Când va avea loc echinocțiul de toamnă în 2024. Noaptea devine mai lungă

Când va avea loc echinocțiul de toamnă în 2024. Noaptea devine mai lungă

Când are loc echinocțiul de toamnă în 2024. Fenomenul astronomic marchează trecerea de la un anotimp la celălalt, iar noaptea va fi mai lungă. Soarele traversează din nou ecuatorul ceresc.

Când are loc echinocțiul de toamnă în 2024

Echinocțiul de toamnă este un fenomen care are loc în fiecare an între 21 și 24 septembrie, conform experților de la calendarpedia.com. Iar în anul 2024, acesta se va întâmpla pe 22 septembrie și va marca începutul toamnei în emisfera nordică și a primăverii în cea sudică.

La latitudinea țării noastre, în această perioadă, Soarele va atinge punctul cel mai înalt pe bolta cerească la amiază, la o înălțime de 45°. Asta reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre Zenit şi Orizont.

Astfel, la Polul Nord începe noaptea polară, apunând Soarele, iar la Polul Sud debutează ziua, care va dura șase luni. Pentru că Pământul are nevoie de aproximativ 365,24 de zile pentru a orbita în jurul Soarelui, echinocțiile au loc cu șase ore mai târziu de la un an la altul. În anii bisecți se mută înapoi cu o zi.

Echinocțiul de toamnă, și în 2024, marchează momentul în care Soarele traversează încă o dată ecuatorul ceresc, din emisfera nordică în cea sudică. Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc poartă numele de „punct autumnal”.

Ce se întâmplă după echinocțiu

După echinocțiul de toamnă, nopțile devin mai lungi și Soarele continuă să se deplaseze pe bolta cerească. De la această dată, durata zilelor va continua să scadă până pe 21 decembrie, atunci când va avea loc solstițiul de iarnă.

La o lună după echinocțiul de toamnă, în 2024, ca de fiecare dată, are loc trecerea la ora de iarnă. Anul acesta, acest lucru se va întâmpla pe 27 octombrie, iar când ceasurile vor indica ora 04:00, aceasta se va transforma automat în ora 03:00.

Începând de la această dată, România va avea două ore în avans față de timpul universal coordonat (UTC. Ziua de 27 octombrie va avea 25 de ore, ceea ce înseamnă că oamenii vor dormi cu o oră în plus.

Scopul schimbării este de a profita cât mai mult de lumina solară, însă experții susțin ca datul ceasului cu o oră înainte poate avea umări grave asupra sănătății, notează libertatea.ro. 

Please follow and like us:
Pin Share