Autoritatea pentru secrete de stat cere să fie exceptată de la ordonanța privind reducerea cheltuielilor. Ce achiziție pentru spioni vrea să facă

Autoritatea pentru secrete de stat cere să fie exceptată de la ordonanța privind reducerea cheltuielilor. Ce achiziție pentru spioni vrea să facă

Potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de către Guvernul României, Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, celebrul ORNISS, cere să fie exceptat de la una din prevederile ordonanței privind reducerea cheltuielilor bugetare. Motivul excepției vizează o achiziție pentru lucrul cu documente secrete.

ORNISS vrea autoturisme noi pentru documentele secrete

Deși Guvernul pare că are în vedere în aceste zile aprobarea unei noi ordonanțe privind reducerea cheltuielilor bugetare, unele din instituțiile statului încă mai cer să fie exceptate de la prevederile ordonanței similare emise anul trecut.

Astfel, articolul III din ordonanța din 2023, interzicea autorităților și instituțiilor statului, indiferent de modul de finanțare și subordonare, inclusiv activităților finanțate integral din venituri proprii, achiziționarea de autoturisme. Interdicția nu viza doar cumpărarea ci și preluarea în leasing sau închirierea de noi mașini.

Acum, ORNISS cere să fie exceptată de la această prevedere, dorind să achiziționeze autoturisme în scopul transportului peste hotare a documentelor secrete. ORNISS nu este singura instituție care a cerut o derogare pentru acest motiv, Direcția Națională Anticorupție a fost primit deja această excepție, atât pentru achiziționarea de autoturisme pentru activități operative cât și pentru achiziția de mobilier și aparatură birotică.

„Prin derogare de la prevederile art. III alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2024 Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat poate achiziționa, pentru desfășurarea activităților de curierat extern a materialelor clasificate, autoturisme”, se arată în textul proiectului de Ordonanță de urgență pus în dezbatere publică.

Autoritatea vrea să-și cumpere mașini puternice

Aceasta nu este însă singura excepție pe care o urmărește ORNISS. Potrivit proiectului ordonanței, Registrul pentru Informații Secrete vrea să fie exceptată și de la prevederile unei ordonanțe mai vechi, privind achizițiile autorităților publice. Concret, autoritatea vrea să poată achiziționa un autoturism puternic, cu capacitate cilindrică de peste 1,6 litri și al cărui preț poate depăși pragul de 23.000 de euro.

„Prin excepție de la prevederile alin.(8), Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat poate achiziționa, pentru desfășurarea activităților de curierat extern a materialelor clasificate, autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cmc şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziție”, se mai arată în textul proiectului de ordonanță.

Scandalul directorului adjunct fără diplomă de BAC

ORNISS este una din instituțiile statului a cărei conducere rezistă schimbărilor politice. În fapt, instituția are unul dintre cei mai longevivi directori generali, Marius Petrescu aflându-se în fruntea ORNISS începând cu anul 2002 și până în prezent.

În urmă cu patru ani instituția a fost în centrul unui scandal public, atunci când Laurențiu Barangă a fost numit la conducerea Oficiului Național de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor. Presa a relatat că acesta își luase diploma de BAC la 32 de ani iar apoi a ieșit la iveală că era de fapt o diplomă falsă. În cursul anchetei penale, acesta avea să recunoască faptul că și-a falsificat această diplomă.

Scandalul a fost cu atât mai mare cu cât acesta obținuse apoi chiar titlul de doctor, la Universitatea Valahia însă, și, potrivit CV-ului său, fusese timp de 11 ani director adjunct la ORNISS. Aceasta din urmă avea să nege o parte din această informație, susținând că patru ani contractul de muncă al lui Barangă fusese suspendat, dar avea să se constituie parte civilă, cerând daune de peste 600.000 de lei de la fostul director adjunct.

Potrivit ultimului buget publicat pe site-ul instituției, cel pe anul 2022, ORNISS a avut un buget de 11,7 milioane lei în acel an, an în care directorul general al instituției a avut un venit net de 131.000 lei.

Please follow and like us:
Pin Share