Ce au găsit doi tineri într-o pădure din Botoșani. O adevărată comoară a stat ascunsă în subteran

Ce au găsit doi tineri într-o pădure din Botoșani. O adevărată comoară a stat ascunsă în subteran

Doi tineri au găsit o adevărată comoară într-o pădure din județul Botoșani. Pasiunea pentru aceeași activitate i-a ajutat să facă această descoperire uimitoare. Comoara are o valoare istorică extraordinară.

Doi tineri din Botoșani au descoperit o adevărată comoară într-o pădure

Marian Alecu și Adi Dănilă sunt tinerii care au găsit, duminică, un tezaur monetar. Descoperirea a fost făcută în pădurea de la Copălău, după ce au parcurs un traseu de câțiva kilometri.

Cei doi botoșăneni sunt pasionați de arheologie, iar la finalul săptămânii trecute au luat detectoarele de metale și au străbătut zona respectivă. Au găsit 60 de monede de argint, care s-ar părea că sunt dacice.

Comoara este veche de peste 2.400 de ani, din secolele IV-III înainte de Hristos. Monedele ar data din timpul regelui Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru Macedon, potrivit istoricilor.

„Nu ne-am așteptat, a fost ceva senzațional pentru noi! Nu am căutat niciodată ceva anume, doar ieșim la mișcare. Acum a fost norocul nostru, ziua noastră norocoasă. Ne ghidăm să nu mergem în siturile arheologice. În rest, cea mai importantă este mișcarea pentru noi.

Au rămas impresionați de descoperirea noastră, nu se așteptau să găsim așa ceva, nefiind specifice zonei noastre, s-au găsit mai mult în zona carpatică, e o descoperire senzațională și sperăm să aflăm mai multe de la muzeu!”, a transmis Adi Dănilă, potrivit Monitorul de Botoșani.

Ce au găsit doi tineri într-o pădure din Botoșani. Foto Monitorul de Botoșani

Monedele vor fi expertizate de arheologi

Căutătorii de vestigii istorice au predat monedele Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Botoșani. Arheologii Muzeului Județean urmează să le analizeze.

Dănuț Huțu, reprezentantul Direcției pentru Cultură, spune că astfel de monede nu au mai fost descoperite în această zonă, până în prezent. Obiecte similare au mai fost găsite, în trecut, în zona de sud a României.

„Astfel de monede nu au mai fost descoperite, doar din alte epoci. Din ce am vorbit cu cei de la Muzeul Județean, tipologia asta s-a mai descoperit în România, deci nu e o descoperire unică la nivel național”, a adăugat Dănuț Huțu, conform sursei citate.

 

Please follow and like us:
Pin Share