Cazul Ferma Dacilor. Anchetatorii au stabilit cauza morții celor opt victime: „A fost ceva mocnit, fum foarte mult”

Cazul Ferma Dacilor. Anchetatorii au stabilit cauza morții celor opt victime: „A fost ceva mocnit, fum foarte mult”

La șase luni de la incendiul care a mistuit până la temelie pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, județul Prahova, procurorii au tras primele concluzii certe cu privire la cauza decesului celor opt persoane cazate în clădirea care a ars. Pe de altă parte sunt așteptate încă expertizele Insemex și ale reprezentanților firmei Bosch, în baza cărora se va stabili și cauza izbucnirii incendiului.

Surse judiciare apropiate de anchetă au precizat pentru Libertatea că a fost stabilită cauza certă a morții în cazul victimelor pentru care s-a putut face necropsia. Oamenii au murit înecați cu fum, cauza decesului fiind asfixia. „A fost ceva mocnit, fum foarte mult și apoi s-a produs și focul, flacăra. Prezența  fumului abundent este certă. În cazul victimelor la care s-a putut stabili cauza, decesul a fost prin asfixie, au murit înecați cu fum”, a precizat sursa citată pentru Libertatea. Cei care au reușit să se trezească și au vrut să iasă n-au mai avut efectiv pe unde, holul mansardei fiind inundat la propriu cu fum negru și înecăcios. „Acestea sunt aspecte stabilite cu certitudine”, a precizat sursa citată.

Anchetatorii au reușit să salveze și fragmente din înregistrările video surprinse de camerele de luat vederi recuperate după incendiu, doar că acestea nu rezolvă misterul izbucnirii focului. Stabilesc doar momentul în care pensiunea a luat foc, puțin după ora 5 dimineața, pe 26 decembrie 2023.

Sursele citate au explicat pentru Libertatea că nu au fost identificate persoane asupra cărora să planeze suspiciunea că au pus intenționat foc. Mai mult, cuplul de cetățeni basarabeni, indicați de Cornel Dinicu, patronul fermei, drept suspecți au fost disculpați de anchetatori, aceștia având în prezent doar calitatea de martori. Dinicu lansase ipoteza la începutul anchetei că basarabenii, recent angajați la pensiunea din Tohani, ar fi avut un comportament suspect în timpul incendiului și anunțaseră că vor să părăsească țara.

Urmări ale incendiului de la „Ferma Dacilor, Tohani. Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Sunt analizate „mașini întregi de material”

Ancheta cu privire la incendiul de la Ferma Dacilor nu se poate închide fără rezultatele expertizelor Insemex Petroșani, instituția care efectuează cercetări în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru medii potenţial explozive şi/sau toxice. Acest raport nu este finalizat încă și sunt șanse minime să fie gata în următoarele săptămâni. Experții de la Petroșani au prelevat „mașini întregi de material, moloz, bucăți de tablă, bucăți de lemn, tot ce s-a putut ridica” și fiecare probă trebuie analizată. 

În paralel, anchetatorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au solicitat ajutorul reprezentanților firmei Bosch, producătorul centralei termice montate în pensiunea Ferma Dacilor. Au existat discuții confuze cu privire la modul în care acest dispozitiv a funcționat în zilele anterioare incendiului, existând suspiciuni că alarma de incendiu fie a fost scoasă din priză, fie a fost defetctă, cert este că nu a funcționat

 „Cu privire la dispozitivele ridicate nu a fost primită încă interpretarea datelor. Sunt chestiuni de durată. Au fost implicați (n.r. – în cercetare) reprezentanți ai firmei Bosch”, au precizat surse judiciare care au explicat că nici poliția și nici parchetul nu au resurse necesare să interpreteze date tehnice care să indice dacă a funcționat alarma de incendiu sau nu. „Sunt mai multe date care ne-ar putea ajuta în conturarea culpei”, potrivit sursei citate.

Ambele rapoarte, ale Insemex și Bosch, vor ajunge inclusiv la inculpații din această cauză care au dreptul să le analizeze și să le conteste dacă vor considera că este cazul. Ulterior experții vor trebui să răspundă la rândul lor obiecțiunilor depuse de inculpați. Ca atare, exista premiza ca rechizitoriul să fie deferit justiției cel mai devreme la finalul anului 2024.

Inculpații din dosarul „Ferma Dacilor

În dosarul „Ferma Dacilor” sunt patru inculpați, trei persoane fizice: Cornel Dinicu, patronul de facto al pensiunii, Adelina Ilie și Adrian Ristin, administratorii din acte, dar și o persoană juridică, acuzațiile fiind de  distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Cornel Dinicu, presupusul patron al Fermei Dacilor. Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Procurorii din Prahova au decis extinderea urmăririi penale. Sunt vizați de anchetă Nicolae Marius Sora, primarul din comuna Gura Vadului, localitatea unde se află Ferma Dacilor, dar și fostul primar, Constantin Lungu și un alt funcționar public din primărie. Cei trei sunt urmăriți penal.

Fostul primar, Constantin Lungu, este acuzat de fals intelectual în formă continuată și abuz în serviciu în formă continuată.

Nicolae Marius Sora, primarul în funcție la momentul izbucnirii incendiului, este acuzat de fals intelectual și abuz în serviciu.

Funcționarul public din cadrul primăriei Gura Vadului este acuzat de fals intelectual în formă continuată și abuz în serviciu în formă continuată.

„Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că la datele de 16.06.2020 și 29.09.2020, în calitate de funcționar public – primar al comunei Gura Vadului, împreună cu un alt funcționar public din cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, a emis două certificate de atestare a edificării/extinderii construcției, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, omițând să verifice îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege. Funcționarul public și-a îndeplinit defectuos îndatoririle de serviciu, cauzând o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condițiilor de siguranță a construcțiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menționată anterior, precum și a drepturilor fundamentale la integritate corporală și viață”, potrivit unui comunicat remis presei de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Tribunalul Militar redeschide dosarul de corupție al ofițerilor ISU Prahova

Tribunalul Militar Bucureşti a admis joi, 13 iunie, cererea procurorilor DNA de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în cazul ofițerilor ISU Prahova suspectați de abuz în serviciu, luare şi dare de mită. Colonelul Elisei Dumitru, un fost comandant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, şi maiorul Cristina Chelba, angajată a inspecţiei de prevenire din cadrul acestei instituţii sunt acuzaţi de corupţie, fiind suspectaţi că au permis funcţionarea fără autorizaţie a pensiunii Ferma Dacilor. Iniţial, acest dosar a fost clasat, dar procurorii DNA au  solicitat redeschiderea acestuia în ianuarie, la câteva zile de la incendiul în care au murit opt oameni.

„Confirmă redeschiderea urmăririi penale astfel cum aceasta a fost dispusă prin ordonanţa nr.2850/C/2023 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie din 28.12.2023 în urma infirmării ordonanţei de clasare nr.64/P/2020 din 21.03.2023”, se arată în minuta instanţei publicată pe portalul instanțelor de judecată.

Incendiul în care au murit opt oameni și care a devastat pensiunea Ferma Dacilor a izbucnit anul trecut, a doua zi de Crăciun. Printre victime au fost și trei copii, băiatul în vârstă de 11 ani al lui Cornel Dinicu și doi frați, de 11 și 16 ani. Tatăl lor a murit încercând să-i scoată din flăcări. În incendiu a murit și o tânără de 20 de ani, handbalistă la clubul sportiv din Călărași și studentă la Sociologie. O altă victimă este fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei. Este vorba despre Vlad Băiceanu, un student în vârstă de 21 de ani. Victimele erau oaspeți invitați de Cornel Dinicu la petrecerea de Crăciun organizată la fermă.

Foto: Agerpres