Ce este CNP-ul fiscal și care români vor fi verificați suplimentar de stat. Ministrul Marcel Boloș a explicat de ce este important

Ce este CNP-ul fiscal și care români vor fi verificați suplimentar de stat. Ministrul Marcel Boloș a explicat de ce este important

Această măsură ar viza persoanele fizice, totul pentru a combate evaziunea fiscală. Acestă propunere a stârnit controverse, însuși Marcel Ciolacu a strâmbat din nas, însă oamenii sunt cei mai revoltați. Populația nu înțelege de ce e nevoie ca statul să aibă atât de multe date atunci când se face o plată cu cardul.

Ce este CNP-ul fiscal și care români vor fi verificați suplimentar de stat

Ministrul Marcel Boloș a dorit să facă lumină în acest caz, în speranța că îi va liniști pe oameni. ”Foarte simplu, poate lămurim o dată pentru totdeauna această problemă. Să luăm exemplul unei spălătorii auto. Toată lumea cunoaște domeniul acesta al serviciilor auto și felul în care se fiscalizează veniturile în acest domeniu.

În momentul în care de acolo nu ai plecat fără bonul fiscal, acel bon fiscal înregistrat în casa de marcat cu ajutorul codului de identificare fiscală, pentru că am spus să nu avem probleme cu GDPR-ul și cu normele legale privind protecția datelor cu caracter personal, haideți să punem ca alternativă acest cod de identificare fiscală ca să fie protejate datele personale ale oricărui cumpărător sau beneficiar de servicii”, și-a început Boloș explicațiile.

Mai mult, oamenii trebuie să stea liniștiți pentru că folosirea acestui CNP fiscal ar fi opțională, deci nu o obligație. Practic cei care nu au nimic de ascuns, oamenii cinstiți, nu au niciun motiv de îngrijorare. Ar trebui să fie îngrijorați, în schimb, evazioniștii și acei români care s-au învățat să trăiască din ”combinații”.

”În relația cu ANAF, am creat această alternativă pentru cine dorește să-și protejeze datele. Nu este o obligație, este o opțiune pe care o are orice cumpărător, beneficiar de servicii, că în cazul acesta pe care vi l-am dat cu spălătoria auto, dacă de acolo ai luat acel bon fiscal, ți-ai spus codul tău de identificare fiscală.

Guvernul nu dorește să controleze oamenii, CNP-ul fiscal este opțional

ANAF are posibilitatea, la sfârșit de an, să centralizeze toate acele cumpărături pe care tu le-ai făcut din domenii de activitate pe care statul le consideră că sunt cu risc de evaziune fiscală ridicat și din totalul acelor sume adunate de-a lungul anului, un procent ți se rambursează înapoi sau îți dă posibilitatea să compensezi cu alte impozite și taxe. Nu este un model pe care România l-a inventat, este un model care este practicat în țările membre ale Uniunii Europene.

Este discutat cu Banca Mondială pentru întreaga strategie a României de reducere a gap-ului de impozite și taxe și este în favoarea mediului de afaceri, pentru a ajuta și pentru a sprijini atât combaterea competitorilor neloiali în piață, pe de o parte, dar și a asigura cât mai mulți bani la bugetul de stat, care nu vin pe calea politicilor fiscale, ci vin pe calea mai bune colectări”, a completat ministrul Boloș.

În încheiere, ministrul economiei și finanțelor a explicat că mai toată lumea care a înțeles ce este, de fapt, acest CNP fiscal l-a acceptat.”Acesta este scopul pe care îl avem, pe care l-am explicat celor prezenți și au fost de acord cu această alternativă, fiind un sistem opțional, un sistem care nu obligă pe nimeni, dar care oferă recompensă acelor cumpărători care au adunat aceste bonuri fiscale din zone de activitate cu risc fiscal”, a explicat ministrul Marcel Boloș la Antena 3.

Marcel Ciolacu îl atacase pe Marcel Boloș pentru conceptul de CNP fiscal

Premierul Marcel Ciolacu îl atacase acum câteva zile pe Marcel Boloș pentru că a promovat această inițiativă a CNP-ului fiscal. ”O altă decizie majoră este că în Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată și un acord cu mediul privat și societatea civilă!

Nici domnul Boloș, nici alți miniștri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, de exemplu, până când nu parcurg acest traseu. Cred că așa e corect și aceasta este așteptarea românilor”, a explicat Ciolacu. Cel mai probabil PSD nu dorește să-și supere electoratul, predispus să creadă în diverse teorii ale conspirației.

Please follow and like us:
Pin Share