Ce anunț de vânzare a pus un sucevean pe internet. S-a trezit imediat cu poliția la ușă. Mai sunt doar câteva astfel de exemplare

Ce anunț de vânzare a pus un sucevean pe internet. S-a trezit imediat cu poliția la ușă. Mai sunt doar câteva astfel de exemplare

Un bărbat din Suceava s-a trezit cu polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, dar și comisarii Gărzii de Mediu la ușă, după ce a pus pe internet un anunț de vânzare a unei broaște țestoase. 

Mai sunt doar câteva astfel de exemplare de broaște țestoase în România

Țestoasa pe care suceveanul voia să o vândă pe internet este protejată de lege, deoarece pe teritoriul țării noastre mai sunt doar câteva astfel de exemplare.

”Urmare a verificărilor și investigaților specifice, s-a constatat că o persoană fizică din municipiul Suceava deținea ilegal în captivitate un exemplar din specia Testudo graeca (țestoasă de uscat dobrogeană), cu intenția de a o comercializa.

Întrucât fapta sus-prezentată constituie INFRACȚIUNE, conform prevederilor OUG nr. 57/2007, reprezentanții IPJ Suceava – Biroul pentru Protecția Animalelor au procedat la sesizarea din oficiu, urmând a întocmi documentele specifice sesizării penale”, au transmis reprezentanții IPJ Suceava.

Întrucât sucevneanul deținea ilegal reptila, aceasta a fost ridicată de autorități și predată unei asociații de profil din Iași care o va reloca și reintroduce în habitatul său natural.

„Având în vedere faptul că țestoasa în cauză prezenta o stare de vitalitate corespunzătoare, a fost ridicată de la deținătorul ilegal și predată unei asociații de profil – Grupul Herpetologic Moldavica Iași – în scopul relocării și reintroducerii în habitatul natural al speciei”, a transmis de Garda de Mediu.

În prezent, în țara noastră trăiesc două specii de broaște țestoase de uscat. Este vorba despre broasca țestoasă bănățeană a cărui denumire științifică este Testudo hermanii boettgeri sau Eurotestudo boettgeri și țestoasa dobrogeană pe care specialiștii o numesc Testudo graeca ibera.

Ambele specii de reptile sunt protejate de lege și asta pentru că din cauza degradării habitatelor, a incendiilor și a colectării ilegale, mai sunt doar câteva mii de exemplare.

Deși colectarea, deținerea și comercializarea acestor broaște țestoase sunt interzise prin lege, pe internet mai apar în mod frecvent anunțuri de vânzare a unor astfel de exemplare.

În acest caz, oamenii legii au deschis un dosar penal, iar bărbatul care voia să facă bani de pe urma vânzării broaștei țestoase urmează să fie sancționat.

Please follow and like us:
Pin Share