Castelul în stil mediteraneean din București a renăscut din propria cenușă după ce din “din clădire nu a mai rămăsese decât un morman de moloz și scrum”. Puțini știu unde se află

Castelul în stil mediteraneean din București a renăscut din propria cenușă după ce din “din clădire nu a mai rămăsese decât un morman de moloz și scrum”. Puțini știu unde se află

Castelul în stil mediteraneean din București care a renăscut din propria cenușă. A fost bombardat, însă a fost reconstruit după puțin timp. Unde se află, de fapt?

Castelul în stil mediteraneean din București a renăscut din propria cenușă. “Din clădire nu a mai rămăsese decât un morman de moloz și scrum”

Un castel în stil mediteraneean, care are elemente medievale și o înfățișare romantică, aflat lângă parcul Filipescu din București, în Parcelarea Bonaparte, are o istorie dramatică. Construcția se află în cea mai scumpă parte din Capitală.

Vila a fost proiectată de arhitectul Ion Giurgea și i-a aparținut inginerului constructor George Pomponiu. În primăvara anului 1944, a fost bombardată de două ori.

Castelul a ars și a ajuns o grămadă de moloz, dar a fost refăcut în doar un an. Clădirea a fost naționalizată de regimul comunist și, pentru mai mult timp, a fost sediu de ambasadă.

Aflat pe strada Paris nr. 37, castelul este un monument istoric de clasa B-II-m-B-19355. Arhitectul Andrei Pandele a fost botezat de către arhitectul imobilului, Ion Giurgea.

Arh. Andrei Pandele a realizat mai multe volume de fotografii în perioada comunistă. Acesta a vorbit despre casa bunicului său, George Pomponiu, care a decedat în anul 1939.

Casa a fost bombarddată pe 7 mai 1944, iar arhitectul a aflat, de la părinții săi, ce s-a întâmplat. Potrivit fișei de sinistrat pe care Poliția Municipiului București a eliberat-o pentru familia Pandele, “din locuință nu a mai rămas decât un morman de moloz și scrum”.

“Părinții mei stăteau la etajul 1. Tatăl meu, medic, își cumpărase un microscop. Când a deschis ușa casei, etajul ardea, iar ocularele microscopoului se topeau ca niște coarne de melc.

Cred că aveam zece ani când am auzit asta prima dată, dar mi-a rămas în minte imaginea pe care nu am văzut-o niciodată”, a povestit arh. Andrei Pandele, potrivit B365.ro.

Cum a fost reconstruit castelul

Andrei Pandele a mai spus, de asemenea, că nu a intrat niciodată în casă. Marele arhitect Constantin Pomponiu era vărul primar al bunicului său și a pus bazele unora dintre cele mai cunoscute construcții:

“Eu nu am intrat niciodată în această casă. Bunicul meu, George Pomponiu, născut la Galiciuica, Dolj, în anul 1891, a decedat într-un accident în noiembrie 1939. Vărul lui primar era marele arhitect Constantin Pomponiu. Cele mai cunoscute lucrări ale lui sunt: Catedrala Ortodoxă din Cluj,Crucea de pe Caraiman, Mausoleul de la Mărășești, unde a colaborat cu arh. Ion Cristinel”, a mai spus Andrei Pandele.

Arhitectul Mădălin Ghigeanu a vorbit despre mai multe proiecte păstrate, printre care și unul din 1944. Acesta a inclus restaurarea casei distruse de bombardament.

“Proiectul nr. 1 din 1944 este unul de modificare și transformare a unei construcții existente, ce include demolări și schimbări de partiu, deci casa bombardată a fost refăcută”, a explicat acesta, conform sursei menționate.

Construcția a păstrat anumite elemente din cea inițială. A doua variantă a proiectul s-a diferențiat printr-o frumoasă și curajoasă intrare pe colț, cu un acces în diagonală”.

Cum este dispus castelul

Castelul este unul spectaculos și are două unități de locuit. Acesta dispune de subsol, parter și etaj și sunt deținute de o singură familie. La etajul 2 se află un apartament cu 4 camere, separat, având acces de la scara din spate.

“Castelul Pomponiu-Popa este spectaculos și foarte interesant din punct de vedere al compoziției. Observăm că sunt două unități de locuit.

Există un subsol, parter și etaj, deținute de o singură familie, iar la etajul 2 vedem un apartament de 4 camere, complet separat, cu acces de la scara din spate.

Este clar că proprietarii sunt oameni foarte rafinați. În subsol regăsim 4 camere pentru servitori, care au parchet, finisaje de calitate, dar și o pivniță de vinuri, cum am mai găsit și la casa Carol Gagel, proiectată tot de arh. Ion Giurgea.

Parterul, cu acces din diagonală, este dedicat exclusiv zonei de zi unde găsim trei spații majore: sufragerie, dining și birou la stradă”, a mai spus Mădălin Ghigeanu.

La etaj se află un dormitor pentru părinți, un dressing mare, baie alături, dar și un dormitor pentru copii și o cameră pentru bonă. Tot la etaj se află și o cameră pentru musafiri.

Please follow and like us:
Pin Share