Avertisment de la meteorologi: a fost doborât recordul celor mai ridicate temperaturi medii pe Pământ

Avertisment de la meteorologi: a fost doborât recordul celor mai ridicate temperaturi medii pe Pământ

Cercetătorii de la Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene au anunțat că duminică a fost cea mai caldă zi de pe Pământ. Apoi s-a întâmplat din nou luni.

Luni a fost, cel mai probabil, cea mai caldă zi înregistrată vreodată pe Pământ, cu o medie pe întreagă planetă de aproximativ 17,15 grade Celsius, arată datele preliminare – depășind un record care fusese stabilit cu doar o zi înainte, relatează New York Times.

Datele, publicate miercuri de Copernicus Climate Change Service, o instituție a Uniunii Europene care furnizează informații despre climatul trecut, prezent și viitor, au provocat alarmă în rândul unor experți.

La începutul acestei săptămâni, Copernicus a anunțat că duminică a fost stabilit un record, cu o medie globală de 17,09 grade Celsius. O zi mai târziu, serviciul a anunțat că luni a fost cea mai caldă zi, cel puțîn din 1940, când au început înregistrările.

Înainte de recordurile consecutive din această săptămână, precedentul record a fost de 17,08 grade Celsius, stabilit anul trecut, pe 6 iulie, depășind un record care se menținea din 2016.

 

Întrucât temperaturile de duminică și luni au fost medii, unele părți ale globului au resimțit mai puternic căldură suplimentară, cum ar fi unele părți din vestul Statelor Unite, unde o avertizare de căldură excesivă este în vigoare de câteva zile și este de așteptat să continue pentru o mare parte din săptămâna.

„Ceea ce este cu adevărat uluitor este cât de mare este diferența dintre temperatura din ultimele 13 luni și recordurile anterioare de temperatura”, a declarat Carlo Buontempo, directorul serviciului, într-un comunicat de presă în care a anunțat recordul de duminică. „Ne aflăm acum pe un teritoriu cu adevărat neexplorat și, pe măsură ce climă continuă să se încălzească, vom asista cu siguranță la doborârea unor noi recorduri în lunile și anii următori.”

Buontempo a afirmat miercuri că datele arată că este posibil că temperaturile să fie ușor mai scăzute în următoarele zile.

La o privire mai atentă, anii 2023 și 2024 au înregistrat maxime anuale semnificativ peste cele înregistrate în anii anteriori, a declarat agenția. Un alt semn cheie al încălzirii globale a fost că cei 10 ani cu cele mai ridicate temperaturi medii zilnice sunt ultimii 10 ani, din 2015 până în 2024.

Valurile de căldură devin din ce în ce mai severe și mai prelungite din cauza crizei climatice globale, cauzate în principal de arderea combustibililor fosili.

Potrivit experților, pe măsură ce oamenii continuă să adauge gaze cu efect de seră în atmosfera prin arderea combustibililor fosili, temperaturile record vor deveni și mai frecvente, la fel că și fenomenele meteorologice extreme precum secetele, incendiile de vegetație și inundațiile.

Nicholas Leach, climatolog la Universitatea Oxford, a declarat miercuri că, pe măsură ce mai multe gaze cu efect de seră sunt emise în atmosfera, recordurile globale de temperatura vor continuă să fie depășite. Atenția atrasă de acest record ne reamintește că încălzirea globală este încă o amenințare și că această nu va dispărea.

„Ceea ce ar trebui să ne preocupe mai mult este potențială creștere a fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi precipitațiile abundente sau valurile de căldură care apar odată cu încălzirea globală”, a declarat Dr. Leach.

Un grup de experți al Organizației Națiunilor Unite a declarat într-un raport de anul trecut că Pământul va atinge probabil un punct critic al încălzirii globale în următorul deceniu și că națiunile vor trebui să facă schimbări drastice – cum ar fi renunțarea la combustibilii fosili – pentru a preveni supraîncălzirea periculoasă a planetei.

Tendința de încălzire pare să fie în concordanță cu alte cercetări, inclusiv cu un raport recent care a afirmat că aproape 80% din populația lumii a înregistrat cel puțin 31 de zile de căldură atipică începând din mai 2023.

Please follow and like us:
Pin Share