Avertisment al medicilor legiști, după ce au citit OUG 84: ”Poate duce la abuzuri! Unele substanțe pot fi prezente și în alimente”

Avertisment al medicilor legiști, după ce au citit OUG 84: ”Poate duce la abuzuri! Unele substanțe pot fi prezente și în alimente”

Cea mai mare ”problemă” cu această OUG e că polițiștii vor avea dreptul să confiște permisul de conducere al șoferilor care refuză să fie testați cu aparatul Drug-test. Asta, în condițiile în care șoferii români sunt renumiți pentru indisciplina lor în trafic și pentru faptul că se urcă deseori băuți sau drogați la volan.

OUG 84 ”Poate duce la abuzuri! Unele substanțe pot fi prezente și în alimente”

Cu toate acestea, medicii legiști atrag atenția că aparatele toxicologice depistează anumite substanțe care apar și în alimente sau medicament, cu toate că nu au niciun efect psihoactiv asupra șoferului. De exemplu macul sau codeina, medicament utilizat ca antitusiv, dar și ca drog de unele persoane atunci când e consumat în cantități mari.

”Starea de influență NU trebuie stabilită strict pe baza prezenței unei/unor substanțe psihoactive în corpul persoanei, substante ce pot fi active, inactive, metabolizate complet sau parțial prin metaboliți activi sau inactivi.

Ci, pe baza unor valori cantitative cut-off, valori sub care este dovedit prin studii științifice unanim acceptate că ele NU au niciun efect clinic asupra capacității unei persoane de a conduce autovehicule”, se arată în punctul de vedere al Consiliul Superior de Medicină Legală, exprimat pentru Antena 3.

”Starea de influență trebuie stabilită pe baza unei examinări medico-legale, care să ia în considerare statutul clinic al persoanei la momentul opririi în trafic (sau cât mai aproape de acest moment) și valorile efective identificate la examenul toxicologic.

În absența unei confirmări, în sânge, a prezenței unei substanțe psihoactive, în doze care pot avea efecte clinice, conducătorul de autovehicul nu ar trebui să fie considerat a fi sub influența acestora, iar carnetul nu ar trebui retras decât, eventual, pe o perioadă limitată (12-24 ore), o reevaluare trebuind să fie făcută apoi după”, mai este precizat în document.

Medicii legiști se tem că OUG 84 poate duce la abuzurile polițiștilor

Așadar, medicii legiști se tem că această OUG poate duce la abuzuri grave din partea polițiștilor. ”Alineatul 2 prevede situațiile în care polițistul rutier este obligat să solicite conducătorilor autovehiculelor testarea; cu toate acestea, din analiza textului legislativ reiese faptul că polițistul poate solicita testarea și în alte situații, doar că acestea nu sunt obligatorii. Această posibilitate poate duce la abuzuri, nefiind stabilite explicit situațiile în care polițistul poate (fără a fi obligat) să solicite testarea”, transmit medicii.

O altă problemă e că OUG prevede ca testarea să se facă și la secția de Poliție, nu doar la spital, astfel că probele ar putea să devină nule în cazul unui proces. ”Testările toxicologice în afara sistemului medico-legal se pretează la emiterea unor buletine de analiză care sunt în pericol să nu aibă întotdeauna girul obiectivității, principiu de bază al activității medico-legale, ceea ce deschide poarta echivocului în probațiunea judiciară;

este mai utilă concentrarea pe creșterea capacității de analiză toxicologică în cadrul rețelei medico-legale, astfel încât să nu se deschidă această cutie a Pandorei a probațiunii judiciare”, mai arată Consiliul. În concluzie, medicii legiști arată că oricine poate fi pozitiv la un Drug-test deși nu s-a drogat, doar pentru că a consumat produse cu mac, medicamente cu codeină sau pentru că a inhalat pasiv fum de marijuana.

Please follow and like us:
Pin Share