Ce îngrașă mai mult: pâinea proaspătă sau cea prăjită? Nutriționiștii au dat verdictul

Ce îngrașă mai mult: pâinea proaspătă sau cea prăjită? Nutriționiștii au dat verdictul

Pâinea este o sursă importantă de calorii şi carbohidraţi, iar excluderea ei din dietă este o alegere greşită, spun medicii nutriţionişti.

Obţinută din făină de grâu, albă sau neagră, numărul de calorii şi cantitatea de carbohidraţi nu diferă semnificativ. 

Conținutul caloric și de macronutrienți al pâinii prăjite este același cu cel al pâinii proaspete. Astfel, în timp ce o felie de pâine proaspătă albă conține 65 de calorii, o felie de pâine prăjită conține aproape același număr de calorii, mai precis 64,9, potrivit Livestrong.com.

În schimb, în funcţie de făina folosită, cantităţile de fibre alimentare, vitamine şi minerale, precum şi indicele glicemi pot să fie diferite.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat că și pâinea proaspătă, și pâinea prăjită îngrașă la fel. Singura diferență o reprezintă doar balonarea pe care o produc. În plus, nici pâinea rumenită mult prea mult poate face mai mult rău decât bine, mai spune M. Bilic.

Și prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, atrage atenția că pâinea prăjită îngraşă la fel de mult ca şi cea proaspătă, deoarece prin prăjire se pierde doar apa. Totuşi, prin prăjire se pare că scade indicele glicemic al pâinii şi aceasta devine mai uşor de digerat.

CFR schimbă regulile călătoriilor cu trenul, începând de azi. Apar biletele metropolitane

„Pâine proaspătă sau prăjită?Îngrașă la fel, balonează diferit! Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe. Ce este diferit între sortimente?Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit”, a explicat Mihaela Bilic, într-un mesaj postat pe Facebook.

În același timp, nutriționista desființează și „mitul pâinii integrale”.

„Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale.Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale”, a mai spus Bilic. Aceste alimente pot provoca un miros neplăcut organismului. Multe dintre ele sunt foarte populare printre români Despre pâinea prăjită, nutriționista spune că avantajul este că nu balonează, dar a avertizat că nu trebuie să fie prăjită prea tare, pentru că devine toxică. „Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.P. S. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”, a mai spus Mihaela Bilic.De ce nu e bine să excluzi pâinea din alimentație când ești la dietă

Excluderea pâinii din dietă este o alegere greşită, sunt de părere medicii nutriţionişti. Aceasta pentru că cerealele asigură un aport important de glucide complexe, proteine, vitamine – în special gruul B – şi minerale – fier, fosfor, magneziu. Excesul însă e dăunător, chiar dacă este vorba de cereale integrale întrucât aduc un aport crescut de calorii, potrivit adevarul.ro.

Cerealele integrale şi produsele de făină integrală conferă o senzaţie de saţietate şi energia pentru buna funcţionare a corpului. Prin conţinutul crescurt de fibre insolubile contribuie la menţinerea tranzitului intestinal normal şi au un rol în prevenirea unor tipuri de cancer. Prin conţinutul de fibre solubile par să contribuie la reducerea colesterolului din sânge.  

Pâinea, cerealele, prezul şi pastele alcătuiesc baza piramidei alimentare şi se recomandă consumul a 6-11 porţii în fiecare zi. Ce înseamnă asta? Potrivit sursei citate mai sus, o porţie – care poate să însemne 30 de grame de pâine (o felie) sau 25 de grame de fulgi de ovăz, 75 de grame de orez sau paste făinoase fierte, un biscuit, 20 de grame de popcorn preparat la microunde, fără adaos de ulei, 15 grame de covrigei, are aproximativ 15 grame de hidraţi de carbon şi 80 de kilocalorii.

Alergia la soare este mai periculoasă decât se crede. Cum să o recunoști și cum să o ții sub control

Please follow and like us:
Pin Share