BAC 2024. Cum se rezolvau, de fapt, subiectele la Limba și literatura română. Baremul de la bacalaureat 2024 conform edu.ro și Ministerul Educației

BAC 2024. Cum se rezolvau, de fapt, subiectele la Limba și literatura română. Baremul de la bacalaureat 2024 conform edu.ro și Ministerul Educației

Din fericire, Ministerul Educației va publica subiectul și baremul pentru ca toți elevii și părinții să poată să verifice nota obținută, măcar estimativ. Această procedură este de ajutor pentru clipa în care elevii vor dori să depună contestație, dacă nota obținută va fi mai slabă decât ce se așteptau.

Subiecte la română la BAC 2024, profil uman și real, primite azi

Cum era de așteptat, elevii au avut parte de subiecte relativ ușoare, cel puțin pentru cei care doresc să obțină o notă de trece. De altfel, aceste subiecte sunt de obicei dezvoltate pentru a permite oricărui elev mediocru să ia o notă de trece la Bacalaureat, cu toate că foarte mulți nu reușesc acest lucru. Cât despre cei care vor să ia note mari, aceștia trebuie să rezolve mai multe cerințe cu un nivel ridicat de dificultate. Toate aceste subiecte pregătite și gândite de specialiștii din Ministerul Educației vor fi publicate pe site-ul oficial al bacalaureatului.

Barem la Română la Bacalaureat 2024

La fel cum a fost publicat subiectul, așa a fost publicat și baremul. Punct cu punct, elevii pot să verifice, astfel, alături de profesori și părinți, modul în care și-au făcut treaba și pot estima ce notă finală vor primi. Dacă această notă va fi extrem de diferită față de așteptări, tinerii au dreptul să facă o contestație. Așadar, foarte important baremul în acest sens.

Cum se desfășoară examenul de Bacalaureat în 2024

Examenul de Bacalaureat în 2024 se va desfășura în două sesiuni. Cea de vară din perioada iunie – iulie și cea de toamnă, care e de fapt programată în luna august. Examenul de Bacalaureat a fost gândit în așa fel încât toți elevii care au absolvit clasa a XII-a în actualul an școlar, dar și cei din alte promoții, să poată să termine oficial cele 12 clase și să urmeze, dacă vor, o facultate.

Cu ce nu au voie elevii să intre în sală la BAC 2024

La fel ca și în fiecare an, elevii nu au voie să copieze, iar orice tentativă de a copia poate duce la excluderea din examen a elevului. Mai mult, acesta va avea interzis să participe la următoarea sesiune de BAC, drept pedeapsă. Cert e că elevii nu au voie în sala de clasă cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne. De asemenea, lucru foarte clar transmis de Ministerul Educației, elevii nu au voie cu telefon mobil sau cu calculator la Bacalaureat. Asta, pentru că Ministerul Educației a transmis că interzice utilizarea oricărui mijloc electronic de calcul sau comunicare în timpul examenului.

Programa la Limba Română la BAC 2024

Conform anunțului făcut de Ministerul Educației, programa a fost gândită în așa fel ca elevul să-și dovedească competențele dobândite în liceu. Printre altele, programa îi ere elevului să folosească utilizarea adecvată a strategiilor şi a regulilor de exprimare orală în monolog şi în dialog, în vederea realizării unei comunicări corecte, eficiente şi personalizate, adaptate unor situaţii de comunicare diverse, dar și să utilizeze adecvat tehnicile de redactare şi a formelor exprimării scrise compatibile cu situaţia de comunicare în elaborarea unor texte diverse.

Elevilor li se mai cere să stăpânească identificarea particularităţilor şi a funcţiilor stilistice ale limbii în receptarea diferitelor tipuri de mesaje/texte și să se folosească de utilizarea adecvată a achiziţiilor lingvistice în producerea şi în receptarea diverselor texte orale şi scrise, cu explicarea rolului acestora în construirea mesajului.

Punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente culturale/literare, precum și utilizarea adecvată a strategiilor de comprehensiune şi de interpretare, a modalităţilor de analiză tematică, structurală şi stilistică în receptarea textelor literare şi nonliterare sunt la fel de importante pentru profesori.

Argumentarea în scris şi oral a unor opinii în diverse situaţii de comunicare, cum ar fi compararea şi evaluarea unor argumente diferite, pentru formularea unor judecăţi proprii sunt alte cerințe. Autorii Mihai Eminescu, Ion Creangă, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, G. Călinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu și Marin Sorescu fac toți parte din programă.

Calendar Bacalaureat 2024. Sesiunea de BAC iunie-iulie explicată în detaliu

Examenul de BAC 2024 va avea loc în perioada 17 iunie – 4 iulie, conform calendarului publicat în Monitorul Oficial. Elevii de clasa a 12-a se pregătesc astfel de cel mai mare examen al vieții pentru ei. Aceștia s-au înscris la prima sesiune de examen încă din 3-7 iunie 2024, iar pe 17 – 19 iunie a început deja evaluarea competențelor la limba română (oral – proba A).

Pe 19 – 20 iunie a fost programată evaluarea competențelor lingvistice la limba maternă (proba B), iar pe 20 – 21 iunie a fost programată evaluarea competențelor digitale, proba D. Între 25-27 iunie au fost programate competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

Pe 1 iulie a fost programată proba scrisă la limba și literatura română, pe 2 iulie proba obligatorie a profilului, pe 4 iulie proba la alegere a profilului și specializării și pe 5 iulie proba la limba și literatura maternă.

Rezultatele vor fi afișate pe 8 iulie, până la ora 12:00, iar contestațiile vor fi depuse până la ora 18:00. Acestea vor fi rezolvate în intervalul 9 – 11 iulie, iar pe 12 iulie vor fi afișate rezultatele oficiale. Pentru olimpici, examenul s-a desfășurat deja, în perioada 21 mai – 4 iunie.

Calendar BAC 2024. Sesiunea de toamnă a bacalaureatului

Elevii care nu reușesc să promoveze examenul de bacalaureat în această vară mai au o șansă în sesiunea de toamnă. Aici pot să-și susțină BAC-ul, de fapt, toți elevii, chiar și din promoțiile trecute, care nu au obținut o notă de trecere în trecut. Totul va începe în perioada 15 – 22 iulie, cu înscrierea candidaților, inclusiv a celora care au promovat examenele de corigenție.

Mai apoi, în perioada 8-9 august va urma evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), iar pe 9 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B). Pe 12 august vor fi evaluate competențele digitale (proba D), iar pe 13 – 14 august vor fi evaluate competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

Pe 19 august urmează proba scrisă la limba și literatura română (proba E-a), iar pe 20 august va fi proba obligatorie a profilului (proba E-b), în timp ce pe 21 august va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării (proba E-c), ambele probe fiind scrise. Examenul se finalizează pe 21 august cu proba la alegere a profilului și specializării (proba E-d), urmată pe 22 august de proba scrisă la limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi afișate pe 26 august, până la ora 12:00, iar până la ora 18:00 vor putea fi depuse contestațiile. Acestea vor fi rezolvate până pe 29 august, iar pe 30 august vor fi afișate rezultatele finale.