Cât curent consumă, de fapt, o centrală termică dacă o ţii mereu în priză. Doar așa îți poți reduce factura la curent electric

Cât curent consumă, de fapt, o centrală termică dacă o ţii mereu în priză. Doar așa îți poți reduce factura la curent electric

În această perioadă, românii își fac planuri pentru următoarele luni și se pregătesc de iarnă. Oamenii trebuie să știe cât curent consumă o centrală termică dacă este ținută mereu în priză. Acest lucru poate să difere de la caz la caz.

Ce aspecte trebuie să aveți în vedere

Românii trebuie să știe că aceste costuri pentru o centrală termică diferă în funcție de mai multe aspecte. Consumul mediu anual este determinat de mai mulți factori, cum ar fi izolarea clădirii, dar și temperatura setată.

Așadar, pentru a putea estima datele ce privește consumul unei centrale electrice, trebuie să aveți în vedere suprafața ce urmază să fie încălzită, puterea centralei, pierderile de căldură ce sunt determinate de gradul de izolare termică, temperatura interioară dorită, dar și cea exterioară.

În România, prețul se stabilește în funcție de consum. Se taxează cu 0,68 lei/kWh, plus TVA, în cazul clienților casnici cu un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 kWh și 0,8 lei/kWh în cazul celor care consumă undeva între 100 kWh și 300 kWh. De asemenea, românii trebuie să știe că, în cazul clienților noncasnici, se va pune pe factură 1 leu/kWh.

Se poate face un calcul rapid în care se aproximează perioada în care centrala este utilizată zilnic pentru a afla cât ar consuma o centrală electrică de 9kW. În cazul în care este pornită șase ore pe zi se calculează astfel: 6 x 9kWh x 30 de zile. Mai departe, rezultatul se înmulțește cu prețul furnizorului și se determină costul lunal.

Recomandarea specialiștilor

Specialiștii spun că temperatura ideală, perfectă pentru corpul uman, este de 18 sau 19 grade Celsius. Sunt, de asemenea, persoane care vor să aibă o temperatură mai mare în casă. Pentru o casă bine izolată de 120 mp, costul anual ar fi de peste 25.000 de lei, adică undeva la 3.000 de lei pe lună.

„Între 16 – 18 grade în cameră. Aceasta este căldura normală pentru un om îmbrăcat, pentru că noi nu stăm în pielea goală”, a spus medicul Doru Negru în emisiunea de la DC News.

Pentru o locuință de 70 de mp, necesarul de căldură este de aproximativ 9kW. Timp de șase luni s-ar consuma circa 2.000 kW, iar costul mediu lunar este cuprins între 1.800 și 3.000 de lei.

Un truc pentru a nu scoate sume mari de bani la facturi este să tragem draperiile pe timpul zilei. În acest fel, casa ta se poate încălzi în mod natural, de la soare. Un alt sfat este acela de a nu uita centrala pornită dacă plecați de acasă pentru un timp îndelungat.

Please follow and like us:
Pin Share