Ce face un europarlamentar și cât câștigă

Ce face un europarlamentar și cât câștigă

Un europarlamentar reprezintă interesele cetățenilor europeni în Parlamentul European, care este una dintre cele trei instituții principale ale Uniunii Europene, alături de Consiliul European și Comisia Europeană.

Parlamentul European este alcătuit din 705 deputați aleși în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extinse. Din 1979, deputații sunt aleși prin vot pentru o perioadă de cinci ani.

Europarlamentarii, împreună cu reprezentanții guvernelor statelor UE, creează și decid noile legi care afectează toate aspectele vieții în Uniunea Europeană. Aceste legi vizează, printre altele, sprijinirea economiei, combaterea sărăciei, schimbările climatice și securitatea.

Atribuţiile unui europarlamentar

Principalele atribuții ale unui europarlamentar includ:

Votarea legislației europene: Europarlamentarii votează propunerile de lege ale Comisiei Europene și Consiliului European. Ei pot adopta, modifica sau respinge legi în domenii precum comerțul, agricultura, transporturile, protecția mediului și drepturile consumatorilor.
Adoptarea bugetului UE: Europarlamentarii negociază și aprobă bugetul anual al UE, stabilind cum vor fi cheltuiți banii UE.
Controlul democratic al instituțiilor UE: Europarlamentarii pot pune întrebări Comisiei Europene și Consiliului European și pot cere începerea unor anchete pentru gestionare defectuoasă sau fraudă. De asemenea, monitorizează activitatea Comisiei Europene și a altor instituții europene astfel încât acestea să acționeze în interesul cetățenilor.
Reprezintă cetățenii europeni: Europarlamentarii acționează ca o voce pentru cetățenii europeni în cadrul UE. Ei pot primi petiții și pot organiza audieri publice pentru a asculta opiniile cetățenilor cu privire la problemele europene.

Numărul de europarlamentari ai fiecărui stat membru în 2024

Germania – 96 de eurodeputați
Franța – 81 de eurodeputați
Italia – 76 de eurodeputați
Spania – 61 de eurodeputați
Polonia – 53 de eurodeputați
România – 33 de eurodeputați
Țările de Jos – 31 de eurodeputați
Belgia – 22 de eurodeputați
Grecia – 21 de eurodeputați
Cehia – 21 de eurodeputați
Suedia – 21 de eurodeputați
Portugalia – 21 de eurodeputați
Ungaria – 21 de eurodeputați
Austria – 20 de eurodeputați
Bulgaria – 17 eurodeputați
Danemarca – 15 eurodeputați
Finlanda – 15 eurodeputați
Slovacia – 15 eurodeputați
Irlanda – 14 eurodeputați
Croația – 12 eurodeputați
Lituania – 11 eurodeputați
Slovenia – 9 eurodeputați
Letonia – 9 eurodeputați
Estonia – 7 eurodeputați
Cipru – 6 eurodeputați
Luxemburg – 6 eurodeputați
Malta – 6 eurodeputați

Programul de lucru al unui europarlamentar

Programul de lucru al unui europarlamentar este complex și variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi sarcinile specifice, participarea la comisii, sesiunile plenare și activitățile din teritoriu. De asemenea, ei participă la evenimente și întâlniri care au loc în afara Parlamentului European, atât în țara lor de origine, cât și în alte state membre ale Uniunii Europene sau în afara acesteia, pe teme legate de domeniul lor de activitate. Prin urmare, programul de lucru poate varia semnificativ de la un eurodepudat la altul

Ce salariu are un europarlamentar

Salariile europarlamentarilor sunt stabilite la 38,5% din salariul de bază al unui judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), conform articolului 10 din Statutul deputaților în Parlamentul European. Toți deputații în Parlamentul European primesc același salariu.

Concret, salariul lunar al unui eurodeputat este de 10.000 de euro brut lunar, adică aproximativ 7.800 de euro net lunar, după deducerea impozitelor UE și a contribuțiilor la asigurările sociale, potrivit celor mai recente informații, din iulie 2023. Fondurile provin din bugetul Parlamentului European.

De asemenea, foștii deputați au dreptul la pensie la împlinirea vârstei de 63 ani, în conformitate cu articolul 14 din Statutul deputaților în Parlamentul European. Pensia este 3,5 % din salariul lor pentru fiecare an complet în funcție. Costul este suportat de bugetul Uniunii Europene.

Când vor fi alegerile europarlamentare în România

Românii sunt așteptați la urne duminică, 9 iunie, pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European. Alegerile europarlamentare vor avea loc simultan cu alegerile locale, într-o zi extrem de importantă pentru determinarea direcției politice a țării în anii următori.

Alegerile pentru Parlamentul European au loc o dată la cinci ani în toate statele membre ale UE. Ultima rundă de alegeri a avut loc în mai 2019.