Burleanu cel veșnic tânăr! Președintele FRF împlinește astăzi 40 de ani și rămâne tot mezinul conducătorilor de federații din Europa

Burleanu cel veșnic tânăr! Președintele FRF împlinește astăzi 40 de ani și rămâne tot mezinul conducătorilor de federații din Europa

Răzvan Burleanu ajunge astăzi la borna 40 în viața personală. Născut la 1 iulie 1984, la Focșani, el a devenit președinte al FRF în 2014, când conducea Federația Română de Mini-Fotbal.

E la al treilea mandat în fruntea FRF, îl poate obține și pe al patrulea

În cei zece ani de când e în fruntea fotbalului românesc, Burleanu a reformat fenomenul sportiv. A câștigat cel de-al doilea mandat învingându-l clar pe Ionuț Lupescu, care avea susținerea Generației de Aur. La cel de-al treilea mandat, el nici măcar n-a mai avut contracandidat.

În mod normal, în 2026, Răzvan Burleanu și-ar încheia activitatatea la FRF. Există însă o portiță în regulament pentru a mai putea candida o dată. Întrucât statutul FRF sa modificat după ce el a câștigat primul mandat, acesta nu va fi luat în considerare.

Răzvan Burleanu a reușit să devină un nume respectat și pe plan internațional, la UEFA sau FIFA. S-a spus chiar că ar fi reprezentantul opoziției lui Alexander Ceferin, la conducerea UEFA și candidat la alegerile din 2027.

Este membru al Consiliului FIFA

În 2021, Răzvan Burleanu a fost ales în Consiliul FIFA. Mandatul, de patru ani, al președintelui FRF reprezintă o premieră pentru România, de la afilierea FRF la FIFA în 1923 până azi. Președintele FRF a devenit astfel și cel mai tânăr membru al Consiliului FIFA. Mandatul echivalează și cu poziția de membru al Comitetului Executiv UEFA.

Din 2017, Răzvan Burleanu coordonează grupul de lucru UEFA-Uniunea Europeană, iar din 2019 face parte și din grupul de lucru dedicat strategiei comerciale pentru competițiile la nivel de echipe naționale și a fost ales președinte al Comisiei Media UEFA. Președintele FRF a mai ocupat și funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei de Marketing a UEFA.

La zece ani de când a preluat conducerea FRF, Răzvan Burleanu rămâne tot cel mai tânăr conducător din Europa. Într-o lume dominată de bărbați, dar în care și-a făcut loc și o femeie.

Belgia are în fruntea fotbalului o femeie

Pascale Van Damme conduce Federația Belgiană de Fotbal. Ea este și vicepreședinte EMEA VMware la Dell Technologies și președinte al industriilor digitale la Agoria. A fost votată Femeiaa Anului în Belgia.

În general, conducătorii de federații din Europa sunt oameni de succes în domeniul afacerilor. Prea puțini au fost fotbaliști de mare valoare. Sevcenko (Ucraina), Dragan Džajić (Serbia) și Kobiashvili (Georgia) ies din aceste tipare.

Georgia e condusă de un fost internațional, acum parlamentar

Levan Kobiashvili fost mare internațional cu 100 de meciuri la națională, care a jucat la Freiburg, Schalke, Hertha, este din 2016 și parlamentar în Georgia. În parlament, dar în cel al Croației, a fost și Marijan Kustic, șeful Federației de la Zagreb.

Radenko Mijatović, cel care conduce Federația Slovacă, este fost arbitru, în vreme ce Mehmet Büyükekşi este architect, fost președinte la Gaziantep, membru în CA Turkish Airlines.

O figură aparte e Bernd Johannes Neuendorf . El a fost jurnalist la Reuters și Asociated Press, dar și secretar de stat la Ministerul Familiei. Șeful fotbalului olandez, Just Speed e economist, fost manager la P&G și Phillips.

Șeful fotbalului maghiar e cel mai bogat ungur

De departe, cel mai bogat președinte de Federație este maghiarul Sándor Csányi, om de afaceri și bancher. Este președinte și director general (CEO) al OTP Bank Group, acționar și membru al consiliului de administrație al MOL Group. El are o avere estimată la 1,33 miliarde de dolari fiind, potrivit Forbes, cel mai bogat om din Ungaria și primul miliardar al țării.

Cel mai vechi președinte de federație din Europa este portughezul Fernando Gomes, fost baschetbalist și absolvent de economie. El a fost instalat în fruntea Federației de la Lisabona în 2000.

Cine sunt ceilalți președinți de Federație de la EURO

ANGLIA Mark Bullingham (54 ani), în funcție din 2019

ITALIA Gabriela Gravini (53 ani), în funcție din 2018

SPANIA Pedro Rocha (59 ani), în funcție din 2024

GERMANIA  Bernd Johannes Neuendorf  (61 ani), în funcție din 2022

PORTUGALIA Fernando Gomes (72 ani) în funcție din 2000

OLANDA Just Spee (59 ani), în funcție din 2019

BELGIA Pascale Van Damme (56 ani), în funcție din 2023

UNGARIA Sándor Csányi (71 ani), în funcție din 2019

UCRAINA Andrei Sevcenko (48 ani), în funcție din 2024

SLOVACIA Jan Kovačík (61 ani), în funcție din 2010

ELVEȚIA Dominic Blanc (73 ani), în funcție din 2019

FRANȚA Philip Diallo (60 ani), în funcție din 2023

AUSTRIA Klaus Mitterdorfer (58 ani), în funcție din 2023

POLONIA Cezary Kulesza (62 ani), în funcție din 2021

SCOȚIA Mike Mulraney (59 ani), în funcție din 2023

GEORGIA Levan Kobiashvili (46 ani), în funcție din 2015

TURCIA Mehmet Büyükekşi (63 ani), în funcție din 2022

CEHIA Petr Fousek (61 ani), în funcție din 2021

SERBIA Dragan Džajić (78 ani), în funcție din 2023

CROAȚIA Marijan Kustić (49), în funcție din 2021

SLOVENIA Radenko Mijatović (60 ani), în funcție din 2016

ALBANIA Armand Duka (61 ani), în funcție din 2002

DANEMARCA Jesper Møller (61 ani), în funcție din 2014