Care sunt țările din Europa cu cele mai multe zile libere de la stat. Mulți români lucrează acolo, dar nici bugetarii de acasă nu stau rău deloc

Care sunt țările din Europa cu cele mai multe zile libere de la stat. Mulți români lucrează acolo, dar nici bugetarii de acasă nu stau rău deloc

Românii au multe zile libere de la stat, datorită cărora își pot planifica minivacanțe, așa cum este, în acest an, perioada 1 mai-6 mai. La prima vedere, pare că suntem fruntași, la nivel european, la capitolul libere. Însă…suntem pe aproape.

Țările din Europa care întrec România la numărul de zile libere pentru angajați

Singura țară de pe continent european care oferă salariaților cele mai multe libere, pe lângă concediul de odihă, este Elveția. Trebuie subliniat că aici multe dintre sărbătorile legale se dau pentru locuitorii din anumite regiuni.

Piața muncii elvețiene este mult mai dezvoltată, un rol foarte important având în acest sens cetățenii străini, care vin în Elveția în speranța unui trai mai bun. În ultimul trimestru din 2022, această țară număra aproape 5, 24 milioane de angajați, adică un procent de 0,8% mai mult decât în aceeași perioadă din 2021.

De altfel, în Elveția este foarte popular lucratul cu normă redusă, de 4 sau 6 ore, dar în general se muncesc în jur de 41, 07 ore pe săptămână, ceea ce înseamă cu o oră în plus față de media din Uniunea Europeană (UE), scrie wall-street.ro

După Elveția, libere foarte multe oferă autoritățile din Bosnia și Herțegovina, după care Rusia, Marea Britanie, Georgia, San Marino, iar România ocupă locul 7. În total, bugetarii noștri beneficiază în 2024 de 17 libere legale, în afară de concediul de odihnă.

Câte zile libere au mai rămas românilor

După minivacanța de 1 mai-Paști, următorul liber va fi de 1 iunie, când se va sărbători Ziua Copilului. Apoi, un altul va fi pe 23 iunie, când vor avea loc Rusaliile. După acestea urmează 24 iunie, adică a doua zi de Rusalii, 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului sau 30 noiembrie când este Sfântul Andrei.

După Sfântul Andrei, vine Ziua Națională, de 1 decembrie, după care vor fi liberele de Crăciun, 25 și 26 decembrie, care vor pica miercurea și joia. Sunt oare toate aceste perioade de odihnă benefice pentru angajați?

Se spune că zilele libere sunt ca un impuls de motivație, fiindcă ne acordă un răgaz în care să ne gândim mai limpede la activitățile cotidiene și devenim mai productivi. Totodată, ni se îmbunătățește memoria, fiindcă vom fi mai relaxați și nu încărcați doar de sarcinile de la serviciu aproape 7 zile din 7.

Studiile mai arată și că atunci când dai banii pe o vacanță ești mult mai fericit, împăcat sufletește, decât în momentul când îți achiziționezi un bun material. Acesta îți poate aduce chiar frustrări, fiindcă poți descoperi că are o calitate slabă, spre deosebire de preț.