistemul Android sau folosesc tehnici de inginerie socială pentru a convinge utilizatorii să descarce malware-ul.

„Nu ezitați să contactați Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), în cazul în care suspectați că dispozitivele din cadrul entității dumneavoastră au fost compromise sau sunteți subiectul unui atac cibernetic”, a transmis DNSC pe site-ul personal.