Beneficiile dansului pentru sănătate

Beneficiile dansului pentru sănătate

Dansul, această activitate complexă și versatilă care este practicată în întreaga lume de mii de ani, combină în cel mai frumos și mai emoționant cu putință mișcarea cu muzica, arta, comunicarea, oferind totodată și bună dispoziție și sănătate deopotrivă. Indiferent de vârstă ori de abilități, dansul poate să reprezinte pentru fiecare dintre noi o modalitate minunată de a ne exprima în mod liber, de a ne menține în formă și de a ne conecta cu cei din jurul nostru.

Alegerea stilului de dans potrivit depinde de preferințele și de obiectivele fiecăruia, precum și de oportunitățile disponibile în comunitatea din care facem parte. Indiferent de motive, un lucru este cert, și anume că dansul oferă numeroase beneficii pentru sănătate, atât fizice, mentale și emoționale, cât și sociale, iar acest aspect este incontestabil. Așa că, dacă vrei să fii sănătos, să trăiești o viață lungă și să-ți faci noi prieteni, dansează, pentru că vei avea numai de câștigat.

Ce este dansul

Dansul poate fi multe lucruri, și anume o formă de exprimare artistică ce implică mișcarea corpului într-un mod ritmic, de obicei pe muzică, un hobby distractiv ori o formă grozavă de exercițiu. Aceste mișcări ale corpului sunt de obicei diferite de cele pe care oamenii le folosesc în mod obișnuit pentru activitățile zilnice.

Dansatorii se întind, se răsucesc și sar în timp ce își mișcă brațele, picioarele, capul și corpul în ritmul muzicii. Ei exersează pas cu pas învățarea modelelor ritmice de mișcare, astfel încât să poată executa un dans.

Alegerea stilului de dans potrivit depinde de preferințele și de obiectivele fiecăruia

În același timp, dansul este și o manifestare universală a culturii umane, care se regăsește pe toate meridianele globului și în toate perioadele istorice. Dansul poate să servească mai multor scopuri, și anume ritualice, terapeutice, de socializare, de divertisment și chiar educaționale. De-a lungul timpului, această activitate a evoluat și s-a diversificat, adoptând forme variate în funcție de contextul cultural și cel istoric, potrivit site-ului Everyday Health.

Prin dans, oamenii pot să comunice emoții sau pot folosi această formă de artă pur și simplu pentru a se bucura și pentru a se exprima în mod liber. Cu toate acestea, nu toate formele de mișcare sunt dans, asta deoarece, pentru a corespunde definiției dansului, o mișcare trebuie să fie mai degrabă expresivă decât doar funcțională.

Cele mai cunoscute stiluri de dans

În prezent, majoritatea dansurilor sunt recreative și de autoexprimare, deși pot fi practicate și ca activități competitive. Atunci când încercăm să definim dansul, este important să înțelegem că există multe stiluri de dans, fiecare dintre ele având propriile sale caracteristici și atracții.

Deși dansul poate fi o expresie spontană și ocazională, dansatorii profesioniști se antrenează și exersează astfel încât să poată executa un dans perfect atunci când îl interpretează. Printre cele mai populare stiluri de dans se numără baletul, care este interpretat mai ales pe muzică clasică și se concentrează pe forță, tehnică și flexibilitate, relatează Better Health.

Apoi avem dansul de societate, care implică o serie de forme de dans cu partener, cum ar fi valsul, swing-ul, foxtrot-ul, rumba și tango-ul. Belly dancing sau dansul din buric este originar din Orientul Mijlociuși reprezintă un mod distractiv de a face mișcare. Hip-hop-ul, care este executat mai ales pe muzica cu același nume, este un stil de dans urban, care poate implica break-dance-ul, street-dance-ul, locking, care este un stil de dans funk, și freestyling-ul.

Jazz-ul este o formă de dans plină de energie, care implică lovituri, salturi și rotiri în ritmul muzicii. Dansul la bară a devenit în ultimii ani tot mai popular, fiind o formă de exercițiu. Acesta implică dansul pe o bară metalică verticală și necesită o coordonare perfectă a mișcărilor, rezistență musculară și forță în partea superioară și inferioară a corpului.

Salsa este un stil de dans care combină influențe din zona Caraibelor, America Latină și Africa și care de obicei se execută cu partener și pune accentul pe ritmuri și senzualitate. Mergând mai departe, avem square-dance, un tip de dans popular în care patru cupluri dansează în formă de pătrat, mișcându-se unul în jurul celuilalt și schimbându-și partenerii.

Printre cele mai populare stiluri de dans se numără baletul

În sfârșit, tap dance-ul este un stil de dans cu origini în urmă cu vreo 300 de ani, care se axează pe sincronizare și pe ritmuri. Numele provine de la sunetele de bătaie produse atunci când plăcuțele metalice montate pe talpa pantofilor dansatorului ating podeaua.

Beneficiile dansului

Indiferent dacă ai 80 de ani sau 8 ani, angajarea în activități fizice care implică dansul îți poate schimba viața. Mișcarea ritmică a corpului pe muzică îți poate transforma în mod radical viața, asta pentru că, prin dans, poți avea o sănătate fizică și mentală mai bune, precum și o creștere a bunăstării emoționale și sociale. Iată care sunt cele mai comune avantaje pe care le poți avea prin dans:

Beneficii fizice

Așa cum spuneam anterior, dansul este un exercițiu, iar asta înseamnă că beneficiile de natură fizică ale acestei activități vor fi similare cu cele ale altor activități cardio.

Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară

Beneficiile pe care dansul le are asupra sănătății cardiovasculare sunt în concordanță cu ghidurile de activitate fizică pentru adulți trasate de Departamentul de Sănătate și Servicii Umane. Acestea spun că, pentru sănătate, adulții ar trebui să facă între 150 și 300 de minute pe săptămână de exerciții de intensitate moderată sau între 75 și 150 de minute pe săptămână de activitate fizică aerobică de intensitate puternică. Dansatorii profesioniști spun că toate stilurile de dans pot fi considerate antrenamente cardio grozave deoarece ritmul cardiac este influențat de executarea diferitelor mișcări.

Sporește echilibrul și forța

Potrivit dansatorului profesionist Jonathan Tylicki, citat de Health Line, unul dintre motivele pentru care dansul atât de bun ca formă de activitate fiziciă este acela că încorporează mișcări în toate planurile și în toate direcțiile, ceea ce face să activeze și să tonifice toți mușchii. Tylicki spune că mișcările pe care le facem în viața de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scărilor și antrenamentele obișnuite, cum ar fi benzile de alergare și mersul pe bicicletă, au loc în plan sagital, în timp ce dansul lucrează corpul din toate planurile, inclusiv lateral și rotațional, care se activează și condiţionează toţi muşchii. Practic, nici un muşchi nu rămâne nelucrat. Acest tip de mișcare nu numai că mărește rezistența, ci îmbunătățește și echilibrul.

Este blând cu corpul tău

Multe forme de dans, așa cum sunt dansurile de societate, sunt potrivite pentru persoanele care au o mobilitate limitată sau pentru cele cu probleme cronice de sănătate. Dacă ai îngrijorări cu privire la intensitatea unui curs de dans, discută cu medicul personal și cu instructorul înainte de a începe cursul, care îți vor putea ajusta programul dacă este necesar.

Te poate ajuta să slăbești

Dansul este și o formă de exerciții aerobice și anaerobe prin care se ard multe calorii. Săriturile și răsucirile sunt un antrenament aerobic excelent, în timp ce menținerea în poziția de ghemuit și în cea de echilibru poate să activeze sistemul energetic anaerob, explică experții de la Everyday Health. În general, cu cât stilul de dans este mai dinamic, cu atât vor fi arse mai multe calorii. Concret, în funcție de stilul de dans și de greutatea corporală, o repriză de 30 de minute de dans poate arde între 90 și 252 de calorii. Dacă dorești să maximizezi procesul de ardere a caloriilor, specialiștii recomandă un curs de cardio. 

Beneficii mentale

Îmbunătățește performanța cognitivă

Dacă ai nevoie de un motiv pentru a te mișca, ia în considerare faptul că o mulțime de cercetări arată cum dansul poate menține și chiar crește capacitatea de a gândi odată cu înaintarea în vârstă. Conform unor studii recente, oamenii de știință au descoperit că zonele creierului care controlează memoria și abilitățile, cum ar fi planificarea și organizarea, se îmbunătățesc dacă vei practica dansul. În plus, spre deosebire de alte forme de exercițiu, dansul are beneficiile suplimentare de a îmbunătăți echilibrul prin ritm și muzică.

Îți provoacă creierul

Dacă ai încercat vreodată dansul, atunci vei știi exact ce se înțelege prin faptul că îți poate provoca creierul. Tylicki subliniază că puterea creierului pe care trebuie să o accesezi în special atunci când dansezi necesită un grad sporit de concentrare atât în ceea ce privește schimbarea constantă a mișcării, cât și în privința reamintirii mișcărilor și tiparelor. Aceasta este o formă excelentă de exercițiu mental, indiferent de vârstă.

Beneficii emoţionale

Oferă un sentiment de apartenență

Unul dintre cele mai importante aspecte legate de dans este acela că poate participa oricine. Dacă ești capabil să te miști, chiar dacă este doar partea superioară a corpului tău, atunci poți dansa. Acest lucru este ceea ce face dansul atât de popular în rândul persoanelor care, de obicei, se feresc de alte forme de exerciții.

Poate fi o activitate socială

În pofida faptului că unele persoane preferă să facă mișcare doar atunci când nimeni nu le privește, senzația pe care o oferă dansul cu alte persoane este ceva incredibil. Indiferent dacă participi la un curs de dans, dansezi cu prietenii ori cu copiii sau nepoții, faptul că te afli în preajma altor persoane atunci când dansezi este foarte benefic pentru sănătatea ta socială, dar mai ales emoțională.

Ajută la îmbunătățirea stării de spirit

Mișcarea și dansul sunt extrem de expresive, ceea ce îți poate permite să evadezi și să te eliberezi, așa cum susține Jonathan Tylicki. Această reprezintă „dezlegarea” care te ajută să îți îmbunătățești sănătatea mentală și emoțională prin reducerea stresului, a simptomelor de anxietate și de depresie și, totodată, creșterea stimei de sine.

Vezi şi tot ce trebuie să ştii despre dansul mirilor!