Ce este mochi, desertul japonez care i-a înnebunit pe români. Se găsește în numeroase magazine, dar puțini cunosc istoria sa

Ce este mochi, desertul japonez care i-a înnebunit pe români. Se găsește în numeroase magazine, dar puțini cunosc istoria sa

În ultimele luni, mochi este pe buzele tuturor pasionaților de deserturi. Originar din Japonia, mochi și-a făcut loc în preferințele românilor. Deși mulți îl consumă, puțini sunt cei care îi știu istoria.

Ce este și cum se prepară mochi, faimosul desert japonez

Mochi este, de departe, cel mai popular desert japonez care a pătruns pe piața din România. La noi în țară, mochi se găsește pe rafturile magazinelor specifice japoneze și nu numai.

Cei care au fost curioși și au gustat mochi, au rămas surprinși de textura sa. Mochi este moale, lipicios și vine în mai multe arome. Deși, în România abia acum și-a câștigat faima, desertul japonez are o întreagă istorie în spate.

În esență, mochi este o prăjitură japoneză tradițională, făcută din orez lipicios. Orezul este modelat într-o pastă moale, după care se pune în diverse forme.

Mochi este una dintre prăjiturile cu o istorie vastă. Se spune că acesta datează din perioada Yayoi și că a fost introdus de către chinezi în Japonia. Inițial, mochi nu avea rolul de desert clasic, ci era considerat ofrandă pentru zei și făcea parte din diverse ritualuri.

Mochi a fost mulți ani un desert folosit în ritualurile japoneze

În perioada antică, mochi a fost considerat un aliment sacru. Tot atunci, a început să fie folosit în ceremoniile religioase de Anul Nou. Japonezii obișnuiau să suprapună două bile de mochi pe care le puneau în casă de Anul Nou. Acestea erau considerate un adevărat talisman norocos.

”Mochitsuki”, ceremonia de batere a mochiului este o adevărată tradiție în Japonia. Întreaga comunitate se adună pentru a bate orezul aburit până se obține o pastă. Mai apoi, această pastă se modelează în prăjituri mochi.

În perioada Edo, mochi a devenit un desert din ce în ce mai popular. În prezent, mochi nu mai este consumat doar de Anul Nou, ci se găsește pe mesele japonezilor în orice moment din an.

În Japonia, cele mai populare tipuri de mochi sunt daifuku, cele umplute cu pastă de fasole roșie sau ichigo daifuku, mochi umplut cu căpșună întreagă și pastă de fasole roșie. La fel de populare mai sunt și kiri mochi care se folosesc în supe, dar sakura mochi, întâlnite în timpul festivalului florilor de cireș.

În ultima vreme, mochi a început să fie folosit în deserturi inovatoare, precum înghețata. În România, mochi poate fi găsit ca atare, ca desert cu diverse arome sau poate fi consumat sub formă de înghețată. Indiferent de alegere, este o adevărată încântare pentru papilele gustative.

Please follow and like us:
Pin Share