Ce a pățit un șofer care conduce de 4 ani o mașină electrică și a mers cu ea la reprezentanță. “Pare a fi o achiziție proastă”

Ce a pățit un șofer care conduce de 4 ani o mașină electrică și a mers cu ea la reprezentanță. “Pare a fi o achiziție proastă”

Un șofer care conduce de 4 ani o mașină electrică a relatat experiența prin care a trecut, atunci când a ajuns cu vehiculul la reprezentanță. Bărbatul susține că reacția dealerului l-a surprins.

Experiența unui șofer care conduce de 4 ani o mașină electrică. Ce s-a întâmplat când a ajuns la reprezentanță

Mulți dintre proprietarii mașinilor electrice spun că există avantaje și dezavantaje. Deși Uniunea Europeană își dorește ca până în 2035 să nu mai fie vândute mașini noi pe combustie, trecerea spre autoturismele electrice nu pare ușoară.

Un profesor de jurnalism la Universitatea Roehampton din Londra a publicat un articol în The Guardian, în care dezvăluie experiența sa cu mașina electrică. În 2020 și-a cumpărat un Renault Zoe, gândind că „viitorul este electric”.

Șoferul spune că încă după primul an a constatat că există anumite probleme pentru cei care conduc vehicule electrice. Asta pentru că infrastructura de încărcare „era o lume haotică de companii și aplicații diferite”.

Bărbatul mărturisește că i-a fost teamă să facă un drum „de 700 de mile prin Franța”, crezând că nu va găsi stații de încărcare suficiente. În cei patru ani, profesorul s-a obișnuit cu stilul de viață electric, însă susține că încă există „multe dintre dificultățile și dezavantajele inițiale”.

Acum, șoferul se întreabă dacă „merită efortul să dețină o mașină electrică?”. În perioada în care se apropia sfârșitul contractului de finanțare, bărbatul a mers la reprezentanță pentru a căuta o altă mașină.

„Entuziasmul pentru vehiculele electrice a stagnat”

A fost surprins de reacția dealerului, care a presupus că, după experiența cu vehiculul electric, cu siguranță și-ar dori ca noua mașină să fie hibrid. Dealerul i-a mărturisit că cei mai mulți dintre șoferii care au condus în ultimii ani un autoturism electric, preferă ca următorul vehicul pe care îl achiziționează să fie hibrid.

„În conversația noastră cu dealerul despre «apropierea sfârșitului contractului de finanțare», aflăm că nu suntem singuri. «Am considerat de la sine înțeles», spune dealerul, «că ați venit să vă uitați la un hibrid. Toți ceilalți o fac». Statisticile publicate săptămâna trecută arată că percepția sa este corectă: entuziasmul pentru vehiculele electrice a stagnat.

Spre deosebire de majoritatea șoferilor de vehicule electrice, nu avem un loc de parcare privat unde să încărcăm mașina în fața casei, așa că depindem de punctele de încărcare publice, în cazul nostru, în principal de încărcătoarele montate pe stâlpi de iluminat din sectorul Wandsworth, sud-vestul Londrei”, a relatat șoferul.

Profesorul de jurnalism mai spune că dealerul a fost surprins că nu a renunțat încă la mașina electrică. Pe de altă parte, șoferul susține că există și anumite avantaje având în vedere că vehiculele electrice sunt „necomplicate din punct de vedere tehnic”.

Însă, o altă problemă este legată și de aspectul financiar,  deoarece valoarea mașinilor electrice la mâna a doua „s-a prăbușit”. „În mod crucial, achiziția noastră pare a fi o achiziție proastă, deoarece valoarea mașinilor electrice la mâna a doua s-a prăbușit. După ce am anticipat că mașina își va menține cu ușurință valoarea din cauza cererii în creștere, datorăm companiei de finanțare mai mult decât valorează EV-ul nostru – din fericire, putem restitui mașina”, a adăugat bărbatul.

Please follow and like us:
Pin Share