Câți bani trebuie să iei în plus la pensie dacă ai lucrat între 10 și 30 de ani. Suma exactă încasată după recalcularea stagiului de cotizare

Câți bani trebuie să iei în plus la pensie dacă ai lucrat între 10 și 30 de ani. Suma exactă încasată după recalcularea stagiului de cotizare

Câți bani trebuie să iei în plus la pensie dacă ai lucrat între 10 și 30 ani. Suma exactă încasată după recalcularea stagiului de cotizare. Pensionarii din România beneficiază de această schimbare de la 1 septembrie 2024.

Ce valoare se adaugă la pensie dacă ai muncit între 10 și 30 de ani. Banii care se primesc după recalcularea stagiului de cotizare

Ce valoare se adaugă la pensie dacă ai muncit între 10 și 30 de ani. Banii care se primesc după recalcularea stagiului de cotizare. Autoritățile române doresc să rezolve toate inechitățile din sistemul public de pensii.

Pensionarii care sunt cei mai avantajați de această schimbare sunt cei care au lucrat în câmpul muncii mulți ani, indiferent dacă au primit salarii mari sau mici. Toți cei care au o vechime mai mare de 25 de ani primesc bani în plus.

Punctele de stabilitate sunt cele care fac, de fapt, diferența la calcularea pensiei. Conform legii, acestea se acordă în felul următor: 0,5 puncte pentru fiecare an muncit între 25 și 29 de ani și 0,75 puncte pentru fiecare an muncit în perioada 30 și 34 de ani.

De asemenea, se acordă 1 punct pentru fiecare an muncit, dacă a fost depășit stagiul de cotizare de 35 de ani. Angajații care au cotizat la sistemul public doar 10-15 ani au dreptul la pensie doar în momentul în care împlinesc vârsta necesară pentru a depune actele de pensionare.

Femeile au dreptul să se pensioneze atunci când împlinesc 63 de ani, în timp ce bărbații se pensionează la 65 de ani. Cuantumul pensiei se ridică la 40% din salariul minim brut, la care se adaugă 1% pentru fiecare an de muncă.

Câți bani primesc în plus pensionarii români

Pensionarii români care au o vechime între 10 ani şi 15 ani și sunt la pensie la data intrării în vigoare a legii vor încasa 40% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Cetățenii care au muncit între 20 și 25 de ani nu primesc niciun punct în plus la talonul de pensie, ceea ce înseamnă că în septembrie 2024 vor încasa aceeași sumă de bani. Pe de altă parte, cei care au muncit 26 de ani beneficiază de 0,5 puncte și 40 lei în plus.

De asemenea, persoanele care au pe cartea de muncă 27 de ani primesc 1 punct și 81 de lei, în timp ce pentru 28 de ani în câmpul muncii se primesc 1,5 puncte și 121 lei în plus. Românii care au muncit 29 de ani se bucură de 2 puncte și încă 116 lei.

Cei care au un stagiu de cotizare de 30 de ani primesc 2,5 puncte și 202 lei în plus. Mai mult decât atât, pensionarii trebuie să știe că la aceste puncte se adaugă și punctele de contributivitate. Totalul punctelor se înmulțește cu 81 lei (valoare punct referință) pentru a se obține pensia finală.

Please follow and like us:
Pin Share