Cât de sănătos este mustul, de fapt. Explicațiile unui specialist: ”Riscul de intoxicație este foarte mare”

Cât de sănătos este mustul, de fapt. Explicațiile unui specialist: ”Riscul de intoxicație este foarte mare”

Un specialist a explicat cât de sănătos este mustul, o băutură consumată de mulți români toamna datorită faptului că este dulce și aromată. Cu toate acestea, poate fi periculoasă pentru sănătate.

Cât de sănătos este mustul, potrivit unui specialist

Toamna, mulți români prepară must, o băutură dulce din struguri, consumată de foarte mulți. Înainte de a obține vin, mustul se numără printre preferințele românilor.

Trebuie consumat cu atenție, însă, deoarece poate prezenta riscuri pentru sănătate. Un specialist a explicat de ce poate fi periculoasă această băutură, mai ales când are loc fermentația.

În timpul procesului de fermentare a mustului, sunt degajate cantități destul de mari de dioxid de carbon. De multe ori, locurile unde are loc acest proces nu sunt suficient de aerate.

“În urma procesului de fermentație a mustului se degajă cantități însemnate de dioxid de carbon. De obicei, fermentația mustului se face în incinte insuficient aerate, iar riscul de intoxicație pentru persoanele care intră în acestea este foarte mare.

Un alt aspect foarte important îl reprezintă lipsa simptomelor și semnelor inițiale ale intoxicației cu dioxid de carbon”, a explicat dr. Cristian Paparău, medic legist, expert medico-legal, pentru DCMedical.ro.

Persoanele care intră în asemenea locuri sunt expuse unui risc destul de mare de intoxicație. Afecțiunea nu prezintă, inițial, simptome.

Ce simptome apar în cazul unei intoxicații

Astfel, cei care intră în locurile unde are loc fermentația nu trebuie să petreacă prea mult timp acolo, mai ales dacă apar simptome precum amețeli, dureri de cap, senzație de vomă, tulburări de vedere sau chiar greutate în respirație.

Autoritățile și experții din acest domeniu îi îndeamnă pe lucrători să fie atenți și să fie instruiți în legătură cu riscurile asociate procesului de fermentație.

Mustul nu trebuie pus la fermentat în spații închise și nimeni nu ar trebui să intre în încăperile unde fierbe vinul fără a asigura o ventilație corespunzătoare.

Totodată, dacă urmează să intri într-o astfel de încăpere, este bine să anunți pe cineva. Dacă apar situații de urgență, atunci apelează imeiat la 112.

Persoanele care au inhalat cantități mai mici de dioxid de carbon se pot confrunta cu unul sau mai multe simptome enumerate mai sus. În schimb, dacă este vorba despre o cantitate mare, pot apărea pierderi de cunoștință după câteva minute, iar situația poate fi gravă.

Dacă o persoană este intoxicată cu dioxid de carbon, nu își poate da seama de acest lucru, întrucât acesta nu are culoare și miros.

De ce este atât de periculos dioxidul de carbon

Dioxidul de carbon reprezintă un gaz produs de organism și rezultă din metabolismul celular. În industria alimentară, este folosit pe scară largă pentru carbonatarea băuturilor, dar și în extinctoare și în industria chimică.

Acționează ca asfixiant, însă dioxidul de carbon poate provoca efecte toxice la nivel celular. La concentrații reduse, efectul toxicologic este unul redus, însă pot apărea pericole în cazul unei concentrații mari.

De exemplu, simptomele apărute pot fi o rată respiratorie crescute, tahicardie sau aritmii cardiace, dar și afectarea cunoștinței. Concentrațiile mai mari de 10% pot duce la convulsii, comă și chiar deces, după cum informează Natonal Library of Medicine.

În plus, dioxidul de carbon solid poate să provoace arsuri, în urma contactului direct. În cazul în care e încălzit rapid și sunt generate cantități mari de dioxid de carbon, pot apărea efecte periculoase, mai ales în spații închise.

Victima ar trebui îndepărtată imediat din mediul toxic. Aceasta trebuie să primească oxigen și îngrijiri adecvate. Poate fi nevoie de ventilație asistată, în cazul unor situații mai grave.

Dacă apar arsuri cauzate de gheața carbonică, sunt tratate precum alte arsuri criogenice. În acest caz, e nevoie de dezghețarea țesutului și administrarea unor analgezice. Vindecarea poate dura ceva timp și poate fi nevoie și de intervenție chirurgicală.

Please follow and like us:
Pin Share