Câte căni de cafea sau ceai poți consuma în fiecare zi, de fapt. Cercetătorii au dezvăluit cantitatea ideală

Câte căni de cafea sau ceai poți consuma în fiecare zi, de fapt. Cercetătorii au dezvăluit cantitatea ideală

Cercetătorii au dezvăluit câte căni de cafea sau ceai poți consuma, de fapt, în fiecare zi. Cantitatea ideală este mai mare decât te-ai aștepta. Consumate cu moderație, aceste băuturi au multe beneficii pentru sănătate.

Câte căni de cafea sau ceai poți consuma în fiecare zi. Răspunsul, oferit de cercetători

Multe persoane obișnuiesc să consume zilnic băuturile calde, cum ar fi cafeaua, preparată în diverse forme. Ceaiul reprezintă, de altfel, o preferință pentru mulți oameni de pe planetă.

Potrivit studiilor medicale, aceste băuturi contribuie la relaxare, însă au multe alte beneficii pentru sănătate. Este important, însă, ca acestea să fie consumate în cantități moderate.

Specialiștii au dezvăluit că persoanele care consumă trei căni de ceai sau de cafea pe zi pot preveni unele afecțiuni cronice, printre alte beneficii.

Conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători, consumul moderat de ceai sau de cafea poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare și de deces prematur.

Studiul a arătat că un consum de trei căni de cafea pe zi a fost asociat cu un risc cu 17% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare. Rezultatul este unul asemănător și pentru ceai, întrucât conține antioxidanți puternici.

Antioxidanții din ceai, mai ales polifenolii, dar și compușii bioactivi din cafea, pot contribui la reducerea inflamației. Totodată, pot ajuta și la îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge.

Cafeaua poate fi benefică și pentru prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. În cazul persoanelor care consumă această băutură, riscul de a dezvolta astfel de boli este mai scăzut, după cum arată studiile.

Efectul protector ar fi dat de legătura dintre cafeină și substanțele chimice din creier. Compușii fenolici protejează neuronii de stresul oxidativ, motiv pentru care cafeaua are un efect neuroprotector.

Consumul de cafea poate să contribuie la îmbunătățirea memoriei, dar și la încetinirea declinului cognitiv, mai arată cercetătorii.

Ceaiul, o altă băutură benefică pentru sănătate

Ceaiul reprezintă o altă variantă sănătoasă atunci când vine vorba despre băuturi calde. Printre cele mai sănătoase tipuri de ceai este cel verde.

Cercetătorii au asociat consumul de ceai cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Oamenii de știință din Japonia au arătat că cei care consumă trei sau chiar mai multe căni de ceai verde zilnic au un risc mult mai scăzut de a dezvolta această afecțiune.

Ceaiul verde îmbunătățește sensibilitatea la insulină, dar contribuie și la reducerea nivelurilor de glucoză din sânge. Riscul de a dezvolta diabet poate fi redus chiar și cu 33%, dar unt importante și alte aspecte, precum cantitatea consumată, dar și alți factori ce au legătură cu stilul de viață.

Pentru a te putea bucura de beneficiile ceaiului sau ale cafelei, specialiștii pun accentul pe moderație. Cantitatea ideală este dată de consumul a trei căni pe zi, fără a avea efecte adverse și pentru a putea beneficia de efectele acestor băuturi.

Persoanele care consumă cafeină în exces pot suferi de insomnie, anxietate și hipertensiune arterială. Este necesar ca excesele să fie evitate.

Please follow and like us:
Pin Share