Ce este oxigenul întunecat. Descoperirea i-a uimit pe oamenii de știință

Ce este oxigenul întunecat. Descoperirea i-a uimit pe oamenii de știință

Oxigenul întunecat ar putea schimba total tot ceea ce se știa până acum despre modul în care elementul esențial al vieții a fost creat și despre originile vieții. Iată ce au scos la iveală cercetătorii.

Ce este oxigenul întunecat

Pe 22 iulie 2024, în  Nature Geoscience a fost publicat un studiu care ar putea demonta toate informațiile despre originile vieții. Cercetarea oamenilor de știință a scos la iveală faptul că depozitele minerale naturale de pe fundul oceanului, cunoscute și ca noduli polimetalici, ar putea genera oxigen chiar și în lipsa unei surse de lumină.

Nodulii cu pricina se află la 6000 de metri sub apă, iar dimensiunile lor variază de la particule la depozite minerale de mărimea unei mâini de om. Pentru că au în conținutul lor combinații de cobalt, cupru, litiu și mangan, au fost considerate de companiile miniere ca pe o potențială sursă de metale valoroase, utilizate pentru producerea de baterii și alte electronice.

Chiar dacă au o mare însemnătate pentru industrie, nodulii ar putea avea întrebuințări mult mai importante. Primele indicii că ceva se întâmplă cu depozitele de minerale au apărut în urmă cu aproximativ un deceniu, într-o regiune nord-estică a Oceanului Pacific.

Pe parcursul unei expediții de prelevare de probe în zona cunoscută sub numele de Clarion-Clipperton, Andrew Sweetman de la Asociația Scoțiană pentru Științe Marine (SAMS) a observat ca aparatura sa înregistrează date neobișnuite.

S-a crezut că este vorba despre o defecțiune

Inițial, cercetătorul a crezut că ceva s-a stricat. „Când am primit pentru prima dată aceste date, am crezut că senzorii erau defecți, deoarece toate studiile efectuate vreodată în adâncurile mării au văzut doar oxigenul consumat, mai degrabă decât produs.

Veneam acasă și recalibram senzorii, dar, pe parcursul a 10 ani, aceste citiri ciudate ale oxigenului au continuat să apară”, a explicat Sweetman, care după ce a verificat de două ori senzorii cu altă matrice de senzori, au ajuns la concluzia că au făcut o descoperire revoluționară.

Este vorba despre oxigenul întunecat. Datele și nodulii au fost analizați și de Franz Geiger, expertul în electrochimie de la Universitatea Northwestern, la cererea cercetătorului Sweetman.

„Se pare că am descoperit o geobaterie naturală. Aceste geobaterii stau la baza unei posibile explicații a producției de oxigen întunecat din ocean”, a spus expertul despre oxigenul întunecat, conform omofon.com. 

Please follow and like us:
Pin Share