Ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi

Ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi

Cafeaua este o băutură îndrăgită în întrega lume și chiar mai mult de atât. O ceașcă de cafea face parte din rutina zilnică a multor oameni, ea reprezintă și un prilej de răgaz sau relaxare, precum și o modalitate de socializare. În plus, cafeaua conține sute de compuși bioactivi. De fapt, este cea mai mare sursă de antioxidanți pentru mulți oameni. Dar câtă cafea este prea multă și ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi?

Despre cafea și originea ei

Originea cafelei este strâns legată de regiunea Kaffa din Etiopia, de unde se crede că provine planta de cafea. Conform legendei, un păstor etiopian numit Kaldi a descoperit efectele revigorante ale boabelor de cafea în secolul IX. El a observat că atunci când caprele sale mâncau boabele roșii ale unui anumit arbust, deveneau mai energice. Kaldi a adus boabele la un mănăstire locală, unde călugării au preparat o băutură din ele și au descoperit că aceasta îi ajuta să rămână treji în timpul rugăciunilor nocturne.

Istoria cafelei continuă în Orientul Mijlociu, unde s-a răspândit în Yemen în secolul XV. Cafeaua era cultivată în grădinile din Yemen și consumată sub forma unei băuturi numite “qahwa”. Porturile yemenite, cum ar fi Mocha, au devenit centre importante pentru comerțul cu cafea.

În secolul XVI, cafeaua a ajuns în Persia, Egipt, Turcia și nordul Africii. Aici au apărut primele cafenele, cunoscute sub numele de “qahveh khaneh”.

Cafeaua a intrat în Europa prin intermediul negustorilor venețieni în secolul XVII. Popularitatea cafelei a crescut rapid în toată Europa, ducând la deschiderea de cafenele în marile orașe.

În secolul XVIII, cultivarea cafelei s-a extins în coloniile europene din America Latină și Asia, ceea ce a transformat cafeaua într-o marfă globală. Brazilia, Columbia, Indonezia și Vietnam au devenit printre cei mai mari producători de cafea din lume.

Astăzi, cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial și are o importanță economică semnificativă pentru multe țări. Ea continuă să fie savurată în diverse forme și preparată printr-o varietate de metode. Și pentru că multe persoane tind să consume mai multă cafea decât le-ar face bine, este bine să știi ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi.

Ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi

Ce beneficii are cafeaua

Dincolo de a crește nivelul de energie, de a vă ajuta să vă concentrați și chiar de a preveni căscatul în mijlocul unei întâlniri de afaceri, cercetările au descoperit o multitudine de situații în care obiceiul de a bea cafea poate avea unele beneficii pentru sănătate.

Cofeina este primul lucru care ne vine în minte când ne gândim la cafea. Dar cafeaua conține, de asemenea, antioxidanți și alte substanțe active care pot reduce inflamația internă și pot proteja împotriva bolilor, spun experții în nutriție de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins.

Studii recente au descoperit că băutorii de cafea prezintă un risc mai mic de deces din cauza unora dintre principalele cauze de mortalitate: bolile coronariene, accidentul vascular cerebral, diabetul și bolile de rinichi.

Atât cafeaua obișnuită, cât și cea decofeinizată par să aibă un efect protector asupra ficatului. Cercetările arată că băutorii de cafea au mai multe șanse să aibă niveluri ale enzimelor hepatice într-un interval sănătos decât cei care nu beau cafea.

Pentru femei, consumul de cel puțin o ceașcă de cafea pe zi este asociat cu un risc scăzut de accident vascular cerebral, care este a patra cauză de deces la femei.

Consumul de cafea este asociat, de asemenea, cu un risc redus de boli precum Alzheimer și Parkinson.

Cofeina are efecte pozitive asupra neurotransmițătorilor din creier, cum ar fi dopamina și serotonina, contribuind la îmbunătățirea dispoziției și la reducerea riscului de depresie.

Care sunt riscurile consumului de cafea

Consumul excesiv de cafea poate duce la diverse riscuri și efecte adverse. Acestea apar de obicei atunci când se depășesc cantitățile recomandate de cafea pe zi.

Probleme digestive: Cofeina poate stimula producția de acid gastric, ceea ce poate duce la disconfort gastric, arsuri la stomac și reflux gastroesofagian. Cafeaua poate, de asemenea, să aibă un efect laxativ la unele persoane.

Palpitații și probleme cardiace: Consumul excesiv de cofeină poate duce la creșterea ritmului cardiac și la palpitații. În cazuri rare, poate agrava afecțiunile cardiace preexistente.

Creșterea tensiunii arteriale: Consumul de cafea poate crește temporar tensiunea arterială, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele cu hipertensiune.

Anxietate și nervozitate: Cofeina este un stimulant care poate duce la creșterea anxietății, nervozității și neliniștii, mai ales la persoanele sensibile la cofeină.

Interacțiuni cu medicamente: Cofeina poate interacționa cu anumite medicamente, afectând eficacitatea acestora sau crescând riscul de efecte adverse. De exemplu, poate interfera cu medicamentele pentru tiroidă, antidepresivele și anumite antibiotice.

Ce cantitate de cafea este recomandat să bei pe zi

Până la 400 de miligrame (mg) de cofeină pe zi par a o cantiate de cafea maximă recomandată ca fiind sigură pentru majoritatea adulților sănătoși. Este important de subliniat faptul că este o recomandare făcută pentru persoanele sănătoase.

Această cantitate de cofeină se regăsește în aproximativ patru căni de cafea preparată, 10 cutii de cola sau două băuturi „energy shot”. Rețineți că conținutul real de cofeină din băuturi variază foarte mult, în special între băuturile energizante, arată Mayoclinic.org.

Riscul de supradozaj cu cofeină crește pe măsură ce crește concentrația de cofeină din produs, ceea ce înseamnă că chiar și doze mici de produs foarte concentrat ar putea duce la efecte periculoase. Doar o linguriță de cofeină pură sub formă de pudră poate conține aceeași cantitate de cofeină ca 28 de căni de cafea, iar o jumătate de cană dintr-un produs lichid cu cofeină foarte concentrată conține echivalentul a mai mult de 20 de căni de cafea. Acestea sunt cantități toxice care pot avea consecințe grave asupra sănătății, inclusiv moartea, avertizează Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA.

De asemenea, deși consumul de cofeină poate fi sigur pentru adulți, nu este deloc o idee bună pentru copii. Adolescenții și adulții tineri trebuie să fie atenționați cu privire la consumul excesiv de cofeină și la amestecarea cofeinei cu alcool.

Femeile care sunt însărcinate sau care încearcă să rămână însărcinate și cele care alăptează ar trebui să discute cu medicii lor despre limitarea consumului de cofeină la mai puțin de 200 mg pe zi.

Chiar și în rândul adulților, consumul intens de cofeină poate provoca reacții adverse neplăcute. Iar cofeina poate să nu fie o alegere bună pentru persoanele care sunt foarte sensibile la efectele sale sau care iau anumite medicamente.

Cum știi dacă ai consumat mai multă cofeină decât poți tolera

Consumul excesiv de cofeină poate provoca:

insomnie
nervozitate
anxietate
ritm cardiac rapid
stomac deranjat
greaţă
durere de cap
un sentiment de nefericire (disforie)

Cum funcționează cafeaua – efectul asupra creierului

Efectul energizant al cafelei este rezultatul unei combinații complexe de blocare a adenosinei și stimulare a altor neurotransmițători și hormoni. Este important de menționat că aceste efecte nu sunt permanente și că organismul dezvoltă o toleranță la cofeină în timp, ceea ce poate necesita o cantitate mai mare de cofeină pentru a obține aceleași efecte. Tocmai de aceea este bine să ținem cont de acea cantitate de cafea recomandată pe zi și să nu o depășim.

Cofeina are capacitatea de a bloca acțiunea adenosinei, un neurotransmițător care are rolul de a promova somnul și relaxarea. Adenosina se leagă de receptorii din creier, ceea ce duce la o senzație de somnolență și încetinire a activității neuronale. Cofeina acționează prin blocarea acestor receptori de adenosină, împiedicând astfel adenosina să-și exercite efectele obișnuite.

Acest lucru înseamnă că atunci când bem cafea nu mai putem simți somnul și nevoia de odihnă și relaxare, nicidecum că nu mai suntem obosiți sau nu ne mai este somn.

Mai mult, prin blocarea receptorilor de adenosină, cofeina declanșează eliberarea altor neurotransmițători excitatori, cum ar fi dopamina și noradrenalina. Acești neurotransmițători cresc activitatea neuronilor și îmbunătățesc starea de alertă, concentrarea și nivelul de energie.

Cofeina stimulează, de asemenea, eliberarea hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina. Acești hormoni cresc ritmul cardiac, tensiunea arterială și nivelul de energie.

Cafea decofeinizată nu înseamnă 0 cofeină

O ceașcă de cafea decofeinizată conține de fapt 2 până la 12 miligrame de cofeină, arată Clinica Mayo. În comparație, o ceașcă obișnuită de cafea furnizează între 95 și 200 de miligrame, în timp ce o cutie de cola are aproximativ 23 până la 35 de miligrame de cofeină.

Cafeaua și problemele de somn

Cofeina, mai ales când este consumată după-amiaza, poate interfera cu somnul. Chiar și mici dereglări ale somnului pot perturba vigilența și performanța în timpul zilei.

Utilizarea cofeinei pentru a masca lipsa de somn poate crea un ciclu nedorit. Puteți bea băuturi care conțin cofeină, deoarece aveți probleme în a rămâne treaz în timpul zilei. Dar cofeina te împiedică să adormi noaptea, scurtând durata de somn. Lucru care te va face să te simți și mai obosit în următoarea zi.

Sursă foto – Shutterstock.com