Ce este love bombing. Cum recunoști comportamentul și exemple de love bombing

Ce este love bombing. Cum recunoști comportamentul și exemple de love bombing

Recunoașterea love bombing, termenul folosit adesea în relații toxice, poate fi grea, mai ales în etapa de început a unei relații. Însă, iată ce înseamnă și cum să recunoști love bombing. Exemple care te vor ajuta să recunoști termenul încă din stadiul incipient al unei relații.

Este ușor de crezut că ți-ai găsit sufletul pereche deoarece este întotdeauna atent la nevoiel tale, te copleștește cu atenții, unele costisitoare din punct de vedere financiar, iar uneori este interesat mai mult de viața ta decât de propria sa viață. În realitate, însă, aceste gesturi reprezintă o formă de manipulare denumită și love bombing. Iată ce înseamnă și cum recunoști love bombing.

Ce înseamnă love bombing

Love bombing este un termen care definește o formă de abuz emoțional în care o persoană se poate folosi de atenție, gesturi de afecțiune exagerată drept modalitate prin care partenerul să devină dependent, pentru a putea fi ulterior ușor de controlat/manipulat.

Tradus din engleză, love bombing înseamnă bombardarea cu dragoste. Explicat mai exact, acest termen este folosit în relația dintre două persoane, atunci când există o formă de manipulare pe care nu o observi de la bun început, deoarece un partener folosește gesturi de atenție și afecțiune excesive față de partener.

Chiar dacă ți se poate părea copleștior că primești complimente des și apeluri constante de verificare, în realitate aceste semne pot fi, de fapt, semne de manipulare.

Cum recunoști semnele de love bombing

De obicei, semnele de love bombing apar încă din etapa incipientă a relației, însă pot apărea și pe parcurs, iar acestea pot fi:

Declarații de dragoste exagerate. Declarații romantice puternice spuse prea devreme într-o relație, chiar în momentul de început, când încă cei doi parteneri nu se cunoscu suficient de bine. Acestea pot suna astfel: “Nu pot trăi fără tine.” “Ești totul pentru mine.” “Am nevoie de tine.” “Ești sufletul meu pereche.” “Mă gândesc numai la tine.”

Complimente dese și exagerate spuse în mod constant.

Telefoane și mesaje dese, fără să respecte programul sau intimitatea partenerului. Telefoane repetate în timpul programului de muncă sau în momente nepotrivite.

Ignorarea limitelor, chiar și în momentele necesare.

Planificarea relației pe termen lung. Planuri de activități făcute încă de la începutul relației pentru viitorul îndepărtat.

Cadouri de valoare oferită încă de la începutul relației.

Reacții exagerate la cerințele partenerului.

Toate aceste semne se pot întinde pe perioade lungi de timp. Acestea se pot termina doar când abzuatorul simte că a câștigat încrederea partenerului, iar acum îi poate controla multe gesturi, chiar și decizii.

Pentru persoana care primește tot acest tratament diferit, sentimentul poate fi unul copleșitor. Pot exista stări de discomfort, de neliniște, dar pe care nu și le poate explica chiar de la începutul relației.

Cum continuă comportamentul love bombing

Comportamentul care este definit drept love bombing face parte dintr-un ciclu de abuz, care poate include mai multe etape, printre care:

Idealizarea – etapa de început în care partenerul se poate simți compleșit de cadouri și atenție. Acest prim pas poate fi înșelător, deoarece partenerul își poate crea impresia că trăiește o poveste de dragoste ireală.

Devalorizarea – apare atunci când abuzatorul a dobândit controlul partenerului și se simte sigur pe sine. De acum pot apărea situații de abuz emotional, chiar și fizic în anumite situații grave. În această etapă, abuzatorul poate avea un comportament diferit în public, față de cel privat.

Pot exista acuzații din partea abuzatorului că partenerul nu mai este la fel ca la început, că s-a schimbat, că nu mai există sentimente de iubire.

Stadiul de control și manipulare – apare în momentul în care acuzatorul își exercită controlul asupra vieții partenerului. Aici pot interveni o serie de situații printre care: lipsa granițelor, nerespectarea intimității și invadarea spațiului partenerului. Prin aceste gesturi, acuzatorul îl face să se simtă vinovat pe partener de orice acțiune, ba chiar să nu mai aibă propriul control asupra vieții sale.

Renunțarea – este etapa în care partenerul realizează comportamentul abuzatorului și confruntă situația încercând să stabilească niște limite. Există și situația în care, în această etapă, abuzatorul poate pune capăt brusc relației, lăsând senimentul de vinovăție asupra partenerului.

Cum poți să te protejezi de love bombing

Primul pas este să înveți să identifici semnele abuzului emotional în raport cu propriile limite. Dacă simți că relația îți provoacă daune emoționale sau chiar psihice, atunci trebuie să confrunți situația, ba chiar să accepți ajutorul unui specialist, pentru a depăși traumele.

Dacă simți că te îndoiești de propriile sentimente sau trăiri, atunci ascultă-ți instinctul și dă glas trăirilor emoționale pentru a conștientiza situația.

Unul dintre pericolele ascunse ale acestui tip de comportament este faptul că celălalt partener poate dezvolta o dependență toxică. Abuzatorul se folosește de slăbiciunile partenerului și de insecuritățile acestuia și va face uneori gesturi forțate în situații deloc favorabile propriei persoane.

Așadar, acordă atenția cuvenită relației și discută întotdeauna cu partenerul despre eventualele situații ale relației. Fii atent la orice semn venit din partea partenerului și comunică orice situație care ți se poate părea stânjenitoare. Nu oferi prea mult timp sau atenție unei relații dacă aceasta se dovedește a fi inconfortabilă pentru propria persoană.

Citește și: Ce sunt carbohidraţii şi ce rol au în sănătatea organismului

Sursă info: health.clevelandclinic.org

Sursă foto: 123rf.com