Care este numărul real al profesorilor din România care dau meditații și câți declară la ANAF. Ce bani se fac din această activitate

Care este numărul real al profesorilor din România care dau meditații și câți declară la ANAF. Ce bani se fac din această activitate

Anul trecut, aproape 12.000 de profesori din întreaga țară, inclusiv din București, și-au raportat veniturile obținute din meditații la ANAF, totalizând 169 de milioane de lei. Acești bani au fost câștigați exclusiv din ore particulare.

Câți profesori dau meditații în România

România are aproximativ 180.000 de profesori, dar doar 6,6% dintre ei au declarat oficial că oferă meditații. Totuși, părinții afirmă că numărul real al celor care oferă aceste servicii este mult mai mare, scrie adevărul.ro.

Cei mai mulți bani din meditații au fost raportați de profesorii din București, care au strâns un total de 40.779.742 de lei, echivalentul a puțin peste 8 milioane de euro, această sumă fiind înregistrată de 1.935 de persoane. După capitală, profesorii din Sibiu (15.638.196 lei), Cluj (14.540.072 lei), Timiș (7.441.885 lei) și Prahova (6.367.430 lei) au raportat cele mai mari câștiguri.

În ceea ce privește numărul de profesori care au declarat venituri din meditații, după București, cei mai mulți sunt în Cluj, Iași, Timiș și Prahova. În total, 11.734 de profesori plătesc impozit pentru orele particulare.

Meditațiile online, la mare căutare

Se pare că dascălii percep prețuri diferite și depinde de la caz la ca, după cum spune Dan Tita, președintele Federației Părinților din Sectorul 1 al Capitalei pentru Adevărul. „Contează numele profesorului, cât de bine este cotat, la ce școală, liceu sau colegiu predă, dacă școala se află în mediul urban sau rural, contează materia pe care o predă, nivelul pentru care îi pregătește pe copii. Însă, la modul general vorbind, prețurile din sectorul 1, de exemplu, pleacă de la 100-150 de lei pe oră și pot ajunge până la 250-300 de lei. Mă refer la materiile importante pentru examene precum Limba română și Matematică și la profesorii care predau la colegii naționale, acolo unde nivelul este unul ridicat, peste medie”.

Părintele a mai subliniat că au explodat meditațiile online. „După pandemie și-au dat seama de beneficiile școlii de la distanță. Și-au dat seama că pot aduna în jurul laptopurilor mai mulți elevi. Prețul unei ședințe online poate ajunge și până la 250 de lei. Dacă facem un calcul simplu..vă dați seama cât câștigă un profesor de la acești copii doar într-o singură oră?”

Pentru o limbă străină, care și ele au examene naționale, sumele sunt mai mici. „O ședință la engleză sau franceză ar putea costa de la 60, 70 de lei. Aici concurența este mai mare, căci au apărut o mulțime de cursuri online pe care elevii le pot accesa”. 

Meditații pentru mai multe materii

Elevii au nevoie de meditații la mai multe materii, iar prețurile nu sunt deloc mici, mai scrie sursa citată. „Un copil care ajunge la un liceu bun sau foarte bun va trăi un șoc: profesorii care predau și alte materii precum Chimie, Fizică, Istorie, Geografie etc au pretenții foarte mari. Nivelul la clasă este uneori atât de ridicat, pretențiile atât de mari încât elevii nu au cum să facă față cerințelor și au nevoie de ajutor suplimentar. Așa ajungem în situația în care un elev de clasa a IX-a sau a X-a să se mediteze la..Istorie sau Chimie, să zicem. Și iată cum sunt nevoiți să scoată alți bani din buzunare ca să nu rămână corigenți. Prețurile sunt între 100 și 120 de lei pe oră sau pe ședință. Ședința poate fi de o oră jumătate sau două ore. Depinde”. 

Mulți dintre copii ar urma pregătiri suplimentare încă din clasele primare și până în clasa a XII-a inclusiv. „Sunt elevi care se meditează încă din clasa a III-a, care lasă păpușile și mașinuțele deoparte și deschid culegerea de matematică. Sunt acei copii care parcă au uitat să mai fie copii. Mă refer, mai exact, la cei care în clasa a V-a vor da examen de admitere la colegii. Sunt copii care se pregătesc pentru acel examen ani la rând. Și o fac chiar cu profesorii din colegiile respective, care concep subiectele și care corectează lucrările. Altfel, nu ar avea nici o șansă să fie admiși, chiar dacă ei sunt foarte buni”. 

Cât de mult se chinuie familiile să-și susțină copiii la meditații

Iuliana Constantinescu, președinta Asociației părinților din cadrul liceului „Lucian Blaga” din București a mai spus pentru Adevărul că părinții fac eforturi considerabile pentru educația copiilor.

„Dacă ne gândim că o ședință pornește de la 100-150 de lei, dacă ne gândim că elevii se meditează de mai multe ori pe săptămână consider că acești bani ar putea fi o mare povară pe umerii familiilor. Cunosc părinți care depun eforturi financiare considerabile, ajung, unii dintre ei, să facă împrumuturi bancare, să-și drămuiască fiecare leuț pentru celelalte cheltuieli ale familiei, pentru a putea suporta aceste costuri. Acești oameni realizează că un copil nu ar avea nici o șansă dacă nu beneficiază de pregătire suplimentară. Sunt elevi care nu fac față la clasă, alții care nu ar lua Evaluarea Națională, Bacalaureatul sau nu ar intra la facultate”, a explicat Iuliana Constantinescu.

Please follow and like us:
Pin Share