Ce au pățit trei ieșeni după ce au cumpărat o banală legumă de la piață, au gătit-o și apoi au mâncat-o. Greșeala majoră pe care au făcut-o

Ce au pățit trei ieșeni după ce au cumpărat o banală legumă de la piață, au gătit-o și apoi au mâncat-o. Greșeala majoră pe care au făcut-o

Ciupercile otrăvitoare fac ravagii în rândul românilor, care în ultima vreme, au luat cu asalt camerele de gardă ale spitalelor. Este și cazul a trei ieșeni care au ajuns în stare gravă, după ce au cumpărat din piață bureți.

”Pot provoca moartea”

La scurt timp după ce i-au mâncat, aceștia au ajuns la UPU Iași cu o stare generală de greață, vărsături și diaree, însă din fericire, viața nu le-a fost pusă în pericol.

“Manifestările au fost stare generală influenţată, greaţă, vărsături, diaree. Pot apărea fenomene care duc la comă, la insuficienţă renală, la insuficienţă hepatică, la disfuncţie de organ şi în final se poate produce decesul”, a declarat Diana Cimpoeșu – UPU Iaşi, potrivit Observator. 

Specialiștii trag un semnal de alarmă și le recomandă românilor să fie atenți de unde cumpără aceste legume, deoarece pot fi extrem de periculoase și pot provoca chiar moartea celui care le consumă.

“Există intoxicaţii cu perioadă scurtă de incubare, 1-3 ore, şi incubaţii cu lungă de incubaţie, chiar zile în care acestea sunt mai grave şi pot provoca moartea”, a spus Marius Chipurici – toxicolog.

Piețele din România sunt pline de tot felul de persoane care vând ciuperci culese din pădure, iar majoritatea susțin că știu să facă diferența între cele bune și cele periculoase încă de mici, de pe vremea când culegeau aceste legume cu bunicii lor.

Însă, specialiștii spun că românii nu trebuie să se bazeze pe cunoștințele acestor persoane, deoarece în România sunt aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăitoare.

Care sunt principalele mituri legate de ciupercile otrăvitoare

Potrivit lor, din cauza schimbărilor climatice, care provoacă mutații genetice, numărul ciupercilor otrăvitoare crește de la an la an.

“Exista un mit că culorile vii sunt un semn al toxicităţii. Nu este adevărat. Ciupercile la tăiere sau atingere îşi schimbă culoarea dacă sunt toxice. Nu este adevărat, timpii de oxidare de la aer- lumină sunt diferiţi în funcţie de specie. Formele ciudate ale ciupercilor sunt dovadă ale toxicităţii, nu este adevărat”, mai spune Marius Chipurici – toxicolog.

La rândul lor, culegătorii cu experiență le recomandă românilor care vor să își procure singuri ciupercile din pădure să le ia doar pe cele pe care le cunosc foarte bine.

Please follow and like us:
Pin Share