Ce a pățit o persoană care s-a împrumutat cu o sumă uriașă de la tatăl lui Vlad Pascu. Ce veste a primit Mihail Pascu

Ce a pățit o persoană care s-a împrumutat cu o sumă uriașă de la tatăl lui Vlad Pascu. Ce veste a primit Mihail Pascu

Pe 19 august s-a comemorat un an de la accidentul rutier din stațiunea 2 Mai, provocat de Vlad Pascu, șoferul aflat sub influența drogurilor, în urma căruia doi tineri au murit. Procesul de la Judecătoria Mangalia a fost amânat pe 14 august, deoarece rapoartele de expertiză în cazul a două persoane rănite în accident nu au fost finalizate. De asemenea, instanța a respins ca neîntemeiată cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu în cazul lui Vlad Pascu.

Tatăl lui Vlad Pascu a împrumutat o persoană cu 8.040 USD

Tatăl lui Vlad, Mihail Pascu, este cercetat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Numele lui Mihail Pascu mai apare într-un dosar care s-a finalizat recent, al cărui obiect este “plângere împotriva încheierii de carte funciară”, care a fost înregistrat pe 23 februarie 2022 la Judecătoria Sectorului 3, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

Petent a figurat P.M.A., în timp ce intimat a fost Mihail Pascu. Prin cererea înregistrată, P.M.A. a formulat plângere împotriva încheierii de respingere din data de 05.10.2021, solicitând ca prin sentința ce o va pronunța să dispună anularea încheierilor atacate, cu consecința admiterii cererii de radiere a dreptului de ipotecă și a sarcinilor înscrise în cartea funciară a unui apartament aflat în sectorul 3 al Capitalei.

În motivare, petenta a arătat că în cartea funciară aferentă imobilului este înscris contractul de ipotecă cu garanție imobiliară din ianuarie 1999 emis, conform căruia a constituit în favoarea împrumutătorului ipoteca convențională asupra apartamentului 37. Ulterior, conform declarației autentificată sub nr.2093/21.11.2011 a fost restituită întreaga sumă de 8.040 USD către împrumutătorul Mihail Pascu. A solicitat, de asemenea, radierea dreptului de ipotecă, având în vedere faptul că suma respectivă a fost restituită. În 1999, respectiva sumă era una consistentă, din care se putea cumpăra un apartament cu două-trei camere.

Instanța a specificat că cererea petentei de radiere a dreptului de ipotecă a fost respinsă, motivat de faptul că în cuprinsul declarației nu este identificat imobilul cu număr cadastral, număr de carte funciară, adresa imobilului, acordul titularului dreptului, lipsa actelor atașate cererii în copile legalizată (fiind copii certificate de avocat, ceea ce nu este echivalent cu copia legalizată de notarul public) precum și pentru lipsa tarifului aferent operațiunii de radiere solicitat.

Dreptul de ipotecă a fost în favoarea lui Mihail Pascu

P.M.A. a arătat faptul ca în declarație nu este identificat imobilul cu număr cadastral, număr de carte funciară, adresa imobilului, deoarece la acea dată era constituită carte funciară, însă, în declarație, împrumutătorul a declarat faptul că i s-a restituit suma împrumutată de 8.040 USD, conform contractului de împrumut cu garanție imobiliară, precum și faptul că nu mai are nici o pretenție. În contractul de împrumut este identificat imobilul asupra căruia s-a instituit garanția, nefiind necesar a figura și în declarația prin care i se restituie suma împrumutatului.

Mai mult decât atât, la momentul încheierii declarației mai sus menționate, imobilul nu avea număr cadastral, dreptul de proprietate asupra acestui imobil nu era înscris în cartea funciară, neexistând carte funciară pentru acesta. Cererea de radiere a fost comunicată prin poștă, însoțită de toate actele aferente, în copie certificată pentru conformitate de către avocat, precum și dovada achitării taxei aferente operațiunii de radiere.

Instanța a menționat că, pe 5 octombrie 2021,  Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sector 3 a respins cererea de înscriere pe motiv că în declaraţia ataşată cererii nu este identificat imobilul cu număr cadastral, număr de carte funciară, adresa imobilului, nu există acordul titularului dreptului şi lipseşte tariful aferent. Potrivit extrasului de carte funciară apare înscris dreptul de ipotecă în favoarea numitului Pascu Mihail în baza contractului de împrumut cu garanţie imobiliară nr. 357/28.01.1999.

Dosarul s-a finalizat pe 3 iunie 2024

Instanţa a reţinut că drepturile reale se vor pierde sau stinge numai prin radierea lor din cartea funciară, cu consimţământul titularului, dat prin înscris autentic notarial. Din prevederile acestui text normativ rezultă obligativitatea existenţei acordului expres al titularului dreptului în sensul radierii acestuia din cartea funciară. În cauză, potrivit declaraţiei autentificate sub nr. 2093/21.11.2011, titularul dreptului a menţionat doar că a primit suma de 8.400 USD care a făcut obiectul contractului de împrumut nr. 357/28.01.1999 însă nu a consimţit în mod expres la radierea ipotecii din cartea funciară.

Mai mult, imobilul nu a fost identificat prin număr cadastral, carte funciară şi număr de încheiere. Instanţa învestită cu plângerea împotriva încheierii de carte funciară analizează soluţia OCPI prin raportare la înscrisurile depuse de parte şi care au stat la baza adoptării acesteia, astfel încât, chiar şi un acord expres al intimatului Pascu Mihail dat în faţa prezentei instanţe nu ar fi condus la concluzia că încheierea de respingere pronunţată de OCPI nu este legală, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Prin urmare, instanţa a reţinut că încheierea pronunțată la data de 26.01.2022 emisă de OCPI-Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sector 3 Bucureşti este legală şi temeinică, motiv pentru care instanţa va respinge ca neîntemeiată plângerea formulată de petentă, decizie care a fost luată de Judecătoria Sectorului 3 pe 11 iulie 2022. P.M.A. a formulat apel, iar dosarul a ajuns la Tribunalul București. Pe 3 iunie 2024, instanța a constatat perimat apelul și, cum P.M.A. nu a formulat recurs, dosarul s-a finalizat.

Please follow and like us:
Pin Share