Benjamin Netanyahu respinge condițiile Hamas pentru un armistițiu. ”Israelul nu poate accepta”

Benjamin Netanyahu respinge condițiile Hamas pentru un armistițiu. ”Israelul nu poate accepta”

În cea de-a doua zi de negocieri pentru armistițiu, la Cairo, cu mediatorii egipteni și qatarezi, negociatorii Hamas și-au menținut poziția conform căreia orice acord de armistițiu trebuie să pună capăt războiului, au declarat oficialii palestinieni. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus categoric această variantă.

Benjamin Netanyahu respinge condițiile Hamas pentru un armistițiu

Oficialii israelieni nu s-au deplasat la Cairo pentru a lua parte la efortul diplomatic, dar duminică Benjamin Netanyahu a reiterat obiectivul Israelului de la începutul războiului, în urmă cu aproape șapte luni: dezarmarea și dezmembrarea definitivă a mișcării islamiste palestiniene Hamas, în caz contrar punând în pericol securitatea viitoare a Israelului.

Premierul a declarat că Israelul este dispus să întrerupă luptele din Gaza pentru a asigura eliberarea ostaticilor încă deținuți de Hamas, despre care se crede că sunt peste 130.

„Dar, în timp ce Israelul și-a arătat disponibilitatea, Hamas rămâne înrădăcinat în pozițiile sale extreme, prima dintre ele fiind cererea de a ne retrage toate forțele din Fâșia Gaza, de a pune capăt războiului și de a lăsa Hamas la putere. Israelul nu poate accepta acest lucru”, a declarat Benjamin Netanyahu, citat de Reuters.

Într-o declarație publicată la scurt timp după cea a lui Netanyahu, șeful Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că gruparea dorește în continuare să ajungă la o încetare a focului cuprinzătoare care să pună capăt „agresiunii” israeliene, să garanteze retragerea Israelului din Gaza și să ajungă la un acord „serios” pentru eliberarea israelienilor ținuți ostatici în schimbul eliberării prizonierilor palestinieni.

Haniyeh l-a acuzat pe Netanyahu pentru „continuarea agresiunii și extinderea cercului conflictului, precum și pentru sabotarea eforturilor depuse prin intermediul mediatorilor și al diferitelor părți”.

Războiul a început după ce Hamas a uimit Israelul cu un raid transfrontalier la 7 octombrie, în care au fost ucise 1.200 de persoane și au fost luați 252 de ostatici, potrivit bilanțului israelian.

Peste 34.600 de palestinieni au fost uciși, dintre care 29 în ultimele 24 de ore, și peste 77.000 au fost răniți în urma asaltului israelian, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Bombardamentele au devastat o mare parte din enclava de coastă și au provocat o criză umanitară.

În timp ce discuțiile erau în curs de desfășurare, rezidenții și oficialii din domeniul sănătății din Gaza au declarat că avioanele și tancurile israeliene au continuat să bombardeze zone din enclava palestiniană pe parcursul nopții, ucigând și rănind mai multe persoane.

Eforturile de mediere

Duminică, un oficial palestinian a declarat pentru Reuters că negocierile de la Cairo „se confruntă cu provocări deoarece ocupația (Israelul) refuză să se angajeze la o încetare totală a focului”, dar a adăugat că delegația Hamas se află încă la Cairo în speranța că mediatorii ar putea face presiuni asupra Israelului pentru a-și schimba poziția.

Qatarul, unde Hamas are un birou politic, și Egiptul încearcă să medieze o continuare a unei scurte încetări a focului din noiembrie, pe fondul consternării internaționale în legătură cu numărul tot mai mare de morți din Gaza și cu situația dificilă a celor 2,3 milioane de locuitori.

Surse egiptene au declarat că directorul CIA, William Burns, care a fost, de asemenea, implicat în discuțiile anterioare privind armistițiul, a sosit vineri la Cairo. Washingtonul – care, la fel ca alte puteri occidentale și Israelul, cataloghează Hamas drept grup terorist – a îndemnat-o să încheie un acord.

Israelul a dat un aviz preliminar pentru termeni care, potrivit unei surse, includ returnarea a 20 până la 33 de ostatici în schimbul eliberării a sute de prizonieri palestinieni și a unui armistițiu de câteva săptămâni.

Astfel, ar rămâne aproximativ 100 de ostatici în Gaza, dintre care unii, potrivit Israelului, au murit în captivitate. Sursa, care a cerut să nu fie identificată după nume sau naționalitate, a declarat că returnarea lor ar putea necesita un acord suplimentar.

Mii de israelieni au protestat sâmbătă, cerându-i premierului Benjamin Netanyahu să accepte un acord de încetare a focului cu Hamas, în urma căruia ostaticii rămași să fie aduși acasă.