Carieră de succes la stat, cu partidul în spate. Liderul din PNL Ilfov cu patru sinecuri și afaceri bănoase din achiziții publice

Carieră de succes la stat, cu partidul în spate. Liderul din PNL Ilfov cu patru sinecuri și afaceri bănoase din achiziții publice

Numele lui Silviu Iulian Socol probabil că nu spune nimic publicului larg. Locuitorii județului Ilfov probabil l-au văzut pe listele electorale la alegerile locale din luna iunie. A ocupat poziția 40 pe lista alianței PNL-PSD, el fiind reprezentant al PNL. De altfel, în cadrul organizației PNL Ilfov acesta deține și o funcție de conducere, este secretar general adjunct.

Plătit din patru locuri de muncă de la stat

Potrivit ultimei declarației de avere Silviu Iulian Socol a avut anul trecut patru locuri de muncă, toate la stat. Acesta este administrator în conducerea a două societăți publice, Autoritatea Rutieră Română și SC Apă-Canal Ilfov SA, de unde a câștigat circa 90.000 lei.

În plus, acesta este și consilierul directorului general al Asociației de Dezvoltare pentru Transport Public București-Ilfov (ADITP), iar spre finalul anului a fost angajat și consilier al unui senator. Cele două slujbe i-au adus anul trecut circa 70.000 lei.

Silviu Socol, venituri din declarația de avere 2024

Astfel, secretarul general adjunct al PNL Ilfov a câștigat anul trecut circa 160.000 lei din patru joburi la stat. Ele sunt încununarea unei cariere petrecute aproape în totalitate în sectorul public.

Cum să ai o carieră de succes la stat

Silviu Iulian Socol a terminat Liceul Tehnologic „Vintilă Brătianu” din Dragomirești-Vale în anul 2004, deci are circa 38 de ani. Apoi a urmat cursurile Politehnicii, Facultatea Sistemelor Biotehnice, facultate pe care o termină în anul 2009.

În iulie 2008, deci ultimul an de facultate, se angajează manager flotă auto la firma Auto Club Contact Srl, o firmă care vinde mașini second-hand deținută de omul de afaceri Horațiu Nicolau, partenerul cântăreței Lidia Buble. Aici lucrează doar șase luni, și este singurul job în privat al lui Iulian Socol.

Asta pentru că, la două luni după ce se angajează la firma auto, este angajat și în Primăria Chiajna ca referent la serviciul de urbanism. Acesta este locul de muncă în care rămâne și după terminarea facultății și unde, după doi ani și jumătate, este promovat ca inspector în urbanism.

Această funcție îi aduce și prima sinecură, fiind numit președintele Consiliului de Administrație al SC Apa-Canal Ilfov SA. În această funcție prinde un mandat întreg, de patru ani, apoi în 2018 rămâne simplul administrator, pentru ca, din nou în 2020, să fie numit președintele CA-ului.

Trebuie menționat că Primăria Chiajna a fost și este condusă de veșnicul primar Mircea Mina, cel care la alegerile din iunie a obținut aș șaptelea mandat de primar, de această dată pe listele PNL (în trecut a candidat și cu susținerea PSD). Victoria în alegeri vine după ce anul trecut DNA-ul l-a trimis în judecată pentru abuz în serviciu și după ce numele său a apărut în mai multe scandaluri cu mafia din localitate.

După 2020 urmează o scurtă trecere în administrația centrală. Asta după ce este numit, de la Apă-Canal Ilfov direct consilierul personal al secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu. La Ministerul Transporturilor nu stă decât opt luni, însă între timp este numit administrator la Autoritatea Rutieră Română.

Singura experiență în domeniul transporturilor fusese în anul 2013, atunci când pentru 11 luni a condus agenția din Ilfov a ARR. Între 2020 și 2022 este și inginer șef la RAR Voluntari, iar din octombrie 2022 consilierul directorului asociației de transport public București-Ilfov.

Șirul lung de funcții în administrația locală și centrală se leagă însă de o carieră politică fără mari reușite. În anul 2012, Silviu Socol, care era deja președintele TNL Chiajna, are o primă candidatură fără succes la alegerile locale. Lucrul acesta se repetă și patru ani mai târziu, în 2016, atunci când candidează, tot fără succes, atât la Consiliul Județean Ilfov, cât și la Consiliul Local Chiajna.

Om fără avere, dar cu afaceri cu statul

Declarațiile de avere ale lui Silviu Socol sunt surprinzătoare în sensul că, în cei 12 ani acoperiți, nu apare nicio proprietate (apartamente, case sau terenuri) sau vreun cont de economii. Singurele bunuri sunt cele trei autoturisme pe care le deține, printre care și un BMW, și împrumuturile pe care le face la bănci (anul trecut acestea totalizau 40.000 de euro).

Pe lângă joburile de la stat, Silviu Socol a avut, până în 2024, și propria sa firmă – Silver Reconstruct Srl, firmă pe care a înființat-o în anul 2016. În cinci din cei șapte ani de activitate, firma a avut profit doar în anii 2019 și 2020, în rest a declarat pierderi de circa 10.000 de euro anual.

Ce s-a întâmplat în anul 2019? Potrivit portalului Termene.ro, firma cu obiect de activitate în lucrări de finisare și construcții, a beneficiat de achiziții publice directe în valoare de circa 240.000 lei. Aproape toate sunt contracte cu Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, instituție subordonată Primăriei Sector 5.

În cei doi ani, firma declară un profit de circa 170.000 lei, bani ce par să rămână în firmă, pentru că nu apar în declarațiile de avere ale liderului PNL.

Captură foto Termene.ro privind achizițiile publice ale firmei

Apoi, în luna februarie a acestui an, Silviu Socol în cooptează în firma sa, care nu mai avea activitate în ultimii doi ani, pe omul de afaceri Victor Cristian Nica, cel care rămâne unic acționar în firmă. Numele lui Victor Cristian Nica, care deține zeci de firme, apare în dosarul penal de evaziune fiscală și delapidare în care a fost inculpată și creatoarea de modă Adina Viorica Buzatu.

Dosarul, instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Victor Cristian Nica este principalul acuzat, procurorii susținând că acesta, în calitatea de administrator, „în drept sau în fapt, a 17 societăți comerciale, dintre care 15 cu un comportament tip fantomă , a iniţiat şi desfăşurat relaţii comerciale fictive cu cincisprezece beneficiari – administratori în drept/în fapt a 18 de societăți comerciale cărora, la diverse perioade de timp dar în realizarea unei rezoluții infracționale unice, le-a emis în total un număr de cel puțin 617 facturi fiscale ce au fost înregistrate în evidențele contabile ale acestor din urmă firme ca și cheltuieli fictive, și astfel i-a sprijinit pe acești beneficiari să sustragă de la plata către bugetul de stat a unei valori cumulate de 16.440.961 lei”.

În plus, acesta, potrivit procurorilor „i-a sprijinit pe cei cincisprezece beneficiari, plus încă trei – administratori în drept/în fapt a 21 de societăți comerciale, să sustragă suma cumulată de 30.576.245 lei, în sensul în care banii virați de fiecare dintre aceștia printr-un total de 1.000 de viramente diferite pentru ”plata” serviciilor/lucrărilor fictiv furnizate i-a recepționat, i-a retras, iar în final i-a restituit fiecăruia în parte potrivit înțelegerii frauduloase avute întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de delapidare în formă continuată”.

Fosta soție, candidat PNL, cu afaceri cu statul

În aprilie 2016, Ciucur Anita Alexandra candidează pe listele PNL la Consiliul Local Bragadiru. Tânăra era deja vicepreședinta organizației de tineret PNL Bragadiru și lucra ca asistent de vânzări la un magazin H&M și hostess la un pub. Câteva săptămâni mai târziu, potrivit declarației de candidat la Consiliul Județean Ilfov, aceasta fusese deja angajată referent la CJ Ilfov. Anita Ciucur de abia absolvise Facultatea de Științe Sociale de la Titu Maiorescu în anul 2016.

Ciucur Anita, declarație de avere aprilie 2016

Deși nu reușește să obțină vreun mandat de consilier, în anul următor, Ciucur Anita este cooptată ca asociat și administrator în firma SC Proiect Activ Design SRL, roluri în care rămâne până în anul 2020. Firma are sute de contracte publice de consultanță în domeniul achizițiilor. Spre exemplu, între anii 2017 și 2020, valoarea achizițiilor directe a acestor contracte depășește suma de 1,3 milioane lei. Ca dividende, suma pe care Ciucur Anita o câștigă din firmă este de sub 150.000 lei.

Adevăratul câștig vine însă dintr-o a doua firmă, SC Paperamag Srl, firmă fondată de tânăra liberală în noiembrie 2016, și din care iese în noiembrie 2020. În anii 2018 și 2019 firma beneficiază de 80 de contracte publice, obținute prin achiziție directă, în valoare de peste 1,7 milioane de lei. Firma vinde felicitări de Crăciun, plicuri, sacoșe și alte articole similare către primăriile din Ilfov și, surprinzător, către Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”.

Paperamag SRL, achiziții publice/ Captură foto: Termene.ro

Începând cu anul 2019, Ciucur Alexandra Anita devine Socol Anita Alexandra, soția lui Silviu Socol. În cazul ei, o parte din profiturile firmei de papetărie se regăsesc în declarațiile de avere din 2020. Suma este exorbitantă, peste 650.000 lei în 2019, și peste 520.000 lei în anul 2020. Anul 2020 este și anul când prinde un final de mandat în poziția de consilier județean la Ilfov, cel mai probabil după o demisie a altui consilier.

Socol Anita, declarație de avere 2020

La alegerile din 2020, după ce iese din cele două firme, o găsim pe lista electorală cu care liderul PNL Ilfov, Hubert Thuma, participă în alegeri. Ocupă însă doar poziția 36 pe lista liberalilor, insuficient pentru a obține un mandat de consilier județean. Thuma a fost numit de către Cătălin Drulă „șeful mafiei din Ilfov”, după ce numele său apare în interceptările din „dosarul Otopeni”, acolo unde unul dintre inculpați se referă cu admirație la acesta, numindu-l „mare mafiot”.

Anita Socol angajează însă chiar în cadrul Consiliului Județean Ilfov, unde din octombrie 2021 este consilier în cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor. În această calitate participă la diverse emisiuni unde prezintă programele de adopție a animalelor finanțate de CJ Ilfov (foto).

Anita Socol, invitată la Metropola TV

Din 2022, Socol Anita redevine Ciucur Anita, cel mai probabil în urma divorțului de Silviu Socol. În nicio declarație de avere nu apare vreun bun imobil sau vreun depozit de economii (în ciuda sumelor imense câștigate din afaceri). Singurul bun declarat este un autoturism Skoda, și datoriile la bancă. În prezent este angajată la CJ Ilfov, iar recent și-a luat o a doua slujbă, la un restaurant. În profilul ei pe rețeaua LinkedIn nu apare nicio referire la cele două firme în care a fost administrator.

Please follow and like us:
Pin Share