Ce este ricotta – idei de rețete cu brânză ricotta

Ce este ricotta – idei de rețete cu brânză ricotta

Ricotta se numără printre cele mai cunoscute varietăți de brânzeturi italienști și este consumată în multe regiuni din lumea întreagă. Aceasta are o textură cremoasă și un gust delicat și este inclusă în tot felul de rețete de mâncăruri și deserturi. Află ce este ricotta mai exact și în ce rețete o poți încorpora.

Ce este ricotta

Ricotta este un tip de brânză italiană proaspătă, cunoscută pentru textura sa cremoasă și gustul ușor dulceag. În italiană, cuvântul ricotta înseamnă „regătit”, care se referă la procesarea repetată necesară pentru a crea această brânză.

În mod tradițional, ricotta era produsă în regiunile rurale ale Italiei, unde fermierii foloseau toate resursele disponibile, inclusiv zerul rămas de la fabricarea brânzei, pentru a crea un produs alimentar valoros și gustos.

Producătorii de brânzeturi au creat inițial ricotta din zerul rămas de la coagularea laptelui de oaie pentru a produce mozzarella și brânză provolone, deși variațiile ulterioare de ricotta au implicat diferite soiuri de lapte care modifică aroma brânzei.

Ricotta a câștigat popularitate în toată Italia și, de-a lungul secolelor, și în alte țări. În 2021, producătorii de brânză din SUA au produs peste 100 de milioane de kg de brânză ricotta. Deoarece ricotta este făcută din zer, spre deosebire de brânzeturile făcute din caș, legislația italiană o clasifică ca un produs secundar comestibil al altor brânzeturi, mai degrabă decât o brânză în sine.

Cum se prepară ricotta acasă

Cum se prepară ricotta acasă

Această brânză este ușor de făcut și acasă, iar gustul este excepțional. Este un proces simplu de încălzire a laptelui și a smântânii și apoi de acidifiere a acestui amestec– adică adăugarea unui acid cum ar fi sucul de lămâie.

Asigurați-vă că utilizați lapte pasteurizat și nu ultra-pasteurizat, deoarece acesta din urmă este încălzit la o temperatură mai mare și va afecta modul în care se coagulează brânza. Pentru a face brânza ricotta proaspătă și pufoasă sunt câteva ingrediente simple, o cratiță, o strecurătoare cu plasă, un tifon, un bol adânc și aproximativ o oră.

Încălziți laptele, smântâna și sarea într-o cratiță până când se face spumă. Adăugați zeamă de lămâie și amestecați timp de câteva secunde, apoi lăsați să stea câteva minute. Transferați amestecul într-o strecurătoare cu un tifon în ea, așezată peste un castron mare și lăsați-l să se scurgă aproximativ 20-45 de minute. Cât de mult o lăsați să se scurgă va determina cât de moale sau fermă este ricotta.

Odată ce ați scurs-o bine, scoateți tifonul cu brânza obținută din strecurătoare. Lăsați-l să se răcească pe blat până ajunge la temperatura camerei, apoi împachetați-l și răciți-l bine înainte de a consuma brânza ricotta.

Ricotta de casă poate fi păstrată doar câteva zile.

Dacă ți-e teamă că s-ar putea să nu o consumi, mai bine congeleaz-o. Va dura până la 6 luni, dar aroma și textura vor fi afectate. Dezghețați lent ricotta congelată, în frigider, înainte de utilizare.

Ce beneficii are ricotta

Ricotta este o sursă bună de calciu și fosfor, minerale esențiale pentru sănătatea oaselor și a dinților. Calciul ajută la menținerea densității osoase și prevenirea osteoporozei, în timp ce fosforul joacă un rol important în formarea oaselor și a dinților, precum și în metabolismul energetic.

Ricotta este bogată în proteine de înaltă calitate, care sunt esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor din organism. Proteinele din ricotta conțin toți aminoacizii esențiali, ceea ce le face o proteină completă.

Ricotta conține vitamine din complexul B, inclusiv vitamina B12, riboflavină (B2) și acid folic (B9). Aceste vitamine sunt importante pentru metabolismul energetic, funcționarea corectă a sistemului nervos și formarea globulelor roșii din sânge.

Comparativ cu alte brânzeturi, ricotta are un conținut mai scăzut de sodiu, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele care trebuie să controleze aportul de sare din dieta lor, de exemplu, cele cu hipertensiune arterială.

Descoperă și ce beneficii are pentru organism brânza de vaci.

Idei de rețete cu brânză ricotta

Ricotta este un ingredient versatil folosit în multe preparate culinare, atât dulci, cât și sărate. Printre cele mai comune utilizări se numără:

Deserturi, cum ar fi cannoli.
Paste: lasagna, ravioli și manicotti.
Prajituri și Tarte: Ca umplutură sau componentă în diverse prăjituri și tarte.
Salate și Aperitive: Adăugată în salate sau folosită ca bază pentru diverse creme și tartine.

Canolli cu ricotta

Canolli cu ricotta

Ingrediente

Aluat
250 g făină albă 000
50 g unt gras cu cel puțin 82% grăsime
35 g zahăr alb
3 g sare
60 ml vin alb
1 ou
1 albuș
Cremă
700 g brânză ricotta
250 g zahăr
15 ml esență de vanilie

Mod de preparare

Brânza ricotta se lasă la scurs cu o noapte înainte.Făina, zahărul și sarea se amestecă bine.Se adaugă oul și vinul și se frământă cu mâna. Aluatul astfel obținut se dă la frigider timp de un ceas.Aluatul răcit se împarte în patru. O bucată se pune deoparte, iar restul înapoi la frigider.Se întinde bine foaia, astfel încât să aibă o grosime de maxim 2 milimetri. Se decupează cerculețe cu ajutorul unui castron sau a unei forme de bucătărie.Se procedează la fel și cu restul bucăților de aluat de la frigider. La final, învelim foile de cannoli cu câte patru foi, pe rând. Fiecare foaie se lipește de alta cu ajutorul albușului de ou bătut.Cannoli se prăjesc în ulei, timp de 1 minut, cu grijă pentru a nu se arde.Separat, amestecăm brânza ricotta cu zahărul și vanilia.Umplem formele de cannoli cu această compoziție. Opțional, le putem decora după bunul plac cu zahăr pudră, fructe, jeleuri, alune, fulgi de ciocolată, sosuri și nu numai.Se servesc reci. Sursă – retete.unica.ro.

Lasagna cu ricotta și spanac

Lasagna cu ricotta și spanac

Ingrediente:

12 foi de lasagna
2 căni de ricotta (aproximativ 450 g)
1 ou mare
1 cană de parmezan ras (aproximativ 90 g)
3 căni de spanac proaspăt, tocat (aproximativ 90 g) sau 1 pachet de spanac congelat, dezghețat și scurs bine
4 căni de mozzarella rasă (aproximativ 450 g)
4 căni de sos de roșii (aproximativ 1 litru)
Sare și piper după gust
2 linguri de ulei de măsline
2 căței de usturoi, tocați fin
1 linguriță de oregano uscat
1 linguriță de busuioc uscat

Mod de preparare:

Într-un bol mare, amestecă ricotta cu oul, parmezanul ras, spanacul, sare și piper după gust.

Într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline și adaugă usturoiul tocat. Gătește până devine auriu. Adaugă sosul de roșii, oregano, busuioc, sare și piper. Lasă să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute.

Preîncălzește cuptorul la 180°C.Fierbe foile de lasagna conform instrucțiunilor de pe ambalaj până devin al dente. Scurge-le și clătește-le cu apă rece pentru a opri procesul de gătire. Într-un vas de copt, întinde un strat subțire de sos de roșii. Adaugă un strat de foi de lasagna, urmat de un strat de amestec de ricotta și spanac, apoi un strat de mozzarella rasă. Repetă straturile până când termini ingredientele, asigurându-te că ultimul strat este de mozzarella rasă.

Acoperă vasul cu folie de aluminiu și coace timp de 25 de minute. Îndepărtează folia și coace încă 20 de minute sau până când brânza de deasupra este aurie.

Lasă lasagna să se odihnească timp de 10 minute înainte de a o tăia și servi.

Tortelini cu spanac și ricotta

Ingrediente

800 g tortellini
 300 g spanac
 50 g unt
 1-2 căței de usturoi
 200 ml smântână pentru gătit
 200 g ricotta
 sare, piper și oregano după gust

Mod de preparare

Fierbe tortellini 3-4 minute în apă clocotită cu sare. Opărește 1-2 minute spanacul în apă clocotindă cu sare (după ce l-ai spălat în prealabil, desigur). Scoate-l și scurge-l bine de apă. Toacă-l.Între timp, sotează usturoiul 1 minut la foc mic, în unt. Adaugă tortellini peste, amestecă. Toarnă smântâna peste, amestecă și lasă (cu capacul pus) să se facă alte 3-4 minute.Adaugă spanacul și ricotta și mai lasă să se facă 2 minute, cu capacul scos. Se servește fierbinte.

Tartă cu ricotta și mazăre

Ingrediente

o foaie de aluat franţuzesc
250 g mazăre verde
o ceapă
150 ml lapte
2 ouă
150 g ricotta
20 g unt
sare
200 ml supă de legume

Mod de preparare

Se spală ceapa şi se toacă mărunt. Se căleşte în unt până se rumeneşte şi se adaugă boabele de mazăre. Se toarnă imediat supa de legume şi se lasă la fiert timp de 15 minute. Se pune la fiert şi laptele într-un alt vas.Când scade supa în care fierbe mazărea, se adaugă laptele fierbinte şi ricotta şi se presară sare după gust. Se amestecă bine să se omogenizeze întreaga compoziţie. Se lasă la foc mic să se îngroaşe, apoi se adaugă ouăle bătute spumă, pe rând. Urda poate fi înlocuită cu brânză ricotta.Se întinde foaia de aluat într-o tavă de tartă astfel încât să aibă şi margine de jur împrejur. Se toarnă compoziţia din urdă şi mazăre deasupra şi se nivelează cu o lingură. Se lasă la copt aproape 40 de minute, până se rumeneşte pe deasupra. Se serveşte caldă sau rece, cu un pahar de vin alb.

Sursă foto – Shutterstock.com