Ce exerciții le-au pus probleme elevilor la proba de matematică de la Bacalaureat. „Anul acesta, nota 5 se va lua mai ușor”

Ce exerciții le-au pus probleme elevilor la proba de matematică de la Bacalaureat. „Anul acesta, nota 5 se va lua mai ușor”

Profesorii de matematică sunt de părere că subiectele cu cel mai mare grad de dificultate de la proba de matematică a Bacalaureatului au fost cerințele c, de la Subiectele II și III. Chiar și așa, aceștia sunt de părere că, per total, subiectele de anul acesta nu ar fi trebuit să le pună mari probleme absolvenților de clasa a XII-a, în condițiile în care subiectele ar fi chiar un pic mai ușoare decât cele de anul trecut.

Subiectele dificile de la matematică la Bacalaureat 2024

Profesoara de matematică Felicia Zamfirescu este de părere că exercițiile care vor face diferențe la notele obținute de elevi sunt subpunctele c atât de la Subiectul II cât și de al Subiectul III. Aceasta subliniază că este vorba doar de exerciții cu un grad de dificultate mai mare, care e posibil să pună unele probleme mai multor elevi, și în special la Subiectul III de analiză matematică.

„Cred că toate subpunctele c de la Subiectele II și III au fost cerințele cu un grad de dificultate mai mare, dar este normal să avem și astfel de exerciții, la urma urmei trebuie să existe o diferențiere între elevi.

Aș nominaliza în special subiectul III, cele două subpuncte c. Și cerința c de la Subiectul II este dificilă, dar vorbim de un subiect de algebră, unde elevii sunt de regulă mai bine pregătiți. Subiectul III a fost în schimb de analiză matematică, cred că a pus mai multe greutăți copiilor și e probabil ca aici să se facă cele mai multe diferențe”, a declarat, pentru FANATIK, profesoara Felicia Zamfirescu.

Subiectul III, proba matematică pentru profilul real/ științele naturii

Subiecte fără surprize pentru elevi

Totuși, profesoara de matematică este de părere că subiectele de anul acesta la proba de matematică de la Bacalaureat nu au venit cu surprize pentru elevi. Aceștia din urmă ar fi trebuit să fie deja familiari cu aceste genuri de exerciții, subiectele fiind date pe modelul deja clasic, similar cu cele de anul trecut și de la simulare.

Din acest motiv, profesoara Felicia Zamfirescu este de părere că ar trebui să vedem multe note mari în acest an, cu mulți elevi luând note peste 8, dar și foarte multe note mai mari. La fel, spune aceasta, ar trebui să ne așteptăm la un număr mare de note de trecere la matematică.

„Anul acesta, Bacalaureatul la matematică mi s-a părut a fi cu subiecte clasice, pe structura standard. Cred că au fost accesibile tuturor și că anul acesta nota 5 se va lua mai ușor, sau ar trebui ca elevii să reușească să-l ia foarte ușor. Cred că, per total, anul acesta au fost un pic mai ușor decât anul trecut.

Dacă elevii s-au pregătit pe structura clasică, vor reuși să ia note bune. Subiectele au fost clasice, s-au încadrat în structura din ultimii ani. Nu cred că au fost probleme foarte mari. Acum, cine dorește o nota mare, 9 sau 10, a trebuit să rezolve subiectele grele”, a mai precizat profesoara de matematică pentru FANATIK.

Subiectul III la profilul mate-info/ Bacalaureat 2024

Subiecte la matematică din toată materia de liceu

În ciuda celor câtorva cerințe mai dificile, profesoara Felicia Zamfirescu este de părere că anul acesta „a fost blând” cu absolvenții clasei a XII-a, în ceea ce privește subiectele la matematică.

„Per ansamblu însă, cred că a fost un examen de Bacalaureat accesibil tuturor. Cine s-a pregătit a putut face față, cred eu. Cred că mulți vor lua note bune la matematică anul acesta, ar trebui să vedem multe note peste opt și, per total, multe note de trecere. A fost un an mai blând cu absolvenții de liceu în ceea ce privește matematica.

Per total exercițiile au fost de o dificultate medie. Nu au fost cele mai simple exerciții. Dar, vorbim de un model cunoscut de elevi, cu subiectele în sine ceva mai ușoare ca anul trecut sau față de cele care s-au dat la simulare. Sigur, a fost un efort important din partea elevilor, cu subiecte care au acoperit întreaga materie din clasele IX-XII”, a mai spus cadrul didactic, care a subliniat din nou însă că aceste subiecte au respectat structura anilor trecuți, astfel că elevii au știut cum să se pregătească.

Potrivit profesoarei, în subiectele de la matematică de anul acesta nu au fost mari surprize, chiar dacă unele exerciții mai includeau și mici capcane. Per total, subliniază aceasta, un elev care a muncit la clasă ar fi trebuit să știe să rezolve exercițiile de la Bacalaureat.

„Subiectele au fost alese foarte bine, acoperind întreaga materie. Mai mult, elevii au știut modele și exercițiile care le cad, deci nu cred că ar fi trebuit să fie surprinși cu genul de exerciții care au căzut. În concluzie, cred că se putea lua BAC-ul ușor cu exercițiile de la clasă. Sunt convinsă că aceste tipuri de exerciții au fost făcute la clasă în timpul anilor de liceu”, a mai declarat profesoara Felicia Zamfirescu, pentru FANATIK.