Avertisment de „Mega-Cutremur” în Țara Soarelui Răsare. La ce se așteaptă experții japonezi în perioada următoare

RMAG news

Japonia, una dintre cele mai seismice țări din lume, se confruntă cu un avertisment rar. Agenția Meteorologică din Japonia emis recent primul său avertisment cu privire la riscul unui „megacutremur” de-a lungul coastei Pacificului, după ce un cutremur de magnitudine 7,1 a zguduit sud-vestul țării joi.

Un avertisment cu impact global

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a luat decizia de a-și anula o vizită planificată în Asia Centrală în urma acestui avertisment, subliniind gravitatea situației. Kishida, care se confruntă deja cu un sprijin public scăzut și provocări în cadrul partidului său, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că această măsură a fost necesară pentru a pregăti țara pentru orice eventualitate, scrie The Guardian.

Vizita sa, care includea un summit cu liderii din Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan în capitala kazahă Astana, precum și o întâlnire cu președintele Mongoliei la Ulaanbaatar, a fost anulată pentru a se concentra pe gestionarea crizei potențiale.

Risc major în zona Nankai Trough

Avertismentul Agenției Meteorologice Japoneze face referire la zona de subducție Nankai Trough, o regiune de-a lungul coastei Pacificului, cunoscută pentru activitatea seismică intensă. Acest jgheab subacvatic, care se întinde pe 800 de kilometri de la Shizuoka, la vest de Tokyo, până la extremitatea sudică a insulei Kyushu, a fost în trecut scena unor cutremure devastatoare, de magnitudine 8 sau 9, care apar la intervale de 100 până la 200 de ani.

Acești așa-numiți „megacutremure” sunt cunoscuți pentru faptul că apar în perechi și declanșează valuri tsunami periculoase, care lovesc coasta sudică a Japoniei. Ultima dată când toate segmentele jgheabului Nankai au cedat simultan a fost în 1707, declanșând al doilea cel mai puternic cutremur din istoria Japoniei, după cel din martie 2011. Acesta din urmă a provocat un tsunami care a ucis peste 18.000 de oameni și a dus la dezastrul nuclear de la Fukushima.

Ce spun experții

Deși este imposibil de prezis cu exactitate momentul în care va avea loc un cutremur, experții guvernamentali japonezi estimează că există o probabilitate de 70% până la 80% ca un megacutremur de magnitudine 8 sau 9 să aibă loc în zona Nankai în următorii 30 de ani. În cel mai rău scenariu, un astfel de dezastru ar putea provoca moartea a 300.000 de persoane și pierderi economice estimate la 13 trilioane de dolari.

Geologii Kyle Bradley și Judith A. Hubbard, într-un buletin informativ despre cutremure, au subliniat că „istoria marilor cutremure din zona Nankai este înspăimântătoare”, dar au adăugat că nu este necesar ca publicul să intre în panică. Chiar dacă riscul unui cutremur secundar este ridicat după un prim cutremur, probabilitatea generală rămâne totuși scăzută.

Concluzii

Avertismentul lansat de autoritățile japoneze subliniază importanța pregătirii și conștientizării riscurilor seismice în Japonia. Deși probabilitatea unui „megacutremur” este crescută, nu există o certitudine privind momentul exact al producerii acestuia. Cu toate acestea, măsurile preventive și atenția acordată acestor avertismente rămân esențiale pentru a minimiza impactul potențial al unui astfel de dezastru natural.

Please follow and like us:
Pin Share