Calendar Ortodox 30 august 2024. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși. E cruce neagră: Sfântul Alexandru

Calendar Ortodox 30 august 2024. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși. E cruce neagră: Sfântul Alexandru

Calendar Ortodox pentru 30 august 2024. Este Sfântul Alexandru, o sărbătoare importantă, marcată cu cruce neagră. Ce semnificație are această zi? Credincioșii respectă unele tradiții și obiceiuri.

Calendar Ortodox 30 august 2024. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși: Sfântul Alexandru

Potrivit calendarului ortodox, pe 30 august este prăznuit Sfântul Alexandru, care e cunoscut drept “Protectorul Omenirii”. Este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii, care a apărat credința creștină de-a lungul vieții.

Sfântul Alexandru a fost protopop și horepiscop în perioada Sfântului Mitrofan, întâiul Patriarh al Constantinopolului.

Atunci când întâiul Sinod din toată lumea, al Sfinților Părinți, s-a adunat în Niceea, Patriarhul Mitrofan nu a putut merge la sobor din cauza bătrâneții și a faptului că era slăbit, așa că l-a trimis pe Alexandru, apărător al dreptei credinţe.

În timp ce ședea în sobor în locul patriarhului, s-a luptat foarte mult pentru dreapta credință mpotriva răucredinciosului Arie. După Sinod, în timp ce Alexandru se întorcea din Niceea în Constantinopol, îngerul Domnului s-a arătat lui Mitrofan și i-a dat de știre că se va apropia sfârșitul.

Îngerul i-a poruncit, de asemenea, să-l lase după sine ca patriarh pe Alexandru. “După zece zile îţi vei lua cununa de la Dumnezeu, iar scaunul bisericesc să-l ia, în locul tău, Alexandru, slujitorul tău”, a spus îngerul.

După ce a devenit patriarh, Alexandru și-a continuat lupta împotriva ereziilor și a apărat credința ortodoxă. Avea 70 de ani atunci când a ajuns patriarh, însă a reușit să apere Biserica Ortodoxă și să mențină, în același timp, puritatea credinței.

A trăit o viață lungă, în care a avut numeroase realizări spirituale. S-a stins din viață la 98 de ani, în anul 337 și continuă să fie prăznuit și acum.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru

Deși este o sărbătoare cu cruce neagră, credincioșii respectă câteva tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru. Aceștia nu ar trebui să-i vorbească de rău pe cei apropiați.

De altfel, în ziua de 30 august, e bine ca oamenii să facă pace cu cei cu car au avut diverse neînțelegeri și conflicte. În plus, credincioșii ar trebui să dea dovadă de mai multă milostenie față de cei bătuți de soartă.

Persoanele care poartă numele Sfântului Alexandru, inclusiv derivate ale acestuia, sunt considerate puternice, curajoase și ambițioase, luptând cu toată puterea pentru ceea ce cred.

În anumite zone ale țării, vârstnicii prepară bucate speciale, mai ales cele dulci. Femeile care se numesc Alexandra, Alexia sau Sanda nu ar trebui să muncească. Este bine ca acestea să evite inclusiv treburile casnice, precum spălatul sau călcatul.

Rugăciunea care trebuie rostită de Sfântul Alexandru

“Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare.

Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată?

Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse.

Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tau (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu.

Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta. Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu.

Pentru rugăciunile voastre să întoarcă Stăpânul mânia Lui de la mine, păcătosul. Iar tu, Preacurată Doamnă Fecioară, care ai îndrăzneală la Fiul tău pentru robii Tăi, nu uita ostenelile robului tau (numele).

Stăpâne Mântuitorule, din săracul meu suflet, Ție mă rog, izbăvește-mă de durerea păcatelor mele și primește-mă întru bucuria vieții celei nesfârșite, în care se preamărește Preasfânt Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Please follow and like us:
Pin Share