Calendar ortodox, 14 octombrie 2024. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva 2024. Ce trebuie să faci în această zi

Calendar ortodox, 14 octombrie 2024. Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva 2024. Ce trebuie să faci în această zi

Calendar ortodox, 14 octombrie 2024. Anual, în această zi se prăznuiește Sfânta Parascheva, în numele căreia se organizează și cel mai mare pelerinaj din România. Ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți, astfel încât să îți meargă bine în viitorul apropiat?

Calendar ortodox, specific zilei de 14 octombrie 2024

Sărbătoarea Sfintei Parascheva este notată cu cruce roșie în calendarul ortodox, ceea ce înseamnă că este una foarte importantă și că trebuie să ai grijă să nu faci anumite fapte. În primul rând, nu este bine să te apuci de treburi agricole, de construit sau orice sarcină care presupune efort major.

De asemenea, gospodinele trebuie să se abțină de la a găti mult, de la a coase, a spăla sau a face o curățenie generală, fiindcă se consideră a fi un păcat. De sărbătoarea Sfintei Parascheva credincioșii sunt îndemnați, în primul rând, să meargă la pelerinaj sau la slujbă de dimineață și să se roage.

Totodată, de Sfânta Parascheva este indicat să lăsăm deoparte cearta, ura, bârfitul sau injuriile la adresa celor din jurul nostru. Liniștea sufletească trebuie să primeze în fața agitației, a conflictelor, a invidiei sau mai ales a blestemelor.

Sunt mulți creștini ortodocși care sunt decedați și este bine să dați de pomană în memoria lor, inclusiv celor care poartă numele Cuvioasei. Nu în ultimul rând, se poate spune și ”La mulți ani!” celor aflați în viață și care poartă nume și derivate de Parascheva.

Se ține post de Sfânta Parascheva

Se recomandă și a posti de Sfânta Parascheva, căci astfel se crede că te purifici, respectiv că elimini orice urmă de energie negativă acumulată de-a lungul timpului. Nu ezita să dăruiești celor aflați în necaz sau să te rogi pentru a le fi mai bine.

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea celor bolnavi și a celor săraci. Dacă vă aflați într-o situație dificilă, din care simțiți că nu mai puteți ieși, nu încetați să vă rugați la o icoană a ei sau oricare, cu o candelă aprinsă în față.

În plus, Sfânta Parascheva este și ocrotitoarea femeilor însărcinate. Dacă așteptați un copil, rugați-vă pentru o naștere ușoară și pentru sănătatea celui mic. Din secolul al XVII-lea Cuvioasa este în Iași. Mai exact, în 1641, sfintele moaște au fost aduse din Constantinopol de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria lui, Biserica Sfinții Trei Ierarhi.

Sfânta Parascheva este originară din Epivatos, un sat în prezent din Turcia, situat lângă mare, nu departe de Calicatria, unde ea s-a căsătorit de tânără împreună cu fratele ei, Evtimie. Sfânta Parascheva provenea dintr-o familie înstărită, dar mereu a fost atrasă de Dumnezeu. A murit la doar 27 de ani.

Please follow and like us:
Pin Share