Care este durata de viață a protezelor dentare

Care este durata de viață a protezelor dentare

Protezele dentare sunt dispozitive medicale utilizate pentru a înlocui dinții lipsă și pentru a restabili funcționalitatea și estetica danturii, în general când alte opțiuni nu mai pot fi eficiente. Durata de viață a protezelor dentare constituie un factor major de luat în considerare înainte de începerea tratamentului, astfel încât, pe termen lung, satisfacția personală să fie pe deplin atinsă. Există mai mulți factori care pot influența longevitatea protezelor dentare, mai mult sau mai puțin cunoscuți.

 

Tipuri de proteze dentare și durabilitatea lor

 

Protezele dentare pot fi clasificate în funcție de mai mulți factori, de la tipul materialului utilizat în producția lor până la modul de fixare, gradul de acoperire și scopul specific al protezei. În funcție de modul de fixare, se disting protezele fixe și cele mobile. În ceea ce privește gradul de acoperire, există proteze parțiale, folosite atunci când doar unii dintre dinți sunt lipsă și proteze totale, utilizate atunci când toți dinții de pe o arcadă dentară (superioară sau inferioară) lipsesc.

 

Protezele mobile, realizate din materiale acrilice sau metalice, sunt cele mai frecvent întâlnite tipuri de proteze dentare. Acestea, după cum sugerează denumirea lor, sunt dispozitive dentare care pot fi îndepărtate și reatașate de către pacient, în mod similar cu un aparat dentar transparent de tipul Invisalign. Durata de viață a unei proteze dentare mobile este de obicei între 5 și 7 ani (poate varia în funcție de îngrijirea orală a pacientului și de calitatea materialelor utilizate).

 

Protezele fixe, pe de altă parte, sunt atașate permanent pe dinți naturali sau pe implanturi, astfel că durata lor de viață tinde să fie mai extinsă. Proteza fixa pe 6 implanturi, dar și cea pe 4 implanturi, pe lângă avantajul stabilității superioare, are o durabilitate semnificativ mai mare, comparativ cu alte soluții de înlocuire a dinților pierduți. Întreținute corespunzător, protezele fixe pot avea o durată de viață de până la 15-25 de ani.

 

Factori mai puțin cunoscuți care pot influența longevitatea protezei

 

Diverse boli cronice pot influența durabilitatea protezelor dentare. Diabetul, de exemplu, deoarece reduce fluxul salivar, poate crește riscul de apariție a infecțiilor orale, care pot compromite sănătatea țesuturilor de suport ale protezei. De asemenea, persoanele cu diabet au un timp de vindecare mai mare pentru rănile din cavitatea bucală, ceea ce poate complica ajustarea și utilizarea protezei. Problemele de vindecare pot duce la inflamații și disconfort prelungit.

 

Bolile autoimune, în mod similar, pot afecta mucoasa bucală și pot duce la disconfort și iritații, în cazul purtătorilor de proteze. Mai mult decât atât, scăderea capacității de apărare a organismului poate crește riscul de infecții orale, care pot compromite longevitatea protezei.

 

În unele situații, anterior plasării unei proteze, medicul stomatolog poate recomanda folosirea unui aparat dentar, pentru a alinia corect dinții rămași și a asigura o bază stabilă pentru aceasta. Aparatul dentar nu are însă doar rol estetic, în astfel de situații fiind necesar pentru a prelungi durata de viață a dinților naturali și implicit a protezelor fixe. În majoritatea cazurilor, la pacienții care necesită proteze dentare după tratamentul ortodontic, deoarece se dorește obținerea unor rezultate într-un termen cât mai scurt, în general se optează pentru un dispozitiv ortodontic fix (aparat safir sau un aparat dentar metalic).

Please follow and like us:
Pin Share