Biserica din România unică în lume.Turiștii vin până în mijlocul pădurii, chiar și din alte țări

Biserica din România unică în lume.Turiștii vin până în mijlocul pădurii, chiar și din alte țări

Biserica din România unică în lume este jumătate catolică, jumătate ortodoxă și a fost construită în urmă cu mai bine de 200 de ani. Este situată la 56 kilometri de Municipiul Botoșani. Locul este încărcat de istoria.

Biserica din România care este o bijuterie arhitecturală. Vin să o viziteze turiști din toată lumea

Adormirea Maicii Domnului din Hilişeu Crişan, căci despre aceasta este vorba, este mai veche de 200 de ani. Bijuteria arhitecturală aflată la 56 de kilometri distanță de Municipiul Botoșani.

Locul este unul încărcat de istorie și atrage turiști, unii veniți chiar din străinătate, în toată perioada anului, dar mai ales de sărbători. Recent, de Sfânta Maria, prăznuită pe 15 august, vizitatorii  au pășit în curte într-un mod inedit, așa cum o fac de fiecare dată, prin clopotniță.

Lăcașul de cult este unic în lume, fiind jumătate ortodox, jumătate catolic. Clădirea din lemn se află în inima codrilor, la poalele codrilor Herţei, în satul Hilişeu Crişan și a fost construită de boieri în secolul 19.

Deși inițial a fost ortodoxă, după aproximativ 50 de ani a primit și câteva monumente arhitecturale romanice, specifice bisericilor catolice. Printre acestea, se numără și clopotnița spectaculoasă.

„Este o bijuterie şi o biserică desebită. Este construită în stil ucrainean, cu două rânduri de canatre. Ea este din ce în ce mai cunoscută”, a dezvăluit preotul Iulian Barabasă, pentru observatornews.ro. 

Numeroase legende s-au creat în jurul bisericii

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Hilişeu Crişan este înconjurată de case de chirpici și nu numai. Legendele create în jurul său sunt unele de-a dreptul spectaculoase, care s-au păstrat de-a lungul timpului.

„Această biserica este aşezată pe ruinele unui fost schit de măicuţe despre care legendele locale spun că apărau locul cu arcul în mână împotriva invaziilor hune şi tătărăşti”, a mai spus preotul.

Chiar dacă este specială, clădirea nu se bucură decât de protecția divină, căci se degradează de la an la an, fără a fi restaurată. Ambulanța Monumentelor a efectuat câteva lucrări, însă este nevoie de mult mai mult.

„Este extraordinar de frumoasă şi foarte deosebită. Este ceva unic”, a mărturisit o turistă. De asemenea, aici se țin rar slujbe, dar numărul oamenilor interesați de arhitectură este impresionant.

Please follow and like us:
Pin Share