Cât a ajuns să coste un litru de benzină și motorină după scumpirea de la 1 iulie. Mulți șoferi vor fi șocați

Cât a ajuns să coste un litru de benzină și motorină după scumpirea de la 1 iulie. Mulți șoferi vor fi șocați

Cât a ajuns să coste un litru de benzină și motorină după scumpirea de la 1 iulie 2024, la stațiile din țară. Veștile nu sunt deloc bune pentru milioanele de șoferi.

Cât a ajuns să coste un litru de benzină și motorină după scumpirea de la 1 iulie

La finalul lunii iunie, un litru de benzină standard ajungea să coste între 7 şi 7,15 lei, iar un litru de motorină standard nu trecea de valoarea de 7,18 – 7,27 de lei.

Apoi, de luni, 1 iulie, în plin sezon de vacanțe, a intrat în vigoare a doua majorare de accize la carburanți din 2024. Această schimbare a făcut ca prețul benzinei și motorinei să se majoreze cu aproximativ 40 de bani/litru.

Schimbări au avut loc de la o zi la alta, în această săptămână. Astfel, pe 2 iulie, principalele stații din țară afișau următoarele prețuri: 7,44 lei pentru un litru de benzină standard și 7,54 lei pe litru în cazul motorinei standard.

Din păcate, buzunarul românului a primit, joi, o veste nu tocmai bună. Asta pentru că scumpirile carburanților au continuat. Astfel, Stația, prețul benzinei standard ajungea la 7,49 lei pe litru, iar cel al motorinei standard la 7,59 de lei pe litru, scrie economica.net.

Reamintim că, din prima zi a lunii iulie, prețul benzinei a crescut cu 43 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 40 de bani pe litru, ca urmare a creșterii accizei la carburanți. Companiile din acest sector au transferat în prețul final de la pompă acciza majorată cu cota de TVA aferentă.

Aproape 20 de lei în plus pentru un plin

În urma acestei decizii luate de guvern, şoferii vor scoate în plus din buzunar circa 18-20 de lei pentru un plin. Anterior, din aceleași motive de politică fiscală, benzina s-a scumpit cu 29 bani / litru, iar motorina, cu 26 bani / litru, în ianuarie 2024.

Explicând aceste scumpiri, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus: ”În fapt, este o actualizare cu inflaţia. Este un demers prevăzut în directiva Uniunii Europene privind actualizarea accizelor”.

Din preţul unui litru de benzină sau motorină, statul român colectează 41%, prin TVA şi accize. Restul de 59% reprezintă partea producătorului şi distribuitorului.

Please follow and like us:
Pin Share