Cât ajunge să câștige lunar un migrant în România. Cazarea și masa sunt asigurate, iar suma poate fi negociată

Cât ajunge să câștige lunar un migrant în România. Cazarea și masa sunt asigurate, iar suma poate fi negociată

Inspecția Muncii a comunicat, la solicitarea DC News, care sunt salariile minime pe care le câștigă un migrant care muncește în România. Ministerul Muncii a oferit răspunsul în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Cât ajunge să câștige lunar un migrant în România

Așadar, jurnaliștii au pus mai multe întrebări interesante, iar reprezentanții ministerului au răspuns. ”Câte permise de muncă sunt la acest moment active în România? Câte au fost acordate în acest an? Din ce state sunt cei care le-au solicitat? Se cer permise colective?

Cum este urmărit parcursul migrantului în România? Ce se întâmplă dacă a primit permis pentru o anumită industrie, la cerere, și pleacă de la acea companie? Care este nivelul de salarizare mediu în funcție de domeniu?”, au fost întrebările transmise oficialilor.

Răspunsurile au fost în cele din urmă date de Inspecția Muncii și Inspectoratul General pentru Imigrări. Așadar, potrivit inspectorului general de stat Mihai Nicolae Ucă, ”angajarea străinilor pe teritoriul României se poate efectua în condițiile în care angajatorul din România obține de la Inspectoratul General pentru Imigrări avizul de angajare.

Acesta trebuie obținut, în condițiile legii, pentru fiecare cetățean străin în parte, sau după caz se încadrează la una din situațiile de exceptare de la obținerea avizului”. Asta, referitor la modul în care se pot angaja oamenii din străinătate în țara noastră.

Salariul migranților nu poate fi mai mic ca și cel al românilor

Salariul migranților trebuie să fie de cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat pe teritoriul României. ”Începând cu data de 01.07.2024, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este în sumă de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore /lună”, au transmis autoritățile.

Așadar, salariile migranților este practic același cu al românilor, adică cel puțin salariul minim pe economie. ”În domeniul construcțiilor, salariul de baza minim brut pe ţară garantat în plată este de minimum 4.582 lei/lună, fără a include indemnizațiile, sporurile, alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore/ lună”, se arată în document.

Trebuie menționat, de asemenea, că indiferent dacă muncitorii primesc masă și cazare din partea angajatorului, salariul minim nu poate fi mai mic decât cel precizat, adică 3700 lei brut. Desigur, muncitorii din Asia sau Africa ce vin în țara noastră pentru muncă pe termen lung au ocazia să-și schimbe locul de muncă, în anumite condiții.

În mod normal, oamenii vin în țara noastră semnând un contract clar valabil cel puțin un an, pentru un anumit loc de muncă specificat clar. Astfel, după acest an se poate face și schimbarea locului de muncă. Cu toate acestea, dacă există o înțelegere între angajator și între angajat, sau angajatul este concediat, omul poate să-și caute liniștit de muncă. Același lucru este valabil dacă angajatorul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale.

Please follow and like us:
Pin Share