Calendar ortodox septembrie 2024. Când pică Sfânta Maria Mică și Înălțarea Sfintei Cruci

Calendar ortodox septembrie 2024. Când pică Sfânta Maria Mică și Înălțarea Sfintei Cruci

În ce zile din septembrie 2024 sunt celebrate Sfânta Maria Mică și Înălțarea Sfintei Cruci. Află în continuare.

Calendar ortodox septembrie 2024. Când pică Sfânta Maria Mică și Înălțarea Sfintei Cruci

Luna septembrie 2024 aduce cu sine două sărbători importante în calendarul ortodox. Creștinii se pregătesc să celebreze Nașterea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfânta Maria Mică, precum și Înălțarea Sfintei Cruci. Când pică aceste sărbători în anul 2024 și ce semnificație au?

Pe data de 8 septembrie, creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută sub numele de Sfânta Marie Mică. Anul acesta, sărbătoarea cade într-o zi de duminică.

Sfânta Marie Mică marchează Nașterea Fecioarei Maria, un eveniment cu o poveste emoționantă în tradiția creștină. Se spune că Drepții Ioachim și Ana își doreau de mult un copil.

După ani de încercări fără succes, s-au îndreptat cu toată credința spre rugăciune. Dumnezeu le-a răspuns, dăruindu-le o fiică specială, Maria. Acest copil avea să joace un rol crucial în istoria creștinismului, fiind aleasă să devină mama lui Iisus Hristos.

Persoanele care poartă numele Maria, Mariana, Marian sau alte derivate își sărbătoresc onomastica pe 8 septembrie. Este momentul potrivit pentru a le ura “La mulți ani” și pentru a le transmite gânduri bune în această zi cu încărcătură spirituală puternică.

Înălțarea Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai vechi sărbători ale creștinătății și se celebrează pe 14 septembrie. Aceasta comemorează două momente importante din istoria creștinismului, potrivit crestinortodox.ro.

Primul este descoperirea crucii pe care a fost răstignit Iisus de către Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, și înălțarea ei în fața credincioșilor de către episcopul Macarie al Ierusalimului în anul 335.

Al doilea eveniment marchează recuperarea Sfintei Cruci de la perșii păgâni în 629. Împăratul bizantin Heraclius a adus crucea înapoi la Ierusalim, așezând-o în Biserica Sfântului Mormânt.

Ziua Crucii este marcată printr-un post negru, dar cu dezlegare la ulei și vin. Se posteşte pentru sănătate, bunăstarea familiei, spor şi bogăția gospodăriilor.

Please follow and like us:
Pin Share