Biserica Ortodoxă Rusă, implicată în ștergerea identității copiilor ucraineni deportați – investigație

Biserica Ortodoxă Rusă, implicată în ștergerea identității copiilor ucraineni deportați – investigație

Biserica Ortodoxă Rusă este implicată în mod activ în rusificarea copiilor deportați din regiunile ucrainene ocupate de forțele armate ale Kremlinului, constată o investigație jurnalistică realizată de revista religioasă studențească DOXA și organizația de monitorizare a deportărilor Kidmapping, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Încă din primele zile ale invaziei pe scară largă din Ucraina, lansate la 24 februarie 2022 din ordinul președintelui rus Vladimir Putin, Moscova s-a dedat deportării de copiii din orfelinate și școli de tip internat din teritoriul ocupat în regiunea Donețk. Copiii respectivi au fost duși în regiunea Rostov, iar odată ajunși acolo au fost vizitați de mitropolitul de Rostov și Novocerkassk Mercur (născut Igor Ivanov), care le-a transmis să ia în considerare botezul în Biserica Ortodoxă Rusă.

De asemenea, clerul Bisericii Ortodoxe Ruse i-a încurajat pe copiii ucraineni deportați să se alăture organizațiilor de tineret „militar-patriotice” din Rusia, scrie DOXA.

DOXA și Kidmapping au descoperit că o parte din copiii deportați din regiunile ocupate Donețk și Lugansk au fost ținuți în așezăminte bisericești din regiunea Voronej și implicați în evenimente „militar-patriotice” organizate de clerul Bisericii Ortodoxe Ruse. Scopul clerului rus este să le insufle sentimente pro-rusești și să-i rupă de identitatea lor ucraineană.

ISW a evaluat anterior că Biserica Ortodoxă Rusă joacă un rol important în implementarea planului Kremlinului de a ocupa Ucraina.

Comisarul pentru drepturile copilului numit de Kremlin, Maria Lvova-Belova, împotriva căreia Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru rolul său în facilitarea deportării copiilor ucraineni, este căsătorită cu un preot al Bisericii Ortodoxe Ruse. Lvova-Belova și soțul ei au adoptat ei înșiși un copil din Mariupol, oraș ocupat de Rusia în mai 2022, ceea ce evidențiază implicarea personală a Bisericii Ortodoxe Ruse și a altor oficiali de la Kremlin în deportarea copiilor ucraineni.

ISW subliniază că deportarea copiilor ucraineni cu intenția de a le distruge identitatea prin astfel de proiecte de rusificare reprezintă o încălcare a Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid, care interzice „transferul forțat al copiilor unui grup către un alt grup”.

În afară de Maria Lvova-Belova, Vladimir Putin este vizat la rândul său de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru crime de război prin deportări ilegale de copii ucraineni.

Maria Lvov-Belova a afirmat acum un an că peste 700.000 de copii ucraineni au fost „transferați” în Rusia de la începutul războiului la scară largă. Autoritățile ucrainene subliniază că circa 20.000 de copii au fost deportați forțat în Rusia.