Caz revoltător în Botoșani. Un bărbat cu arsuri extrem de grave a fost plimbat între spitale pentru că nu erau locuri. Ce s-a întâmplat cu omul

Caz revoltător în Botoșani. Un bărbat cu arsuri extrem de grave a fost plimbat între spitale pentru că nu erau locuri. Ce s-a întâmplat cu omul

Un caz extrem de revoltător a avut loc la Botoșani. Un tânăr de 26 de ani a fost transportat în stare critică la spital după ce a suferit un grav accident în propria locuință și s-a ars pe aproape tot corpul. 

Bărbat plimbat între spitale pentru că nu erau locuri pentru arși

Deși are nevoie de tratamente specializate de urgență, acesta nu poate beneficia de îngrijirea necesară conform protocoalelor medicale, din cauza lipsei de paturi disponibile în centrele pentru pacienți cu arsuri severe, conform Monitorul de Botoșani. 

În consecință, transferul său către o unitate specializată nu a fost posibil. Incidentul a avut loc joi după-amiază în localitatea Ștefănești, când tânărul pregătea o drujbă pentru a tăia câteva crengi.

A aprins o țigară și a aruncat chiștocul pe jos, iar apoi a încercat să alimenteze drujba cu un amestec de benzină și ulei. Din neatenție, recipientul cu benzină a căzut, iar lichidul inflamabil s-a aprins instantaneu de la țigara care nu era complet stinsă.

Tânărul era atât de ars că abia a fost pus pe targă

Flăcările puternice i-au cuprins hainele, iar tânărul a reușit să le stingă singur, însă a suferit arsuri severe pe o suprafață extinsă a corpului. Speriat, a apelat la 112 pentru ajutor, iar o ambulanță locală și un echipaj SMURD din Botoșani au sosit rapid. Din cauza arsurilor, personalul medical a fost nevoit să-l transporte cu fața în jos pe targă și l-au dus în grabă la spital.

„Echipajul de terapie intensivă mobilă a fost solicitat pentru un pacient în vârstă de 26 de ani, sex masculin, care prezenta arsură prin flacără produsă accidental, în urma manipulării cu un bidon de benzină. Arsura reprezintă aproximativ 60% din suprafața corpului, la nivel toracic posterior, membre superioare şi membre inferioare, gradul II-III. Pacientul este stabilizat din punct de vedere hemodinamic, cu suport electronic”, a precizat medicul primar Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD Botoşani.

Un protocol de la Ministerul Sănătăţii, în cazul persoanelor arse există „recomandare transfer imediat în centre specializate pentru tratarea arsurilor a pacienţilor arşi care au arsuri de profunzime intermediară (Gr. 2A – 2B) cu suprafaţa arsurii mai mare de 30% din suprafaţa corporală la pacienţii cu vârsta între 14-50 de ani, arsuri profunde (Gr. 3)  peste 15% din suprafaţa corporală la orice vârstă”.

Cadrele medicale au încercat din răsputeri să-i găsească loc

Ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe, medicii au încercat să găsească un loc într-un spital cu paturi destinate pacienților cu arsuri majore, dar din păcate, toate locurile erau ocupate în acea zi, mai scrie sursa citată.

„Se face toaleta plăgii și ulterior, având în vedere că nu sunt locuri disponibile la nivel de ţară pentru marii arşi, va rămâne pentru supraveghere şi tratament de specialitate în chirurgie plastică şi reconstructivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani”, a mai spus medicul primar Ramona Guraliuc.

România are puține locuri în spitale pentru arși

În prezent, România dispune de doar 34 de paturi pentru marii arși: șase la Spitalul Floreasca, cinci la Spitalul de Arși din București, cinci la „Sf. Spiridon” din Iași, cinci la Spitalul Județean din Timișoara și trei la „Bagdasar-Arseni”. În plus, Spitalul „Grigore Alexandrescu” are 10 paturi dedicate copiilor.

Deși autoritățile au promis construirea a patru centre pentru mari arși — două în București, unul în Timișoara și altul în Târgu Mureș — niciunul nu a fost realizat. Din anul 2014, când a fost aprobată o hotărâre de Guvern pentru aceste proiecte, nu s-au deschis aceste centre specializate, potrivit Monitorul de Botoșani.

Mai mult decât atât, anual, peste 10.000 de persoane ajung la camerele de gardă pentru arsuri în spitalele din România, iar aproximativ 4.000 dintre acestea necesită internare pentru tratament de specialitate. Aproximativ 1.400-1.500 de pacienți prezintă arsuri de severitate medie și mare, având nevoie de internare de lungă durată și recuperare specifică.

Please follow and like us:
Pin Share