Biden atacă cererea procurorului Curţii Penale Internaţionale pentru mandat de arestare pe numele lui Netanyahu: „Nu este genocid”

Biden atacă cererea procurorului Curţii Penale Internaţionale pentru mandat de arestare pe numele lui Netanyahu: „Nu este genocid”

Președintele SUA este de partea premierului israelian, el numește „revoltătoare” cererea de mandate de către Karim Khan pentru Netanyahu alături de liderii Hamas. Joe Biden a atacat drept „revoltătoare” o cerere a curții penale internaționale pentru mandate de arestare a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, împreună cu membri importanți ai Hamas, pentru victimele războiului din Gaza.

Procurorul solicită mandate de arestare pentru premierul israelian și oficialii Hamas pentru crime de război

Președintele SUA a reacționat după ce procurorul CPI, Karim Khan, a anunțat că vrea mandate de arestare pentru Netanyahu și Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, anunță The Guardian.

Khan urmărește, de asemenea, arestarea a trei figuri importante ale Hamas, Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim al-Masri – mai cunoscut sub numele de Mohammed Deif – și Ismail Haniyeh din cauza atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie anul trecut.

Anunțul procurorului l-a determinat pe Joe Biden să facă cele mai puternice declarații privind sprijinul Israelului în ultimele luni, președintele acuzând CPI că a făcut o falsă echivalență morală între țară și Hamas, un grup islamist militant care conduce Gaza din 2006.

„Cererea procurorului CPI pentru mandate de arestare împotriva liderilor israelieni este scandaloasă”, a spus Biden în declarație. „Și permiteți-mi să fiu clar: orice ar implica acest procuror, nu există nicio echivalență – nici una – între Israel și Hamas. Vom fi mereu alături de Israel împotriva amenințărilor la adresa securității sale.”

El și-a întărit aceste puncte de vedere într-un discurs luni seara, în timpul sărbătoririi lunii patrimoniului evreiesc american, un eveniment anual desfășurat la Casa Albă. „Mă voi asigura întotdeauna că Israelul are tot ce îi trebuie pentru a se apăra împotriva Hamas și a tuturor dușmanilor săi”, a spus Biden. „Vrem ca Hamas să fie înfrânt”.

Biden spune nu mandatului chiar dacă în continuare consideră că bilanțul civililor uciși din Gaza este „sfâșietor”

Spunând în același timp că bilanțul civililor din Gaza este „sfâșietor”, el a adăugat că administrația sa ar lucra pentru o soluție cu două state, dar și-a subliniat poziția cu privire la mandatele CPI.

„Permiteți-mi să fiu clar”, a spus el, „respingem cererea CPI de mandate de arestare împotriva liderilor israelieni. Indiferent ce ar implica aceste mandate, nu există nicio echivalență între Israel și Hamas. „Ceea ce se întâmplă nu este genocid.”

Blinken spune că CPI nu ar avea autoritate

Comentariile lui Biden au fost reluate de Antony Blinken, secretarul de stat, care a spus că SUA „respinge în mod fundamental” decizia de a solicita arestarea oficialilor israelieni și a avertizat că aceasta ar putea periclita eforturile de a ajunge la o încetare a focului.
El a acuzat, de asemenea, CPI că și-a depășit autoritatea.

„Statele Unite au fost clare, încă de înainte de conflictul actual, că CPI nu are jurisdicție asupra acestei chestiuni”, a spus Blinken. „CPI a fost înființată de statele sale părți ca o instanță cu jurisdicție limitată.

Aceste limite sunt înrădăcinate în principii de complementaritate, care nu par să fi fost aplicate aici, pe fondul grăbirii procurorului de a solicita aceste mandate de arestare, mai degrabă decât să permită sistemului juridic israelian o oportunitate completă și în timp util de a continua.”

Germania și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Israel, descriind decizia drept „echivalență falsă”. Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat: „Cererea simultană de mandate de arestare împotriva liderilor Hamas, pe de o parte, și a celor doi oficiali israelieni, pe de altă parte, a dat falsa impresie de echivalență”.

Africa de Sud a salutat decizia, printr-o declarație din biroul președintelui Cyril Ramaphosa spunând că este binevenită. „Legea trebuie să fie aplicată în mod egal tuturor pentru a susține statul internațional de drept, pentru a asigura răspunderea pentru cei care comit crime odioase și pentru a proteja drepturile victimelor”.

Între timp și Hamas a denunțat acțiunile procurorilor CPI împotriva sa, declarând că cererea de arestare a liderilor săi „echivalează victima cu călăul”.

Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP), care sunt în mod normal rivali politici ai Hamas, a criticat de asemenea această mișcare. „Poporul palestinian are dreptul să se apere”, a declarat Wasel Abu Youssef, membru al comitetului executiv al OLP, pentru Reuters din Ramallah, în Cisiordania ocupată de Israel.

Mișcarea CPI vine în urma unui caz separat care este audiat în prezent de o altă instanță, Curtea Internațională de Justiție, de acuzații – aduse de Africa de Sud – că Israelul comite genocid în răspunsul său la atacul din octombrie trecut. Israelul neagă cu fermitate acuzația.

Sprijinul administrației Biden pentru Israel urmează săptămânilor de tensiuni între cei doi aliați din cauza planurilor israeliene de ofensivă împotriva orașului Rafah din sudul Gazei, unde se crede că peste 1 milion de palestinieni caută adăpost.