Ce este THAAD? SUA îi trimit Israelului un puternic sistem de apărare antirachetă, împreună cu o sută de soldați care să-l folosească

Ce este THAAD? SUA îi trimit Israelului un puternic sistem de apărare antirachetă, împreună cu o sută de soldați care să-l folosească

Sistemul de apărare THAAD este una dintre cele mai puternice arme antirachetă ale armatei americane, capabilă să intercepteze rachete balistice la distanțe de 150 până la 200 de kilometri și cu o rată de succes a testelor aproape perfectă.

THAAD este configurat să detecteze și să urmărească ținte la distanțe de până la 3.000 de kilometri

Folosind o combinație de sisteme radar și interceptoare avansate, THAAD, care înseamnă “Terminal High-Altitude Area Defense”, este singurul sistem de apărare antirachetă din SUA capabil să intercepteze și să distrugă rachete balistice cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune.

Interceptoarele THAAD sunt cinetice, ceea ce înseamnă că distrug prin ciocnire rachetele care se îndreaptă spre ţintă, în loc să explodeze în apropierea focosului, după cum explică experţii militari, citaţi de CNN. Potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului, armata americană are șapte baterii THAAD, fiecare conținând șase lansatoare montate pe camioane cu opt interceptoare, un sistem radar puternic și o componentă de control și comunicații a incendiilor.

Una dintre aceste baterii este acum trimisă în Israel pentru a consolida capacitatea deja impresionantă a acestei ţări de a contracara atacurile cu rachete ale Iranului, după cum a confirmat Pentagonul. Cu toate acestea, manevrarea sa necesită soldați americani pe teren, care să-i instruiască pe israelieni. De altfel, armata americană a confirmat că va trimite aproximativ 100 de soldați în Israel pentru a opera bateria.

În acelaşi timp, “Iranul a informat SUA că se va răzbuna pentru orice nou atac al Israelului”, după cum a declarat o sursă de la Teheran.

Printr-un sistem larg de comandă, control și management al luptelor, bateriile THAAD pot comunica cu o serie de sisteme de apărare antirachetă din SUA, inclusiv sistemele “Aegis”, care se găsesc în mod obișnuit pe navele de război americane, și sistemele de apărare aeriană Patriot concepute pentru a intercepta rachete de la distanţe mai scurte. THAAD poate fi desfășurat rapid folosind avioane cargo ale Forțelor Aeriene ale SUA, cum ar fi C-17 și C-5, dar Pentagonul nu a dat o cronologie pentru când sistemul va fi activ în Israel.

Ceea ce face ca THAAD să fie atât de precis este sistemul radar care oferă informații despre țintă. Este vorba despre “Army Navy/Transportable Radar Surveillance” (AN/TPY-2) capabil să detecteze rachete la o distanţă de 3.000 km. Sistemul radar, care poate fi desfășurat alături de o baterie de rachete sau deja prezent pe navele marinei americane ori pe alte instalații, poate detecta rachete în două moduri.

În modul său avansat de urmărire, este configurat să detecteze și să urmărească ținte la distanțe de până la 3.000 de kilometri, în timp ce în modul terminal este îndreptat în sus pentru a detecta ținte în timpul traseului lor de coborâre. În ceea ce priveşte Iranul, acesta se află la aproximativ 1.700 de kilometri de Israel.

“THAAD nu va acționa singur în apărarea Israelului, sistemul ar putea acționa ca un element de descurajare suplimentar pentru un atac”, este de părere analistul militar Cedric Lighton, fost locotenent colonel în Forțele Aeriene ale SUA. “Când va fi desfășurat, va adăuga de fapt un strat la apărarea antiaeriană și antirachetă existentă a Israelului”, a adăugat el. Valoarea unei baterii a acestui sistem este de aproximativ 800 de milioane de dolari.

Please follow and like us:
Pin Share